Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2424.7
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64283.16$

Bu Gece Dua Vaktidir

04 Haziran 2018, Pazartesi 07:55

İftar vaktinde mü’minlerle paylaşma hazzını, sahur ve seherin bereketini, teravih coşkusunu, okunan mukabeleleri bizlere yaşatan “ben oruçluyum” söylemini gönüllerde hissettiren pek çok güzelliği, fazileti ve bereketi bünyesinde barındıran evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennem azabından kurtuluş olan mübarek ay Ramazan ayı, on bir ayın sultanıdır.

Cenâb-ı Hakk; “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır…” (Bakara, 2/185) buyurmuştur.

Hiçbir ümmete nasip olmayan, içinde bulunmakla şereflendiğimiz Ramazan ayının içerisinde bulunan Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. Çünkü, Kur’an-ı Kerim bu gecede nazil olmaya başladığı için...

Bu gece, günahlarımızı affettirme vaktidir…

Bu gece hayır ve bereketin takdiri ve selâmeti sabaha kadar devam eder…

Kadir gecesi şafak sökünceye kadar selâmdır.

Rahmet ve bereketi bol bir ay olan Ramazan ayının sonuna yaklaşmanın hüznünü yaşarken,  önümüzdeki Pazar günü akşamı idrak edeceğimiz bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ne ulaşmanın heyecanını, sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Kadir gecesi güneşin batmasından sabaha kadar bir selâmettir. Bu zaman içinde melekler, kulluk eden Müslümanları selâmlamak için yeryüzüne inerler. Bu gece, esenlik ve güzelliğin her tarafa yayıldığı sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği faziletli bir gecedir.

Kadir gecesini değerlendirmek günahların affedilmesine bir vesiledir. Bu gece hakkında Cenâb-ı Hakk, Kadir suresinde şöyle buyurmaktadır.

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir, 97/1-5)

Yukarıda mealini verdiğimiz surede kadir gecesinin içinde kadir gecesi olmayan bin aydan hayırlı olduğu bildirilmekte ve bu mübarek gecede insanlığın ebedi refahına vesile olacak, ona bereketli bir ömrü kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Haddi aşmış olabilir, günah deryasında boğulmaya yüz tutmuş olabiliriz. Rabbimizden bugün af dilenme vaktidir. Bir kimse bu geceyi ihya ederse, ibadet ve taatla geçirirse, bin ay Allah’a ibadet etmiş gibi sevap kazanır. Bir kimse her yıl Kadir gecesini ihya ederse, birçok ömürlerle rızıklanmış olur.

Bu gece dua vaktidir…

Kadir gecesinin öyle bir anı vardır ki, onda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.  Geçen ömrümüzün bir muhasebesini yapıp, çoluk çocuğumuza bu gecenin önemini anlatalım. Ramazan ayını kendimizden hoşnut ederek, bizden razı olarak gönderelim. Bu da mümin için büyük bir bahtiyarlık ve saadettir.

Bir hadis’i Şerifte Hz.Aişe Validemiz; Ey Allah’ın Resulü Kadir Gecesine rastlarsam ne diyeyim?  Allah Rasulü “Allahım, sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet, de”(Tirmizi Davet, 84.) diye dua etmesini istemiştir.

Sevgili Peygamberimiz; “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 25) diye bizlere müjde verirken, bütün gecelerden üstün olduğu bildirilen kadir gecesinin kıymetini bilelim. Bu mübarek geceyi huzur ve huşu ile Kur’an okuyarak nafile ve kaza namazı kılarak, selâtü selâm getirerek, dua ve tövbe-i istiğfar ederek geçirelim.

“Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: “Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” (İbrahim, 14/7)

Ya Rabbi! Rahmetinin tecellisi olan Ramazana ulaştırdığın için ve bir ömre bedel hayırları elde edebileceğimiz bir geceye, Kadir Gecesine kavuşturduğun için sana sonsuz hamd-ü sena ediyoruz. Nimetlerini artırman için ve nankör olmamak için sana şükrediyoruz.

Rabbimiz, bizi de affettiği kullarının arasına katmak suretiyle affeyle, bizim de günahlarımızı bağışla, bize de dünya ve ahiret saadetini nasip et.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve bütün İslam âleminin kadir gecesini tebrik ediyor, ümmetin birlik ve beraberliğine vesile olmasını, bu müstesna gecede dua ve yalvarışların bir rahmet yağışı olarak bütün dünyaya barış ve huzur getirmesini Yüce Allahtan niyaz ediyorum.

Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.