Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2489.4
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63785.23$

BİRLİK ? BERABERLİK (2)

20 Ekim 2016, Perşembe 08:34

Daha yakın bir tarihte Said Nursi Hazretleri konuya şöyle parmak basar:  “Üç elif ittihat etmezse üç kıymeti var; sırr-ı adediyet ile ittihad etse yüz on bir kıymet alır.” Yani üç tane bir’i alt alta koyup toplarsan 3 eder. Ama yan yana top­larsan 111 eder. İşte Müslümanlar bir biri­nin ayağına, om­zuna basa­rak değil, bir birine destek ve dayanak olarak, yan yana gelerek, ruh ve gönül birliği yaparak, güçlerini birleşti­rerek, ittihad-ı İslâm duygu­suyla yücelip       yük­selebilirler di­yor.

Cenâb-ı Allah da Müslümanların böyle yan yana di­zile­rek güzel eserler meydana getiren tuğlalar gibi olma­larını, güç ve gönül birliği yapmalarını, birbirine destek ve dayanak olmalarını emrediyor.([1])

 

Hayvan deyip geçtiğimiz kazlar bile uzun göç yolcu­luklarında “V” şek­linde, yani birlik-beraberlik anlayışıyla uçarlar. Bu sebeple % 71 daha hızlı ve daha az enerji sarf ederek hedeflerine vardıkları ilim erbabınca tespit edilmiş­tir.

 

1921 yılında Yunanlıların Polatlı’ya kadar yaklaştık­ları ve meclisin Si­vas’a, Kayseri’ye vb. yerlere taşınması­nın tar­tışıldığı bir dönemde, Erzurum Milletvekili Durak Bey: TBMM’de oluşan sessizliği bozmuş ve şöyle demiş­tir: “Ar­kadaşlar nereye gidiyorsunuz? Cephe neredeyse meclis de onun arka­sında toplantıya devam etmelidir. Düşman bizi bu­rada kendisini yenmek için önlemler dü­şünürken bulmalıdır. Yerimiz cephedir.

 Geriye bir tek adım ata­mayız”. O güne de­ğin ağzını hiç açmamış, hiç konuşmamış olan aksakalı göbe­ğinde Dersim Mebusu Diyap Ağa’nın sesi yankılanmış: “Efendiler biz buraya kaçmaya mı geldik, yoksa düşmanla kavga edip ölmeye mi? Kaderde ölmek varsa kaçmakla bun­dan kurtulama­yız. Eğer ölürsek burası ikinci bir Kâbe olur.”([2])

 

Ama bugün aynı adamın torunlarından, aynı bölgenin insanlarından ba­zıları, hain Haçlının oyununa gelip, bu memleketi ve milleti bölmeye kast ediyorlar. Sömürgeci Ba­tının kolayca yutabileceği bir mini devlet kurmak isti­yorlar.

 

Yengeç avcıları avladıkları bir yengeci, koydukları ko­vadan kaçmaması için çok dikkat ederlermiş, ama yen­geç bir veya daha çok odlu mu hiç ilgi­lenmezlermiş. Çünkü hangisi çıkmaya kalksa ötekiler mutlaka onun ayakla­rından tutar, ka­bın dibine çeker,  çıkmasını önler­lermiş.([3])

 

Biz yengeçleri değil de, Allah’ın veli kullarının sözle­rini hayat prensibi ittihaz etmeliyiz ki; bu küçücük vatan parçası da elimizden çıkıp gitmesin:

 

İkilik yok birlik var,

Yalnız bunda dirlik var,

Yalnız bundadır felah,

Lâ ilâhe illallah

 

Hint Filozofu Beydaba; Kelile ve Dimne isimli meş­hur eserinde, küçücük karıncaların, birlik ve beraberlik içinde ha­reket ederek, kendilerine eziyet eden, yuvalarını çiğneyen fili koskoca fili nasıl yendiklerini ibretli kıssalar ve misallerle dile getirir. Çünkü birlikten kuvvet doğar.

 

Dipnotlar:

 

1- Saff Sûresi, 4.

2- Bütün Dünya Dergisi (Başkent Ünivers. Kültür Yay.) sayı 2007­/08, s. 32.

3- İbrahim Refik, “Siz Bir Kartalsınız”, Albatros Yay. İst. 2002, s. 24. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.