Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2430.3
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66262.1$

BESLENMENİN KANSER ÜZERİNDE Kİ ETKİSİ NEDİR?

09 Ocak 2018, Salı 07:32

Kanser hastalığı oldukça sevimsiz ve hepimizin korkulu rüyasıdır.  Bu sevimsiz hastalığın oluşumu birçok nedene bağlı olabilir. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden birisidir. Beslenmenin kanser üzerinde ki etkisi 5-45’e vardığı kabul edilmektedir. Bu oran ciddiye alınması gereken bir orandır. Bazı bireyler bunu önemsemedikleri gibi can boğazdan gelir, dünyaya bir kerede daha mı geleceğiz, atın ölümü arpadan olsun gibi sözlerle hem kendi sağlıklarını önemsemedikleri hem de başka insanları etkiledikleri görülmektedir. Her zaman kullandığım ve çok sevdiğim bir sözdür bu, kaliteli yaşam, hiç kimse ölümsüz değildir. Fakat yaşamınızı kaliteli sürdürmek ve beden sağlığınızı önemsemek sizin elinizdedir.

KALİTELİ YAŞAM MI PEKİ NASIL?

Kaliteli yaşamak için meyve ve sebzeleri tüketin. Meyve ve sebzeler C vitamini, E vitamini içerir. Bu besinler antioksidan içerdikleri için hücrelerinizi hasardan korur. Bununla beraber bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Kanser ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltır. Meyve ve sebzeleri kabuklarıyla beraber bol suyla yıkadıktan sonra tüketin. Sebze ve meyvelerin kanserle savaşmada oldukça büyük bir rolü vardır.Kuru baklagiller ve tam tahılları tüketmeye çalışın. Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolan ve rektum kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kompleks karbonhidrat ve posadan (liften) zengin besinleri daha fazla tüketmeye çalışın. Yağı sınırlandırın, özellikle doymuş yağlardan uzak durunuz.  Neden mi? Sadece kalp ve damar hastalığı için değil, meme, prostat ve kolan kanseri için de risk faktörüdür. Tuzu gereğinden fazla tüketen bireyler de mide kanseri riskinin yüksek olduğu bilmelidir. Bu yüzden tuzu kısıtlayın.

Egzersiz obezite meme, kolan, safra kesesi ve uterus kanseri ile ilişkilidir. Bu yüzden beslenmeyle beraber egzersize de hayatınızda yer verin. Alkolü kullanan bireyler kısıtlamanız da fayda var. Fazla miktarda kullanılan alkol karaciğer riskini artırır. Bayanlar 1 kadeh, erkekler 2 kadehten fazlasını tüketmemelidirler. Özellikle sigara ve alkolle beraber tüketildiğin de ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı etki göstermektedir. Güneş ışınları gereğinden fazla alındığın da cilt kanseri riskini artırdığı için sınırlandırmada fayda var.

Özellikle ailede kansere yatkınlık olan, sigara kullanan, alkolü fazla kaçıran, sanayi bölgesine yakın kirli havalı ketlerde oturan bireyler, hastalık riskini azaltıcı, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan yemekler tercih edip verdiğim önerilere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.