Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.07
  • ALTIN
    2301.6
  • BIST
    9056.12
  • BTC
    70495.76$

ÇÖLYAK HASTALIĞI VE BESLENME

03 Nisan 2018, Salı 07:38

Çölyak hastalığı, Gluten isimli proteini içeren, arpa, çavdar buğday gibi besinlerle beslenmenin sonucun da mide ve bağırsak sistemine ait şikâyetlere  yol açan bir hastalıktır. Bu proteine olan hassasiyet ömür boyu sürdüğünden dolayı vücutta kronikleşir. Çölyak hastalığı bazı bireylerde uzun yıllar hiç belirti vermemesinden kaynaklı anlaşılmayabilir, bunun sonucunda da birey kendisinin Çölyak hastası olduğunu fark etmez. Çölyak hastalığı hemen hemene her yaş da meydana gelebilir. Tanı için öncelikle kan testine bakılır, onun sonucunda da ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır.

 Peki, Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Yaşınıza göre kilonuz daha az ise,
  • Büyüme geriliği var ise,
  • Karın bölgenizde ön tarafa doğru bir şişkinlik hissediyorsanız,
  • Kaslarınızda güçsüzlük,
  • Kansızlık,
  • Kusma, ishal ve iştahsızlık,
  • Bazı durumlar da kabızlık şikâyeti var ise,
  • Dışkınızda olması gereken den fazla tuvalete ihtiyaç duyuyor iseniz,
  • Cildiniz de kaşındı ve döküntü gibi şikâyetleriniz var ise mutlaka kan testi yaptırmanız gerekmektedir.

Çölyak hastalığın tedavisini merak edenler, bunun tek tedavi yönteminin GULUTENSİZ sıkı bir diyet olduğu unutmamalıdırlar. Az miktarda bile alınan guluten bağırsaktaki tahribatın tekrarlanmasına yol açabilir.  Glutensiz sıkı bir diyet uygulandığın da genellikle Çölyak hastalarının herhangi bir şikâyeti olmaz.

Gluten içeren besinler; Bisküvi, ekmek,  şehriye, makarna, kek, kraker, irmik, hamur işleri, bulgur, çavdar ve buğday unundan yapılan ekmekler ve besinlerdir.  Bunun için diyette buğday, çavdar ve arpadan yapılan her türlü yiyecek çıkarılmalıdır. Hazır gıdalarda mutlaka etiket okunmalı içerisinde gluten içerip içermediği tespit edilmelidir.

Diyette tahıl grubundan mısır ve pirinçten yapılan besinler tercih edilebilir. Patates veya soya unu kullanarak Çölyak hastaları yemeklerini pişirebilir. Bununla beraber glutensiz unlar ve gluten içermeyen ürünlerde bulunmaktadır. Çölyak hastalarına yol göstermek için derneklerde kurulmuştur.

Eğer beslenme alışkanlığınızı değiştirip, glutensiz besinler kullanırsanız kısa sürede şikâyetleriniz belirgin bir şekilde azalacaktır. Şikâyetlerinizin tamamen ortandan kalkması için ince bağırsaktaki tahribat miktarı, hastanın yaşı ve diğer durumlara göre değişiklik gösterebilir.  Diyete önem vermezseniz tedavi çok daha zorlaşır ve daha ağır hastalıklara neden olabilir. Unutmamınız gereken en önemli nokta erken tanı, geç kalınmış tanıdan çok daha önemlidir…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.