Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2423.9
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64239.048$

Bütçesi de, personeli de yetmeyen DİYANET!...

16 Şubat 2019, Cumartesi 08:49

Sevgili dostlar yine bir hafta sonu birlikteyiz. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın bir açıklamasını okuduğum anda bu haftaki köşe yazımın konusunu belirlemiştim. Diyanet işleri Başkanımız (2019 bütçesi) 10.5 milyar TL’nin yani eski parayla 10 katrilyon 500 trilyon bütçesinin yetmediğini paranın neredeyse tamamının maaşlara gittiğini söyledi. (eski parayla) 10.5 katrilyon maaşlara anca yetiyorsa kaç kişi çalıştırıyorlar öyle diye bir soru geliyor akıllara ama o soru içinde herhangi bir araştırma yapmaya gerek kalmıyor. Çünkü Diyanet İşleri Başkanımız sayın Erbaş o rakamı da açıkladı. Diyanetin 150 bin personeli varmış.

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 Şubat'ta 20 bin sözleşmeli öğretmenin atamasını gerçekleştirdi. Atamalar yapılırken bir yanda sevinç vardı, bir tarafta da atanamayan öğretmenlerin üzüntüsü hatırlarsanız. Hatta vicdanımızı paramparça eden bir olay yaşamıştık. Çorum'da yaşayan 32 yaşındaki İngilizce öğretmeni Halil Mustafa Bozkurt da atama ekleyen öğretmenler arasındaydı. Ataması olmadı. Sonra bir müddet arkadaşları Genç (atanamayan) öğretmene ulaşamayınca evine gitti ve öyle bir manzarayla karşılaştılar ki, yandı yürekler. Genç (atanamayan) öğretmen intihar etmiş evinin tavanına kendini asmış olarak bulundu. Birde not çıktı (atanamayan)öğretmenin evinden; 'Köpeklerime iyi bakın.' İlk değildi ataması yapılmadığı için hayata tutunamadığı için, gelecekten umudu kalmadığı için yaşamına son veren öğretmen ama umarım son olur.

Bu küçük aradan sonra Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın açıklamalarına yeniden dönmek istiyorum. Diyanetin 150 bin personeli olduğunu ve kendilerine tahsis edilen bütçenin yüzde 96’sının maaşlara gittiğini dolaylı olarak bütçenin yetersiz olduğunu söyledi. Evet yanlış duymadınız sayın Diyanet İşleri Başkanı; ‘Diyanet’in 150 bine yakın kadrosu yeterli değil’ dedi.

Diyanet personel sayısı yaklaşık 150.000, bütçesi ise 10.5 Milyar TL (2019).. Bütçenin neredeyse tamamı personel maaşlarına gidiyorsa adam başına ortalama 70.000 TL maaş ödeniyor demektir. Bir asgari ücretlinin, günde ortalama 10 saat çalışan yol parası kendinden olan, elektriğini, suyunu, doğalgazını kendi cebinden ödeyen bir asgari ücretlinin yıllık geliri 24 bin 240 lira. Lojman olmadığı zaman herhangi bir ilçeye, köye, beldeye mahalleye gitmeyen, ‘önce lojman’ diyen elektriğini, doğalgazını, su parasını kendi cebinden ödediğine inanmadığım bir diyanet işleri personelinin günde ortalama 1-1 buçuk saat mesai yapan bir diyanet işleri personelinin ise yıllık geliri ortalama 70 bin lira.

Daha başka hesaba gerek yok. Dünyayı bıraktık, marsa neredeyse bir şehir kurma ve orada yaşamak için hazırlık yapan NASA’nın bütçesiyle çoook ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum. Hadi 2 katı olsun, adamlar Marsa yaşamak için şehir kuruyor, Marsa marsa.

Biz en iyisi şey yapalım; Malum, devletin tek gelir kaynağı vergiler, vergi dairelerini direkt diyanete bağlayalım, siz arada devlete yardım edersiniz?...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.