Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2499.9
  • BIST
    9669.88
  • BTC
    64551.35$

Böğürtlen meyvesi C Vitamini bakımından oldukça zengindir

28 Ağustos 2019, Çarşamba 09:08

Sevgili Okurlarım bu hafta ki köşe yazımda sizlere ülkemizde kolaylıkla yetişebilen böğürtlen, gülgillerler familyasından bir bitki türü olan böğürtlenin faydalarında söz edeceğim.Şimdi kısaca böğürtlenden  sizi söz edeceğim.Ham olan meyveleri kırmızı renklerde olup olgunlaştıkça rengi siyahlaşmaktadır. Görünüş olarak çileğe benzemektedir. Meyvenin bitkisi dikenli bir yapıya sahiptir ve yol kenarlarında bahçelerdeki çitlerde sıklıkla görülmektedir. Meyvesi C vitamini bakımından oldukça zengindir. Böğürtlenin meyvelerinin olgunlaşma dönemleri mayıs sonlarına doğru başlayıp, Ağustos ayına kadar devam etmektedir.

Böğürtlen, vücuda zararlı olan maddelerin temizlenmesi için çok faydalıdır. Vücut için oldukça etkili bir antioksidan kaynağıdır. Tansiyon rahatsızlığı olanların düzenli kullandıklarında tansiyonlarını düşürdüğü tespit edilmiştir. Yorgun olan ve halsizliği bulunan vücudu dinlendirir, güçlendirir. İdrar rahatsızlığı olan kişilerde, idrar söktürücüdür ve kabızlığa çok iyi gelmektedir. Ham olan yani tam olgunlaşmamış olan böğürtlenler de ishal kesici özelliğe sahiptir. Bunun yanında böğürtlen yendiğinde gözlere üzerinde olumlu faydaları vardır. Ayaklardaki şişkinliğe iyi gelmektedir. Bunlar böğürtlenin sayısız faydalarından bazılarıdır. İşte böğürtlenin vücuda yararlarının tamamı...
-Böğürtlen ve yaprağının bünyesinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip,
kansere karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.

Böğürtlen ve yaprağı bademciklerdeki, ağızdaki, dildeki ve diş etlerindeki iltihapları çayıyla gargara yaparak kullanabilirsiniz.

 Böğürtlen ve yaprağı iyi bir idrar söktürücü olup, toksin arttırıcıdır. Yüksek tansiyonun düşmesinde de yardımcıdır. Böğürtlen ve yaprağı göz rahatsızlıklarına da iyi gelir. Mesanede oluşan taşların düşürülmesini sağlar. Bayanlardaki akıntıların giderilmesinde ve adet kanamalarının azalmasını sağlamaktadır.

Böğürtlen ve yaprağı dışarıdan kullanımında da ağrı kesici etki gösterir. Yanıklara ve basura iyi gelir. Böğürtlenin taze yapraklarının lapasını yaparak rahatsız bölgeye uygulanarak tedavi edilir. Yaşlılığın sebep olduğu hafıza kaybını engeller. Böğürtlenin suyunu sıkarak içerseniz amele de yararlıdır. Sıkılan suyu bekletilmeden içilmelidir, aksi takdirde sirkeye döner. Böğürtlen ve yaprağı ayaklardaki yorgunluğu giderir. Böğürtlen ve yaprağı cildinize de gerginlik ve parlaklık kazandırır. Solunum yolları rahatsızlıklarına oldukça faydalıdır.

Kansere karşı etkilidir: İçeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde kanserle mücadelede yardımcı olmaktadır. Böğürtlen, kanserle mücadele yetenekleri ile bilinen bir antioksidan sınıfı olan polifenolleri içermektedir etkilerinin olduğu ve büyümesini engellemeye yardım ettiği gösterilmiştir.

K vitamini, prostat, kolon, mide, burun, ağız ve karaciğer kanserlerinin önlenmesinde ve bunlarla mücadelede rol oynamaktadır.  Kemikleri güçlendirir: K vitamini ayrıca kanın pıhtılaşmasında yardımcı olur ve kemik metabolizmasında rol oynar.

Hastalıklardan korur: Böğürtlende bulunan fenolik asitler, flavonoidler, flavonoller ve özellikle antosiyanositler gibi bileşenler; zararlı moleküllere karşı çalışılar. Bu koruyucu emizleme özelliği, birçok sağlık probleminin nedeni olabilecek oksidatif hasarın sonucu olarak vücudu bir dizi hastalıktan korur.

Damar sorunlarına yardımcı olur: Antosiyanin gibi flavonollar kalbi korur. Yüksek oranda magnezyum ve lif, damarları tıkanıklıktan korur ve düzgün kan akışını teşvik eder.

Deri yapısını yeniler: İçerdiği C vitamini yardımıyla; yaraları iyileştirme, cildi yenileme, vücutta serbest radikallere karşı savaş (toksinler tarafından salınan moleküller), demir emilimini destekleme gibi vücuda birçok faydası bulunmaktadır.

Hastalıklarla savaşır: Zengin lif içerikli bir gıda olmasıyla; kolesterolü düşürme, düzenli barsak hareketlerini teşvik etme, şeker emilim oranını yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini kontrol etme, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleme ve sindirim sistemi sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Hafıza kaybını önler: Bilim insanları; yaban mersini, böğürtlen, çilek ve diğer dut meyvelerinin yendiğinde beyne faydalı etkileri olduğunu, yaşla ilgili hafıza kaybının ve diğer değişikliklerin önlenmesine yardımcı olabileceğinin güçlü bilimsel kanıtları olduğunu belirtti. .

Ağız bakterilerini öldürür: Anti bakteriyel özelliği yardımıyla ağız sağlığını korumaya yardım eder. Hastalığa neden olan ağızdaki bakterileri öldürür. Kilo vermeye yardımcı olur: Şeker bakımından düşüktür ve lif oranı yüksektir. Bu sayede sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. Kemik sağlığını destekler: İçeriğindeki kalsiyum, kemikleri güçlendirir. Magnezyum içeriği, vücuttaki kalsiyum ve potasyum emilimine yardımcı olur.

. Regl sancısını azaltır: Adet sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Zihinsel ve fiziksel PMS semptomlarını hafifletir. Her zaman dediğimiz gibi “Sağlık yiyin, Sağlık olun, Sağlıklı yaşayın” esenkalın..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.