Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2439.6
  • BIST
    9717.13
  • BTC
    63485.14$

DOĞAL DEĞERİMİZ: ACIGÖL

03 Ağustos 2015, Pazartesi 00:00

Acıgöl, Karapınar ilçemizin sınırları içerisinde, Meke Krater Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alan volkanik bir göldür. Karapınar-Ereğli karayolu üzerinde bulunan göl, Karacadağ’ın güneydoğu kenarında volkanik patlamayla oluşmuştur. Denizden yüksekliği 988 m olan göl elips şeklindedir. Alanı 400 hektar olan gölün genişliği 1750 m-1250 m kadardır. Kıyıları oldukça dik olan gölün suyu magnezyum sülfattan dolayı hem acı hem de tuzludur. Bu nedenle gölün içerisinde mikroskobik canlı bile yaşamamaktadır. Gölün çok derin ve sürekli yenilenmesi suyunun hem soğuk hem de temiz kalmasına neden olmaktadır.

Acıgöl, aslında Karapınar’ımız ve Konya’mız için eşi bulunmaz bir değerdir. Bu fırsatı da en iyi bir şekilde değerlendirmek için gölü yakından görmek ve suyuyla da serinlemek gerekir.

Karapınar’da yaşayan ve çeşitli nedenlerle denize gitme fırsatı bulamayan halk da suyunun hem tuzlu hem çok temiz olması dolayısıyla bu ihtiyacını Acıgöl’de gidermektedir. Özellikle son yıllarda Acıgöl’de serinlemek veya piknik yapmak için buraya gelenlerin sayısı da artmaktadır. Acıgöl’e olan ilginin artması Karapınar Belediyesi’ni de harekete geçirmiş ve buraya gelen insanların ihtiyaçlarını gidermek için belediyemiz çalışmalar yapmaya başlamıştır. Belediyenin yaptığı çalışmalarla birlikte göle gelenlerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Karapınar Belediyemiz gölde serinlemek isteyenler için duş- soyunma kabinleri ve güneşten korunmak için gölgelikler yapsa da, Acıgöl’ün SİT ALANI içinde bulunması, buraya gelenlerin ihtiyaçlarını gidermek için belediyenin yapacağı çalışmaların da engellenmesine neden olmaktadır.

Eğitimciliğimin sekiz yılı Karapınar’da geçti ve burada kendi öğrencilerimden de biliyorum ki deniz görmeyen çok sayıda çocuk var.  Buradaki Acıgöl’ümüzü çocuklarımız için fırsata çevirebiliriz. Gölümüz çeşitli su sporlarının yapılabilmesi için uygun alana da sahiptir. Buraya gelenlerin ihtiyacını giderecek tesislerin yapılması Karapınar’ımıza olan ilgiyi de arttıracak ve gölün çevresi daha temiz olacaktır. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldığı takdirde tatile, denize gitme imkanı olmayan halkımızın ve özellikle de çocuklarımızın Acıgöl’den tam anlamıyla faydalanabilmesi için Karapınar Belediyemizin de gerekli çalışmaları yapacağını düşünüyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.