Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2325.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70443.01$

COVID-19 TESTLERİNİ TFF YAPSIN

17 Kasım 2020, Salı 09:10

Yeni tip koranavirüs krizi Avrupa ve dünya futbolunu etkilediği gibi doğal olarak bizim futbolumuzu da etkilemeye devam ediyor. Ve bu olumsuz etkileşim her geçen gün maalesef artıyor.

Şüphesiz ki, şu sıralar insanlığın baş etmekte zorlandığı küresel bir salgın olan koronavirüs hastalığı gittikçe artmaya başladı. Bu olay tüm sektörleri etkilediği gibi futbolu da etkisi altına almaya hız kesmeden devam ediyor. Ve bununla birlikte kulüplerin sportif durumları da pek iç açıcı görünmüyor.

COVID-19’un toplumsal yaşama olan etkilerini birey-kurum ve devlet olarak yaşamaya ve hissetmeye devam ediyoruz. Özellikle son birkaç haftadır futbolda kulüplerin vaka sayılarında artış yaşanması maçların ertelenmesi ya da takımların hükmen mağlup sayılması gibi durumları beraberinde getirdi. Ve bu durum gerçekten Türk Futbolu için büyük bir endişe konusu olmuş durumda. Endişe demem de ki sebep Konyaspor üzerinden açıklamak isterim.

Pandemi sürecinden bu yana Konyaspor’da hiç vaka görünmezken son 10 günde 5 kişide koronavirüs vakası tespit edildi. Bu durum bizleri ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. Ayrıca bu durumun ekonomik sıkıntısı olduğu gibi sportif durumu da sıkıntı oluşturacak. Konyaspor üzerinden durumu ele alacak olursak, takımda Ömer Ali ve Shengelia gibi önemli isimler Kasımpaşa maçında forma giyemeyecek gibi görünüyor. Sezon başından beri bu iki isim Konyaspor’un önemli oyuncuların başında geldiler. Bu isimleri Kasımpaşa maçında görmemek sistem olarak İsmail Kartal’ı zor duruma sokacaktır. Şu gerçeği de unutmamak gerekiyor diye düşünüyorum.  Futbolcularda daha öncede bir tedirginlik vardı ancak son bir haftadır gözlemlediğim kadarıyla oyuncular biraz daha tedirgin olmaya başladılar.

 Kısacası, COVID-19’un yaşamın sosyal ve ekonomik yönü ile ilgili ilerleyen günlerde negatif sonuçlar ortaya çıkarması içten bile değil.

Tabi konu sadece sosyal yaşam ve ekonomik çevre olmayacaktır, kulüplerin maçlara oyuncu çıkartamaması da olayın bir başka boyutu olarak karşımıza çıkacaktır.

Takımların testi pozitif çıkan oyunculardan dolayı yeterli sayıyı TFF’ye bildirmediği için hükmen mağlup olma durumuyla karşı karşıya kalma ihtimalleri de yüksek görünüyor.

Özelikle bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu’nun haksız rekabet ortamı oluşturmamak adına elini şimdiden çabuk tutması gerekiyor. Çünkü gerçekten bu COVİD-19 belası ile başımız çok ağrıyacak gibi görünüyor.

 Yukarıda da belirttiğim gibi bugüne kadar hiç vaka ile karşılaşmayan takımlar 4’er-5’er futbolcusu ve personelinin COVİD-19 testinin pozitif olduğunu açıklıyor. Bu durumdan ötürü şu ana kadar bir çok takımın maçları vakalar yüzünden ertelendi. Peki! Bu ertelenme olayı sezon sonuna kadar devam mı edecek? Yoksa TFF maça çıkmayan takımı hükmen mağlup mu sayacak? Bu soruların cevabını ilerleyen haftalarda öğreneceğiz ama iş işten geçmeden de gerekli çözümlerin bulunması şimdiden lazım.

Artık yavaş yavaş maç trafiği arttığını belirtmek isterim. Özellikle kupa maçları ve hafta içi maçlarını da hesaba katacak olursak takımları yoğun bir süreç bekliyor. Ama her hafta rutin olarak yapılan bu testlerde kulüpler hükmen mağlup sayılmamak için sayıları gizlerse ne olacak? Ya da başka bir deyişle takımlar bu yoğun fikstürden yoruldukları için Ali Cengiz oyunları yapıp biraz daha dinlenmek için, pozitif sayıları şişirip erteleme isterlerse ne olacak?

Bu ve buna benzer sorular ister istemez akıllara geliyor ve gelecektir de. Burada işte asıl görev TFF’ye düşecek. Şaibeli durumların meydana gelmemesi için benim TFF’ye bir önerim var. MİLLİ MAÇLARDAN SONRAKİ SÜREÇTEN İTİBAREN BÜTÜN TAKIMLARA TFF TARAFINDAN TEST YAPILMALI. EN AZINDAN HAKSIZ REKABET ORTAMIN DOĞMASINA ENGEL OLUNUR VE LİG’İ GÖTÜREBİLDİĞİMİZ YERE KADAR GÖTÜRELİM.

Son olarak, Her geçen gün, hem ekonomik kayıplar hem de sportif kayıplar daha da artacak gibi görünüyor. Şu anda ekonomik olarak gelir kaybına uğrayan futbol kulüpleri, oyuncularını da kaybetme noktasına geldi ve önemli maçlarda oynatmaması durumunda farklı sorunları beraberinde getirecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.