Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2491.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63382.68$

Dr.SÜKAN’A VEFASIZLIK

23 Kasım 2018, Cuma 08:58

Şehirdeki değişim ve gelişmeleri yakından takip eden bir dost bize, Dr.Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin ne olduğunu sordu. Bunu zaman zaman biz de kendimize soruyorduk. Çünkü o hastanenin kimler tarafından ve nasıl yapıldığını biliyorduk. Hastane, geçmişte hayırsever Konya sevdalıları öncülüğünde ve  kurulan bir dernek marifetiyle zor maddi şartlar altında yapılmıştı.

Otuz küsur yıllık hastaneye 2000 yılında, Dr.Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi adı verildi. Nalçacı Caddesi üzerindeki hastane uzun yıllar hizmet etti şehre. Özel hastanelerin olmadığı dönemde, o hastane bir çok Konyalıya hizmet verdi. İyi hizmetler yaptı. Zaman içerisinde on binlerce aile çocuk sahibi olmanın tarif edilmez keyfini yaşadı o hastane sayesinde.

Numune Hastanesi’nin bulunduğu yerleşkenin bir kısmı yıkılırken, Dr.Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin binası da yıkıldı. Çünkü bina eskimişti ve yerine yeni bir sağlık kompleksi yapılacaktı. Nitekim yapıldı da. Yapıldı ama hastanenin anlamlı adı da yok edildi ve yıkıldı  bir anda.

Geçmişi  bize hatırlatan o dost soruyor “Dr.Faruk Sükan adı aynı yere yapılan hastaneye verilemez miydi? Sorunun muhatabı elbette biz olamayız. Sorunun muhatabı geçmişe vefasızlık gösteren yöneticiler olmalı. Soru, yerinde ve doğru bir soru. Geçmişte bırakın bu şehri ülkeye hizmet edenlerin adları bir yerlerde yaşatılacaksa, Faruk Sükan gibi isimler ilk sırada olmalı.Böyle nice isimlerimiz var daha, adları unutulan ve unutturulmaya çalışılan.

Kolay olanı yapıyoruz. Adam bir kaç dönem bir kamu kurumuna ya atanmak ya da seçilmek suretiyle geliyor ve görev yapıyor. Onun adını alıp bir kamu kurumunun duvarına, bir caddenin, sokağın girişindeki direğe yapıştırıyoruz. Bilmem  ne binası, ne caddesi ve sokağı diye. Böyle olmamalı. Geçmişte isim yapan, önemli hizmetleri olan insanlara saygı  ve vefa gösterilmeli. Mümkünse adları bir yerlere verilmeli. Geçmişte verilen adlar silinip,sökülüp atılmamalı. Bu günün yöneticileri bilmeliler ki, günün birinde kendileri de vefasızlığa uğrayabilir.

Dr.Faruk Sükan bilinen bir isim. Böyle daha çok isimli insanımız var, anılmayan ve unutulan. Geçmişe saygı, geleceğe saygıdır. Biz aktif siyaset yaptığı dönemlerde rahmetlinin güvenini kazanan insanlardan biriydik. Kendisiyle iki kere de röportaj yapmıştım, 1980’lı yılların başında. Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takip eden, ileri görüşlü bir insandı, Dr.Sükan. Ülke siyasetinin önde gelen ve yönünü değiştiren bir devlet adamıydı o. Çok etkiliydi. Bir dönem muhalefet partisine mensup olmasına rağmen, valilere kök söktürdüğüne şahidim. Dr.Sükan’ın şehre geldiği her yerde hissedilirdi. Öyle bir siyasetçiydi kendisi.

Peki kim bu adam.

1957-1960 yılları arasında Ereğli’de Belediye Başkanlığı yaptı.

1961 yılında Adalet Partisi’nden Konya Milletvekili seçildi.

Sağlık Bakanlığı yaptı.

Dört yıl İçişleri Bakanlığı yaptı.

1970’de Adalet Partisi’nden ayrılarak, Demokratik Parti’nin kurucuları arasında yer aldı.          

1978 yılında  Ferruh Bozbeyli’nin istifası üzerine, Demokratik Partinin başına geçti.

Devlet Bakanlığı yaptı.

Başbakan Yardımcılığı yaptı.

Avrupa Konseyi’nde ve Birleşmiş Milletler’de Türkiye’ye temsil etti.

Beş dönem Konya Milletvekilliği yaptı.

Başka bir şey daha. İnanılmaz derecede cesaret sahibiydi. İçişleri Bakanlığı tarihinin en verimli ve dirayetli bakanıydı o

Yazık. Böyle bir insanın adını bir hastane duvarına çok gördük.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.