Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2309.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70942.29$

BURDAN ÇOK UZAKLARDA ‘GARLİC’ ADIYLA ÜN YAPMIŞ BİTKİ: SARIMSAK

31 Mayıs 2019, Cuma 09:34

Sarımsak adını duyduğumuzda zihnimizde ilk oluşan maalesef sarımsağın keskin kokusudur. İnsan sağlığında oynadığı rolü belirlendikten sonra, kullanımını engelleyen kokusu üzerindeki çalışmalar yoğunlaşmış, bunun sonucunda da üretim ve tüketimi önemli boyutlarda artmıştır. Sarımsak çiğ olarak tüketilebileceği gibi hapları ve kapsülleri de bulunmaktadır. Sarımsak, yemeklere verdiği tatlar dışında sağlığa olağanüstü faydası olan bir bitkidir.

SARIMSAĞIN FAYDALARI

Sarımsağın bakterileri, mantarları, parazitleri öldürmek, kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü düşürmek, karaciğeri korumak gibi harika özellikleri bulunmaktadır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Sarımsak zararlı olan LDL kolesterolün sentezini engeller ve iyi kolesterol HDL’yi artırır. Sarımsak ne kadar fazla tüketilirse kolesterol düşürme etkisinin de o kadar fazla olduğu görülmüştür.

KALP KRİZİ RİSKİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜR

Kandaki fibrin ve plak oluşumunu azaltarak kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürür. Bu konuda aspirinden daha etli olduğu düşünülmektedir. Bazı bölgelerde sarımsak bir kan sulandırıcı olarak rutin şekilde kullanılmaktadır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Sarımsak bağışıklık sisteminin etkinliğini artırır. Yapılan çalışmalar sonucunda sarımsağın hastalık oluşturan zararlı mikroorganizmaları yok ederek bağışıklık sistemini güçlendirdiği gösterilmiştir.

TANSİYONU DÜZENLER

Yüksek tansiyon tedavisinde Çin ve Japonya’da geleneksel olarak kullanılmaktadır. Sarımsağın diğer bir harika özelliği de, yüksek tansiyonda olduğu kadar düşük tansiyonlu kişilerde de tedavi edici özelliğe sahiptir.

DOĞAL ANTİBİYOTİKTİR

Allicin içerdiğinden dolayı antibakteriyal etki gösteren sarımsak bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Her ne kadar, modern antibiyotiklerin bulunuşuyla sarımsak, enfeksiyon mücadelesindeki eski değerini kaybetmişse de, sarımsağın, boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde penisilinden daha değerli olduğu bildirilmiştir.

VİRAL ENFEKSİYONLARDA ETKİLİDİR

Laboratuvar çalışmalarında sarımsağın bazı virüslere karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Sonuçta enfeksiyon ister virüs kaynaklı ister bakteri kaynaklı olsun, sarımsak bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücudun bu enfeksiyonlara karşı savunma kabiliyetini güçlendirmektedir.

ANTİKANSER AJANI OLARAK KABUL EDİLİR

Sarımsak bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek tümör oluşumunu engeller. Sarımsak gibi allium grubu sebzelerin yüksek ve düşük miktarlarda tüketildiği bölgeler arasında kanser oranları bakımından büyük farklılıklar görülmüştür. Yüksek tüketildiği alanlarda yaşayanlarda, bu tip ürünlerin çok az veya hiç tüketilmediği alanlarda yaşayanlara kıyasla mide kanseri geliştirme riskinin yarıdan daha az olduğu bildirilmiştir.

ANTİOKSİDANDIR

Sarımsağın içerisinde güçlü bir antioksidan olan sülfihidril bol miktarda bulunmaktadır. Sarımsak, radyasyona karşı da bir koruma sağladığından, serbest radikallerin zararının azaltılmasına yardımcı olmakta, bu yüzden kanser gibi dejeneratif hastalıkların gelişme riskini de önemli düzeyde azaltabilmektedir

SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Sarımsak çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir. Bununla birlikte sarımsağın soğan kısmına ek olarak taze olan kısmı da çokça tercih edilmekte ve fayda sağlamaktadır. Genel anlamda dirençli olmak için sarımsak tüketiliyorsa çiğ tüketilmesi faydasının çabuk görülmesini sağlar. Ölçülü miktarlarda alındığında emniyetli olmakla beraber, aşırı miktarlarda tüketildiğinde mideyi tahriş edebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.