Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64066.537$

Besiciler Kurban Bayramı'na hazır

18 Temmuz 2019, Perşembe 08:58

Yine bir bayramı daha karşılayacağız. Kurban Bayramı hepimiz için ayrı bir anlam taşır ve önemlidir. Evlerde yapılan hazırlıklar bir tarafa, Kurban Bayramı'nı dört gözle bekleyen besiciler için daha bir anlamlı ve beklentilerin karşılık bulacağı günlerdir.

Tüm yıl boyunca çardaklarında, meralarda beslenen hayvanlar urban pazarlarında görücüye çıkmak için artık hazırlıklar tamam. Tüm esnaf çalışmalarını tamamladı. Onların mallarını alıcılarına ulaştırmaları için bundan sonra yapılacak çalışmalar pazar yerlerinin ihtiyacı karşılayacak düzeyde ve yeterli olmasıdır. Öte yandan kesim alanlarının da sağlıklı ve ihtiyaca cevap verir nitelikte olması da önemlidir. Bayram nedeniyle özellikle emeklilere verilen ikramiyelerinde kurban kesimlerinde artışı sağlayacağını düşünüyoruz.

Burada her ne kadar kurban fiyatlarında önemli bir artış olduğu söylense de, besiciler açısından bakıldığında belki de yıl boyunca hayvan yemindeki fiyat artışlarıyla karşılaştırdığımızda onların beklentilerine cevap bulamadıklarını göreceğiz. Çoğunlukla kredi kullanarak hayvanlara baktıklarını dile getiren besiciler," Satışların iyi olması borçlarımızdan kurtulmak" diye söylüyorlar.

Aslında bayram tatillerinin uzun süre olması şimdilerde turizm açısından değerlendirilirken, özellikle dini bayramların, bayram geleneğinin çocuklara ve gençlere yaşatılması gelecek nesillere bırakılacak en önemli miraslardan biridir. Giderek sanal alemde yaşayan gençlerin artık bayramları da unutacakları her bayramda dillendirilse de bunların yaşaması ve yaşatılabilmesi için gereken tedbirlerin alınması gerekiyor.

Ticari anlamda piyasalara belirli bir hareketlenme yaşatacak olan bayram, sadece kurban satışlarıyla değil özellikle küçük esnafa da bayramı yaşatacak. Son dönemlerde yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle bir hayli sıkıntılı günler yaşayan esnaf, bayramı fırsata çevirmek, fırsatı da kazanç olarak kasasında görmek istiyor.

Pastanesinden tatlıcısına, konfeksiyon mağazalarından her türlü ihtiyacı giderecek olan küçük esnaf dört gözle bayramı bekliyor. Her ne kadar turizm bölgeleri de bayramda sundukları avantajlı fiyatlarla ve promosyonlarla tüketiciye çekici gelse de bayram geleneği yaşatılmalı. Dini görevlerimiz yerine getirilmeli.

Umalım ki geçtiğimiz kurban bayramlarında yaşadığımız, hayvan ölmeden mangalı yakan saygısızları, et canavarlarını görmeyiz. Kazasız, sorunsuz bereketli bir bayram hepimizin olsun....

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.