Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64188.114$

DİYABETLİYİM, NASIL BESLENMELİYİM?

31 Ekim 2017, Salı 06:11

Öncelikle diyabetin belirtilerine değinmek istiyorum. Diyabetin belirtileri arasında gereğinden fazla yemek yeme, çok susama ve idrara çıkma, bulanık görme, yavaş iyileşen yaralar gözlemlenir. Bununla beraber gereğinden fazla yemek yemelerine rağmen enerji ve kilo kaybı fazladır. Bunun içinde insülin direnci ve kan şekerini baktırmanız gerekmektedir. İnsülin, pankreasın beta hücrelerinde üretilen ve kan şekerini düşürmeye yarayan bir hormondur. Besinlerle aldığımız karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından en küçük parçaları olan glukoza yani şekere parçalanırlar. Glukoz, hücrelerin en önemli enerji kaynağıdır. Sindirilerek kana karışan glukoz tarafından uyarılan pankreas, glukozun hücre içinegirmesini sağlayan insülin denilen hormonu üretmeye başlar. Sindirim sonrası insülin ve glukoz damarlarda dolaşmaya başlar. Hücre çeperinde bulunan insülin glukozun hücre içine girmesini sağlar. Bu şekilde glukoz enerji kaynağı olarak kullanılabilir duruma gelir. Hücre içine giremediği durumda ise kanda yükselmesi kan şekerinde artış yani hiperglisemi olarak adlandırılır.

DİYABETLİ OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?

Açlık kan şekeri 126 mg/dl veya üzerinde ise,

Herhangi bir saatte bakılan kan şekeri 200 mg/dl veya daha fazla ise bununla beraber gereğinden fazla su içme ve idrale çıkma ve bunun dışında açıklanamayan kilo kaybı varsa,

75 g glikozu içtikten sonra yapılan şeker yüklemesinden iki saat sonra kan şekeri 200 mg/dl veya daha fazla ise diyabet tanısı konur.

NASIL BESLENMELİYİM NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Toz şeker, küp şeker, bal, reçel, pekmez gibi basit şekerlerden uzak durmanız gerekmektedir. Çok uzun saatler aç kalınmamalı öğünlerinizi atlamamalısınız. Hazır meyve sularını tüketmeyiniz. Kendiniz meyveleri sıkmak yerine tamamen posasıyla tüketiniz. Eğer meyvenin kendisini tüketirseniz kan şekeriniz daha yavaş yükselir. Meyve tüketirken de porsiyon miktarlarını öğrenip hangi meyvelerin kan şekerini yükselttiğini bilmek oldukça önemlidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ve tam çavdar ekmeğitüketiniz. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmeye çalışınız. Diyabet hastaların da Kurubaklagil hafta da 2-3 kez tüketmek oldukça önemli. Öğünleriniz de protein kaynağı olan tavuk, balık, kırmızı et, yumurta, peynir gibi besinler oldukça önemli olduğunu unutmayınız. Ayrıca diyetimizde süt ve süt yerine geçen besinleri de tüketmeye özen gösteriniz. Günlük 2-2,5 litre su ve beraberin de düzenli bir şekilde egzersiz yapmak gerekmektedir.

Diyabet hastalığındaki hekimlerin ve diyetisyenin amacı hastalıkta oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve en aza indirmekle beraber hastaların şikâyetlerini azaltıp, hastanın yaşam kalitesini artırmaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.