Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2427.1
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    63885.29$

BERAT GECESİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ (2)

11 Mayıs 2017, Perşembe 07:55

"Dedim ki: Ey Allah'ın Rasulü! Hiç kimse cennete (kendi ameliyle) giremez ancak Allah'ın rahmetiyle girer (değil mi?) "Evet" buyurdu. "Sizde mi?" dedim. "Evet ben de ancak Allah'ın bana rahmetiyle muamelesi (sonucu cennete girerim) buyurdu. (Beyhaki, Şuabü'l-iman, 5/363, h.no:3556)

Başını secdeden kaldırıp namazı bitirince;

-Ey Aişe, sana haksızlık edeceğimi mi sandın dedikten sonra bu gece hangi gecedir biliyor musun? diye sordu. Allah ve Resulü daha iyi bilir dedim. Şöyle buyurdu:

Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir. Yüce Allah bu gecede af dileyenleri bağışlar, merhamet isteyenlere rahmet eder, içini kin bürümüş olanları ise kendi hallerine bırakır. (Münziri, Et-Terğib, II/119)

"Şabanın yarısındaki gece olduğunda Allah bütün mahlukatına muttali olur. (Hepsinin durumunu en iyi bilir) Mü'minleri bağışlar ve kafirlere süre verir. Kin ehlini de kinlerini terk edinceye kadar kinleriyle baş başa bırakır." (Beyhaki, Fedailü'l-evkat, 1/120; Elbani hasen demiştir. En kuvvetli rivayet budur.)

"Şüphesiz Allah şabanın yarısındaki/ortasındaki gece (berat gecesi) Allah'a eş koşan ve Müslüman kardeşine kin ve düşmanlık besleyenin günahı dışındaki bütün günahları bağışlar."(İbn Ebi Şeybe, el-Musannef, 7/139)

"Şabanın orta­sında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vere­yim,

yok mu şöyle, yok mu böyle!' der" buyurmuştur (İbn Mâce, "İkâme", 191). Ancak eserlerinde bu hadislere yer ve­ren Tirmizî ve İbn Mâce, bunların sened" yönünden zayıf olduğuna da işaret et­mektedirler.

Mübarek Berat gecesinin gündüzü, Şabanın 14. günü değil 15. günüdür. Şâban ayının büyük kısmını ya da tamamını oruçlu geçiren Hz. Peygamber ramazan dışındaki en faziletli orucun şâbanda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir (Tirmizî, “Zekât”, 28).

“İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah’a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuş (Müsned, V, 201; Nesâî, “?avm”, 70)  Bu rivayetler sebebiyle şâban ayında oruç tutulması çoğunluk tarafından mendup (müstehap) sayılmıştır. (M. Kâmil Yaşaroğlu, `Üç Aylar", DIA, cilt: 42,  sayfa: 276).

Bu rivayetlerle, Hz. Peygamber'in şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek onu çok ibadet, dua, kabir ziyareti ve ölüler için dua ederek ihya ettiğine dair diğer rivayetleri göz önüne alan bazı âlimler, bu geceyi namaz kıla­rak, Kur'an okuyarak ve dua ederek ge­çirmenin sevaba vesile olacağını, bu ge­ceye mahsus olmak üzere belli bazı iba­det ve kutlama şekilleri ihdas edip âdet haline getirmenin ise dinde yeri bulun­madığını söylemişlerdir. Kaynakların be­lirttiğine Berat gecesine ait özel bir namaz yoktur. Bu gecede Resulullah (s.a.v.)'a şefaatın tamamı verilmiştir. Çünkü Resulullah Şaban'ın on üçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat niyaz etti üçte biri verildi. On dördüncü gecesi niyaz etti üçte ikisi verildi. On beşinci gecesi niyaz etti, hepsi verildi. Ancak Allah'tan devenin kaçması gibi kaçanlar başka. Bir de bu gece zemzem suyunun açık bir biçimde artması ilâhî âdetlerdendir. Bu gece yapılan duaların makbul olacağına dair bir rivayet de şöyledir:

"Şu beş gece vardır ki, onlarda yapılan dua kabul edilir: Recep ayının  ilk Cuma gecesi Şaban ayının 15. gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleri ve Cuma geceleri.”(Abdürrezzak, el-Musannef;Beyhaki, Şuabü'l-iman,)

Peygamber Efendimiz (sav) şabanın yarısındaki gecede secde halindeyken şöyle dua ediyordu:,

"Allahım! Azabından affına, gazabından rızana sığınırım. Senden yine sana sığınırım."(İbn Asakir, 36/195;Kenzu'l-Ummal, 38290. Dua kısmı Nesai'de, sahih hadis) "Azabındandan affına, cezandan rahmetine, gazabından rızana ve senden yine sana sığınırım. Sana gereği gibi hamdetmekten acizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin."(Müslim, Salat 42;Ebu Davud, Dua, 879;Tirmizi, Dua 3493)

Yüce Rabbimiz, bizi bu mübarek Berat gecesinde affeylesin, bağışlasın ve bize merhamet eylesin. Bizi cennet ve cemaliyle mükafatlandırsın. Bizi cehennem azabından korusun. Bu duygu ve düşüncelerle Berat gecenizi tebrik eder, bu gecenin ülkemizin ve bütün İslam dünyasının huzur ve barışına vesile olmasını Yüce rabbimden niyaz ederim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.