Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2424.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64440.54$

BÖBREK HASTALIĞINDA BESLENME

06 Şubat 2018, Salı 07:50

Unutmamanız gereken en önemli nokta böbreğin vücudumuzun en önemli organlarından birisi olduğudur. Böbrek vücudumuzda oluşan atıkların atılmasından sorumlu    olan organımızdır. Böbreğin süzme işlevinde gelişen bozulma ve bu bozulmanın sonucunda kanda üre düzeyinin yükselmesi böbrek hastalığı olarak tanımlanır. Böbrek yetmezliği tanısı,böbrek boyutlarının ölçülmesi ve böbrek yetmezliğine neden olan durumun saptanması ile anlaşılır. Böbrek fonksiyonlarındaki bozulma kan ve idrar tetkikleri yapılarak anlaşılır.

Diyabeti, hipertansiyonu ve genetik yatkınlığı olan bireyler mutlaka takip edilmelidir. Bu bireylerde böbrek yetmezliği riski görülebilir.

Peki, Böbrek Hastalığında Hangi Besinlere Dikkat Etmeliyiz?

Süt, yumurta, et ve et ürünlerine, sakatalar, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, konserve, turşu, salamura, sucuk, pastırma, sosis, et suyu, çikolata, kahve kakao, neskafe, muz, kavun, kurubaklagil, bulgur, mısır, patates, tahin, pekmez, tarhana, tuz, tuzlu yiyecekler ve içeriği bilinmeyen katkı maddesi olan besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu besinler böbreğe yük yapabileceği için dikkat etmenizde fayda var.

Böbrek hastası olan bireyler her besinden istediği gibi faydalanmadıkları için pişirme yöntemine dikkat etmeli, besinlerin besin değerinin kaybolmamasına özen göstermelidir. Kızartma yöntemi yerine haşlama, fırında veya ızgarada pişirme yöntemini kullanmanızda yarar var.

Potasyum böbrek ve diyabet hastalarında yükselebilir. Bunun içinde potasyumu sınırlamak zorunda kalabilirsiniz. Potasyum seviyenizi kontrol altında tutmak için muz, kivi, kayısı ve kurutulmuş meyveler gibi yüksek miktarda potasyum içeren besinlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Unutmayın böbrek hastası olan bireylerde beslenme oldukça önemlidir. Bu hastalarda hastanın kan değerleri göz önünde bulundurularak protein, karbonhidrat ve yağ miktarları hesaplandıktan sonra beslenme programı hazırlanılır. Bunun için bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.