Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2425.1
  • BIST
    9703.49
  • BTC
    66625.6$

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA BÜYÜK TEHLİKE: OBEZİTE

05 Temmuz 2019, Cuma 09:04

Çocukluk çağında tüm dünyada giderek artmakta olan obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak gösterilmektedir. Çocuklar tarafından kontrolsüzce tüketilen özellikle yüksek enerji içeriği olan besinler çocukların aldıkları kaloriyi arttırırken azalan fiziksel aktivite harcanan enerjiyi azaltmaktadır. Ve devamında ortaya çıkması muhtemel olan obezite ve obezitenin neden olduğu hastalıklar çocukların hayatını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, osteoporoz ve bazı kanser türlerine sebep olmaktadır.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA OBEZ OLAN ÇOCUKLAR YETİŞKİNLİK ÇAĞINDA DA OBEZ OLABİLİYOR!

Çocukluk çağında obez olan çocukların çoğu yetişkinliklerinde de obez olarak hayatlarına devam etmektedirler. Bu durumda önemli olan obezite gelişmeden önce temel korunma önlemlerini almaktır. Çocuklar sürekli olarak değişir ve gelişir. Bu değişme ve gelişme dönemin çocuğun yeme içme alışkanlıklarını etkiler. Çocuklarda şişmanlık genellikle yeme ile ilgili olarak ortaya çıkan bir sorundur. Anne babanın yemek yedirme ısrarı, ödül olarak seçilen enerji içeriği yüksek besinler, sık öğünler ,hazır besinler, abur cubur olarak nitelendirilen bisküvi, kraker, gazlı içecekler ve çikolata gibi besinler, hareket azlığı şişmanlığı hazırlayan durumlar olarak alınabilir.

PEKİ OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

En başta kötü beslenme ile ortaya çıkan tablo hareket azlığı ile de tetiklenmektedir. Bu nedenle ilk olarak herşeyin temelden kurulduğu aile içinde örnek bir beslenme ve yaşam tarzı benimsenmelidir. Anne ve babası ya da kardeşi nasıl besleniyorsa çocuk onu örnek alacaktır. Fazla yağlı, bol şekerli yiyecek ve içecekler yerine her öğünde mutlaka salata, sebze yemeği ve yoğurt tüketilmelidir. Pişirilen yemek çocuğa örnek olmak adına ailede herkes tarafından tüketilmelidir.

Ailede başlayan sağlıklı beslenme çocuk okul hayatına başladıktan sonra da devam etmelidir. Okul çağında çocuklar ayak üstü tüketilebilecek yiyeceklerle (pizza,hamburger,sosisli sandviç, patates kızartması vb.) tanıştığı için bu sağlıksız beslenme kültürü obezite artışına sebep olmaktadır. Bu yüzden çocuklar için okullarda kantinler sağlıklı sıcak yemek verecek yemekhanelere dönüştürülmelidir.

Çocukların ekran karşısında geçirdiği süre kısıtlanmalıdır. Akıllı telefon ve tablette gün boyu vakit geçirmek yerine daha aktif bir yaşam stili oluşturulmalıdır. Uyku, egzersiz, ara öğün saatlerinin belirlendiği ayrıntılı bir program oluşturulabilir.

Aslında en önemlisi yaşam boyu sürecek davranış değişikliğinin sağlanabilmesidir. Çocuğun beslenme planına uyum göstermesi ve daha hareketli bir yaşam tarzı sürdürmesi, besinin bir ödül olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.