Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.6
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70358.76$

BAŞKAN MUSTAFA KAVUŞ

06 Mayıs 2019, Pazartesi 08:38

Meram’ın yeni belediye başkanı Mustafa Kavuş’la makamında gazetedeki arkadaşlarımızla birlikte sohbet ederken, başkanın işinin ne kadar zor olduğunu  düşündüm ister istemez.

Başkan, Ak Parti  teşkilatı Konya’da kurulurken siyasete girdi. Partinin Gençlik Kolları’nda görev aldı. İl teşkilatında çeşitli kademelerde görev yaptı. Siyaseti  yapmayı öğrendi . Siyaset yaparken Büyükşehir Belediyesi’nde bürokrat oldu. Çok önemli bir görevi yıllarca başarılı bir şekilde yürüttü. Bu işi yaparken yanlışı, hatası ve istismarı olmadı. Görevi icabı yaptığı inceleme ve teftişler taraflı/tarafsız  insanlar tarafından kuşkuyla karşılanmadı ve  kendisine güvenildi.

Mustafa Kavuş’u Meram Belediye Başkanlığına götüren yol, 2002’de Ak Parti’nin kurulması ile açıldı. O tarihlerde 30 yaşına  henüz gelmeyen  Mustafa Beyin cesaret gösterip siyasete girmesi önemliydi. Çok az genç insan gösterebileceği cesareti gösterdi ve siyasette adını kabul ettirdi. Kavuş’a Meram Belediye Başkanlığına giden ikinci yol Büyükşehir’de bürokratlığı döneminde açıldı.

Bu nasıl oldu, diyebilirsiniz.

Şöyle oldu..

Mustafa Kavuş; duruşu,tavrı,nezaketi ve gerektiğinde attığı adımlarla günün birinde “Ben başkan olabilirim” fotoğrafını ortaya koymuştu. Siyaseti düşünürken cesurdu,ataktı ama sabırlıydı. Hiç bir zaman panik yapmadı ve kendisini  direkt olarak ortaya atmadı. Anlayacağınız önemli görevler bekleyen bir insan olduğunu her zaman hissettirdi ama bunu siyasetin acemileri gibi her ortamda ve ulu orta konuşmadı. Beklediği an gelince çıktı  ve Selçuklu Belediye Başkanlığına aday adaylığını açıkladı. Selçuklu olmadı ama Meram’ı kopardı, aldı. Bu, onun siyasette kazandığı ilk önemli ve büyük başarısı oldu.

Yazının başına dönelim..

‘Başkanın işinin ne kadar zor olduğunu düşündüm ister istemez” demiştim. Bu bahsi biraz açmak istiyorum..

Selçuklu Belediyesi  otuz yılda dört başkan gördü. İsmail Öksüzler, Adem Esen, Uğur İbrahim Altay ve Ahmet Pekyatırmacı.                

Karatay Belediyesi otuz yılda dört başkan görmüş. Mustafa Özkafa, Mehmet Şen, Mehmet Hançerli ve Hasan Kılca.

Meram Belediyesi otuz yılda altı başkan görmüş. Veysel Candan, Mustafa Özkan, Refik Tuzcuoğlu, Serdar Kalaycı , Fatma Toru ve Mustafa Kavuş.

Başkan değiştirme konusunda en istikrarlı belediyeler Selçuklu ve Karatay olurken, en istikrasız belediye ise Meram Belediyesi olmuş. Basit bir matematik hesabı ile olayı anlatacak olursak Selçuklu ve Karatay her  7.5 yılda bir başkan değiştirirken, Meram Belediyesi her beş yılda bir başkan değiştirmiş. Ayrıca Ak Parti döneminde Meram’da iki dönem üst üste başkanlık yapan bir isim de yok. İşte bu Mustafa Kavuş Beyin üzerinde psikolojik baskı kuracak olan riskli bur durum. Başkan muhtemelen kendi iç dünyasında bunun değerlendirmesini yapacaktır. Yani beş yıl sonra ne olacağı ya da olmayacağının hesabını. Bir belediye başkanının hizmet yapması ve başarılı olması için beş yıl yeterli bir süre değil. Dolayısıyla  hangi başkan olursa olsun bir beş yılın sonunda arkasından “Hizmet yapmadı, başarılı olamadı” denilmesini istemez. Özellikle de Kentsel Dönüşüm adı altında köstebek yuvası haline getirilmiş Meram Bölgesinde hiç bir başkan bunu istemez. 

Demem o ki Meram’ın yeni  idealist ve görevinde iddialı belediye başkanı Mustafa Kavuş Beyin oturduğu koltuk sadece iğnelerle dolu  değil, çivilerle dolu bir koltuk. Milyonlarca metrekare hacminde Kentsel Dönüşüm ve bu bölgelerdeki hak sahiplerinin “Ne olacaksa, bir an önce olsun” tarzındaki haklı baskısı, bazı bölgelerde de yaratılan mağdurların yürek sızlatan yakınmaları ve şikayetleri. Üstüne üstlük geçmişten gelen belediye borçları. Yetmedi ülkenin içinde bulunduğu zor ekonomik şartlar. Hizmet yapmak  için gerekli olan paranın temininin her geçen gün biraz daha imkansız hale gelmesi. Bir önceki yönetimin kaynak bulmak için satmaya çalıştığı ama alıcı bulamadığı arsalar, araziler. Hizmet için “şart” olan kaynak nasıl bulunacak ve nasıl olacak? Yani kamu sıkıntıda, belediye sıkıntıda, vatandaş sıkıntıda. Sı  kıntı  para, sıkıntı kaynak.

Mustafa Kavuş Bey  kendisine her zaman yeni bir yol açarak ve yeni bir yol bularak bularak belediye başkanlığına geldi. Şimdi  Başkana bir yol daha gerekiyor. İşte o yol şayet bulabilirse Mustafa Beyi  farklı yapacak ve Meram Bölgesinin sorunlarını çözecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.