Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2424.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64195$

DİKKAT! KESKİN VİRAJ, YKS TERCİHLERİ.

07 Ağustos 2020, Cuma 08:57

“Hayatımız yaptığımız tercihIerin topIamıdır.”

Merhabalar;

Bu yazımda üniversite tercihlerinin ne denli öenmli olduğu ve nelere dikkat etmemiz gerektiği konusuna değinmek istiyorum.YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerimizde korkuyla karışık bir heyecan başlamaktadır.  Sonuçta bu tercihleri aslında hayatları için çok önemli bir dönemeci oluşturmaktadır. Bir üniversite bölümü seçmek demek,bir ömür paylaşacağın mesleği seçmek anlamındaki eylemi oluşturur.

Bu tercih süreci velileri de harekete geçirmekte ve bazen  öğrenci-veli çatışmalarını da beraberinde getirebilmektedir. Malum, her anne-baba çocuğunun iyi bir eğitim almasını ve iyi bir meslek edinip kariyer yapmasını ve elbette ki para kazanmasını ister.  Öğrenciler de buna benzer istek ve hayaller içinde olsalar da bazen meslek seçimlerinde, üniversite ve bölüm seçimlerinde anlaşmazlıklar da çıkabilmektedir.

Tercihler döneminde sizlere geleceğin mesleklerinden, bu meslekleri içinde barındıran üniversitelerden, tercihte en çok dikkat etmemiz gereken ayrıntılardan bahsedeceğim.  Tercih yapacak öğrenci arkadaşlarımızdan öncelikle aşağıdaki sorulara cevap bulmalarını isteyeceğim. 2030 yılını planlama sorularımızla başlamak en doğrusu diye düşündüm.  Bu soruları sakin bir kafayla düşünmelerini, her bir sorunun cevabını düşüncelerinde somutlaştırmalarını istiyorum. Tüm soruların cevapları netleştiğinde bunları teker teker yazmalarını ve altına tarih atarak imzalamalarını istiyorum. Böylelikle, her öğrenci arkadaşımız aslında hayalleri ile kendisi arasında bir antlaşma imzalamış olacaktır. Bu davranış aslında beynimize yazılı bir emirdir “istiyorum,yap!” deme şeklimizdir.  Tüm detayları ile soruları cevaplayan arkadaşlarımızın on yıl sonrasında verdiği cevaplardaki hayatı yaşıyor olması asla sürpriz olmayacaktır.

YIL 2030 PLANLAMASI

  1. Hangi şehirde yaşıyorsunuz?
  2. Mesleğiniz ve yaptığınız iş nedir?
  3. Ortalama ne kadar kazanıyorsunuz?
  4. Kaç yabancı dil biliyorsunuz,hangileri?
  5. Arabanızın marka ve özellikleri nelerdir?
  6. Eviniz kira mı, size mi ait? Özellikleri nelerdir?
  7. Evli mi bekar mısınız? Evli iseniz eşinizi diğer insanlardan farklı kılan özellikleri nelerdir?
  8. Düzenli gerçekleştirdiğiniz aktiviteler hangileridir?

Yukarıdaki soruları nasıl cevaplamanız gerektiğine dair kısa bir ip ucu vermek istiyorum. Misal, evinizi tanımlarken halıdan tabloya,mutfaktan balkona yada bahçeye kadar detaylı olmalıdır. Arabayı anlatıyorsan eğer kendini önce direksiyonda hisset… işte böylesine detaylar ile geleceğimizle antlaşma yapmak mümkün. Sonrasında YKS tercihi yapmak daha kolay bir iş olacaktır merak etmeyin.

“Bizi biz yapan şey; yoI ayrımına geIdiğimizde yaptığımız seçimIerdir.”

Tercihlerinizin daima yüzünüzü güldürmesi dileğimle..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.