Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2428.2
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66728.43$

BAYRAMDAN SONRA İBADETLERİ TERK ETMEYELİM

28 Mayıs 2020, Perşembe 10:40

Ramazan-ı şerifte elde etiğimiz sevapları bayramdan sonra kaybetmemek, ibadetleri terk etmemek ve hayatımızın son anına kadar Allah'a kulluk etmeyi sürdürmek, dinimizin en önem verdiği konulardan biridir.

Yüce Rabbimiz Allah Teala (Celle Celaluhu) Kur'an-ı Kerim'de "Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadete (devam) et" (Hicr, 15/99) buyurmaktadır.

Sevgili Peygamber Efendimiz (sav) de hadis-i şeriflerinde:

“Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.”(Buhârî, İman 32; Müslim, Müsafirîn 215-218, Münafıkın, 78)buyurmuşlardır.

Bu deliller, ibadetlerde devamlılığın ve istikametin dinimizde esas olduğunu, Ramazan'da namaz kılıp bayramdan sonra bu ibadetleri bırakmanın asla doğru olmadığını ortaya koymaktadır.

İçinde bulunduğumuz şevval ayı da çok mübarek aylardan biridir. Hac aylarının ilkidir. Ayrıca Rasulullah (sav) Efendimiz de şevval ayında altı gün nafile oruç tutmanın fazileti konusunda “Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse sanki bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” (Müslim, Sıyâm 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59)) buyurmuştur.

İslam alimlerimiz bu hadis-i şerifi dikkate alarak şevval ayında altı gün oruç tutmanın müstehap olduğunu kabul etmişlerdir. Bu orucun bayramın hemen ardından ara verilmeden tutulması daha faziletli sayılmakla birlikte aralıklarla tutulması da mümkündür (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422; M. Kamil Yaşaroğlu, Şevval, TDV İslam Ansiklopedisi).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur" (Din İşleri Yüksek Kurulu, Oruç Sıkca Sorulanlar, s. 27).

O halde Ramazan'da hastalık, yolculuk ve diğer mazeretler sebebiyle veya mazeretsiz tutulmayan oruçların kazasına öncelik verilerek şevval ayında geceleyin imsak vakti girmeden önce kaza oruçlarına niyet edilmeli ve kaza oruçları tutulmalıdır. Kaza orucu borcu olmayanların şevvalde tutulması tavsiye edilen altı gün orucu tutması müstehap (çok sevaplı bir ibadet) kabul edildiği için bu altı gün orucunu tutmaya gayret edelim. Şeytana ve nefse uyup beş vakit namazı, dua, zikir, istiğfarı, Allah'a ve Rasülüne itaati terk etmeyelim.

Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Hepimize sağlık, afiyet, hayırlı uzun ömür versin. Cennet ve cemaliyle müşerref eylesin ve cehennem azabından korusun. 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.