Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2489.4
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63785.23$

Belediyeden ‘Vatşap, matşap’ uygulaması

26 Ocak 2018, Cuma 07:31

Büyükşehir Belediyesinin özellikle ‘Park ve Bahçeler’ biriminin kadın işçileri çalıştırması, kış şartlarında çalıştırması geçtiğimiz yıl büyük bir olay olmuştu…

Konya neredeyse 2’ye bölündü.

‘Kadınlar bu soğukta çalıştırılır mı? yazıktır, günahtır’ diyenler varken,

‘Evine ekmek götürmeye çalışan, evini geçindirmeye çalışan kadınlara verilen büyük bir destek’ olarak görenlerde azımsanmayacak kadar çoktu.

Bende o şekilde düşünenlerdenim, çünkü çalışmanın kadını erkeği olamaz ve ekmek parası için kadınlarında çalışmaktan gocunduğunu hiç sanmıyorum.

Mevsimlik işçi statüsünde çalışan özellikle kadınlar, bu seneye kadar 9 ay çalışıp 3 ay çıkışları verilir ve yeniden çağırılacakları ve işe başlayacakları günü beklerdi.

Bu sene ise durum birazcık daha farklı…

Çünkü ‘taşeron işçilere kadro’ muhabbeti en çok bu kadınları sevindirdi…

Henüz durumları netleşmese de bu ay verilmesi gereken çıkışlar ertelendi.

Önümüzdeki aylarda neler olur neler biter bilmiyoruz bunu bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Ama bugün sizlerle Belediye’nin, daha doğrusu çalışan kadınların başında durması için yetkilendirilen Çavuşların uygulamaya koyduğu bir olaydan bahsetmek istiyorum…

Malumunuz bu kadınlar yaz kış demeksizin yol temizliği, orta refüj temizliği, çiçek ekimi ve bakımı işi yapıyorlar.

Mesai yerleri ise standart olmadığı için bir gün şehrin bu tarafıyla ilgilenirken, ertesi gün öbür tarafına bakabiliyorlar.

İş böyle olunca da servislerin toplanma yerleri bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor.

Bu yüzden çalışan kadınların başlarına verilen ve yetkilendirilen çavuşlar akşamları toplanma yerleri değişikliği, toplanma saati, mesainin olup olmadığıyla ilgili ekmek parası için didinen bu kadınları arayarak bilgilendiriyor.

Sabahları ise mesai başlamasıyla birlikte kadınların cep telefonları çavuşlar tarafından toplanıyor ve mesai bitiminde ise geri iade ediliyor.

Gün içerisinde daha verimli olmaları ve telefonla çok vakit geçirmemeleri amaçlanıyor bu uygulamayla…

Bu uygulamada bir sorun olduğunu düşünmüyorum zaten, olabilir...

Malum teknolojinin en son noktaya ulaştığı bir dönemdeyiz.

Meslek ne olursa olsun, yaş ne olursa olsun telefonlarımız elimizden düşmüyor…

Bu uygulamayla bunun önüne geçtiklerini düşünüyorlar…

Hak verirsiniz, vermezsiniz buna diyecek bir şeyim yok.

Ama şimdi yeni bir uygulama başladığını duydum…

‘WHATSAPP’ uygulaması…

Çavuşlar, altlarında çalışan kadınlara yeni bir emir vermiş, ‘Herkes akıllı telefon alacak’ diye…

Ne o öyle herkese tek tek ulaşmak, tek tek bilgi vermek…

Herkes eline bir akıllı telefon alacak ve bu telefonlarda ‘whatsapp’ olacak, sonra park ve bahçeler adına bir grup kurulacak ve bu çavuşlar bu guruptan yazacak, söyleyecek olanı biteni…

Tamam buda anlaşılabilir bir durum…

Ama 60’lı yaşlarında, tek başına hayatını devam ettirmeye çalışan, çocuklarına bakmak için uğraşan, evinde ocağı tütsün diye yaşına rağmen ‘gık’ demeden verilen her türlü görevi yerine getiren teyzelerden, ‘guzum, vatşap matşap biz ne anlarız eski telefonu bile zor açıp kapatıyoruz, zaten o dediğin telefonu alacak para ne gezer bizde o dediğin telefonlar çok pahalı’ tepkisine Çavuşun’un ayarı ise gerçekten hem güldüren hem de düşündüren cinsten…

‘Öğrenirsiniz öğrenirsiniz…Çoluğunuz, çocuğunuz yok mu öğretiler onlar size. Para konusuna gelince de, bak şimdi normalde biz bu ay çıkışlarınızı verecektik ama vermedik. Farz edin bu  ay hiç çalışmadınız, o aldığınız parayı da harcamayın gidin hemen bi akıllı telefon alın…’

Hele hele hele…

Olaylar olaylar…

Sobası tütsün, sobanın üstünde bi kap yemek kaynasın diye kışın çat ayazında 55-60 yaşında çalışsınlar, sen kadınlara tut bu şekilde yaklaş…

Hep merak konusudur ‘Mısır piramitlerinin nasıl yapıldığı?’ yıl olmuş 2017 ve biz hala piramitlerin sırrını, nasıl yapıldığını çözememişiz…

Çözemeyecek ne var,

Yakın zamanda bizde Konya’ya böyle piramitler dikeriz bu absürt istekler devam ederse…

İnsanların köle olmadığını, çalışmalarının nedeninin ‘Ekmek Parası’ olduğunu ve bunun için çalışan (kadın erkek ayırt etmiyorum) insanların tüm hayatlarında söz sahibi olabileceğimizi düşündüren ne acaba…

Bu nasıl bir uygulama?

Bu uygulamayı koyan kim?

Çavuş mu? Çavuşun üzerindeki Mühendis mi? Mühendisin üzerindeki birim amiri mi? Birim amirinin üzerindeki Birim müdürü mü? Birim müdürünün üzerindeki Daire Başkanımı? Daire Başkanının üzerindeki Başkan Yardımcısı mı? Yoksa en tepedeki BAŞKAN mı?

Eski parayla milyarlar, yeni parayla binler hatta on binler alan kişiler, 3-5 kuruş için çalışan insanların o parayla zeytinyağı alamadığını bilmez mi?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.