Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2300.4
  • BIST
    9075.04
  • BTC
    71297.44$

CUMHURİYET 97 YAŞINDA

30 Ekim 2020, Cuma 08:48

Dün milli bayramların en anlamlısı olan Cumhuriyet Bayramını millet olarak kutladık..

Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun..

Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet ilelebet olsun.

Cumhuriyet ne demek?

Herkes bu sorunun cevabını az ya da çok bilir. Bilmemek imkansız. Çünkü ülke olarak geldiğimiz noktayı cumhuriyete borçluyuz. Mevcut sınırlarımızı, topraklarımızı ve bağımsızlığımızı cumhuriyete borçluyuz.Vatandaş olarak kullanabildiğimiz hakları cumhuriyete borçluyuz.

Bazı maksatlı çevrelerin, emperyallerin itiraz ve inkarları bu gerçeği onca çabalarına rağmen 97 yıldır değiştiremedi, değiştiremeyecek. Cumhuriyetin arkasında canı pahasına duran koca yürekli insanlar var bu ülkede. Bağımsızlık aşığı millet var.

Millletin bu mutlu  gününde en iyisi girmemek lazım reddiyecilerin talihsiz çırpınışlarına.Sonra ne kadar çırpınırlarsa çırpınsınlar beyhude.

Fakat  gene de İstiklal Marşımızın yazarı rahmetli Mehmet Akif Ersoy’un bir şiirindeki dizeleriyle şu kadarını söyleyelim.. “Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir?”

Yazıyı uzatmak istemiyorum.

Atatürk’ün kurduğu ve gençlere emanet ettiği cumhuriyetin ne olduğunu yazalım yeter. Bu arada  sizlerin cumhuriyetin ne olduğunu okurken, ne olmadığını anlayacağınızı da çok iyi biliyorum.

Bakın her şeyden önce Cumhuriyet Atatürk demek. Cumhuriyet bağımsız Türkiye demek.

Çünkü Cumhuriyet Atatürk’ün eseri. O olmazsa Cumhuriyet’de, Türkiye’ de olmayacaktı.Bu kadar topraklarımızda olmayacaktı. Mesela en başta İzmir bizim olmayacaktı.. Osmanlının başkenti İstanbul’un akibeti meçhuldü. Muhtemelen Güneydoğu’daki bazı illerimizde olmayacaktı.

Sonra cumhuriyet bir rejimdir, ülkeyi yönetme biçimidir.

Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devleti yönetme  biçimi demek.

Cumhuriyet demek milletin egemenliğini kendi elinde tuttuğu, milletin seçtiği milletvekilleri aracılığıyla devletin yönetilmesi demek.

Cumhuriyet medeniyet demek,uygarlık demek.

Cumhuriyet eşitlik demek.

Cumhuriyet eğitim, sanat, kültür demek.

Cumhuriyet kadın hakları demek.

Cumhuriyet bilim, ticaret, sanayileşme, köylü ve zenginleşme demek.

Cumhuriyet bağımsızlık demek.

Cumhuriyet özgürlük demek.

Cumhuriyet fikir hürriyeti, vicdan, akıl, mantık demek.

Cumhuriyet eşit halklar ve eşit haklar demek.

Cumhuriyet batılı anlamda kurumlar, kuruluşlar demek.

Cumhuriyet aydınlanma demek.

Cumhuriyet hak, hukuk, adalet ve farklı fikirlere hürmet demek, saygı göstermek demek.

Cumhuriyet hayatın her alanında inkılap demek.. Modernleşme demek.

Cumhuriyet Allah’tan başkasına kul, teba, köle olmamak demek.

Cumhuriyet sayesinde daha nice haklar elde edildi ve gelişmeler  oldu. Ne kadar yazarsan yaz satırlar, sayfalar yetmez cumhuriyeti anlatmaya.

Cumhuriyet kurulduktan sonra 1924 yılında Anayasa yapıldı. O Anayasa’da yer alan haklar,   kurallar ve devletin görev tanımları 1960 darbesinden sonra yapılan Anayasa’da olmadığı gibi, 1980 darbesinden sonra yapılan Anayasa’da da yer almadı.1924 Anayasası’daki hak ve özgürlükleri bu millet sonraki Anayasa hükümlerinde görmedi.

Değerli okuyucular o döneme dair kaynaklar Atatürk’ün Cumhuriyet fikrini  yakın silah arkadışları ile 1919 yılında paylaştığını yazar. Anlayacağınız Cumhuriyet bir kaç aylık fikrin ve çalışmanın eseri değil. Üzerinde uzun yıllar düşünüldükten sonra  Türklüğün gururu olarak meydana gelen bir eser.

Cumhuriyet Türklerin Cumhuriyetidir.

Osmanlıda Türklerin İmparatorluğuydu. Lakin son 200 yılında imparatorluk darmadığın oldu, çöktü ve toprakları işgale uğradı. İstanbul, İngilizler tarafından beş yıla yakın bir süre işgal altında kaldı. İzmir, kıytırık Yunanlılar tarafından işgal edildi. Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Urfa gibi vilayetler İtilaf Devletleri ülkeler  tarafından askeri işgale uğradı. Osmanlıya, devletin  teslim ve tasfiyesi anlamı taşıyan antlaşmalar  imzalatıldı. Osmanlı hazinesi yabancılar tarafından borçlarına karşılık teslim alındı. Hazinemizi yabancılar yönetti.Yeni kurulan Cumhuriyet 1940 yılına kadar Osmanlı’nın borçlarını ödemek zorunda kaldı.

İyi mi?

Bu sorunun cevabını siz verin.

Ve.. Dün 97. Kuruluş Yıldönümünü kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atatürk ve arkadaşları sayesinde “Küllerinden doğdu.” Son 100 yılda dünya tarihinin gördüğü ve dünyanın gidişatını değiştiren Atatürk ülkeyi işgalden kurtardıktan sonra  Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurdu. Atatürk’ün dahi bir asker ve dahi bir devlet adamı olduğunu dünyada büyük ya da küçük ne kadar ülke varsa, ne kadar devlet adamı varsa, ne kadar tarih adamı varsa biliyor ve kayda düşüyor. O, dünyada son 100 yılda en önde gelen bir kaç liderden birisi olarak kabul ediliyor.

Netice: Cumhuriyet, Türklerin Cumhuriyetidir. Bu topraklarda yaşayan halkların Cumhuriyetidir.

Cumhuriyetle ilgili yazımızı, Prof.Dr.İlber Ortaylı’nın Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk hakkındaki şu sözleri ile bitirelim..” Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mani olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hiç bir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur..”

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.