Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2496.7
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62139.44$

BAŞKAN ALTAY “ORTAK AKIL” DİYOR, AMA

20 Ocak 2019, Pazar 14:08

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a ustası her kimse siyaseti iyi öğrenmiş, iyi de yapıyor. Hamasat ve popülizm noktasında da bayağı iyi ve kendisini bir hayli geliştirmiş. Başkan ayrıca selefinin aksine konuşmayı da seviyor. Tahir Akyürek çok konuşmazdı. O az görünür az konuşurdu.

Yeni başkan Uğur İbrahim Altay farklı hem de çok farklı bir siyasi karaktere sahip. Siyaset yapma usül ve tarzı kendisinden önceki başkanlara hiç benzemiyor. Şimdi soru şu: Altay’ın belediyeyi yönetme, hizmet yapma  usül ve tarzı nasıl olacak? Hizmet yapma ve hizmet üretme noktasında yaptığı konuşmalar  kadar başarılı olabilecek mi? Farklı özellikler gerektiren  iki farklı konu bu. Yani  konuşmak ve hizmet yapmak. Hizmet  tabi ki daha önemli.

Hizmet ufuk ister, öngörü ister, projeksiyon ister. Sonra koskoca Konya adına, şehir adına dört başı mamur ve ayakları yere basan bir vizyon gerekiyor. Sahi başkan Altay bugüne kadar bir vizyondan söz etti mi? Bir yönetici de vizyon hangi kademede olursa olsun, çok önemli. Bu mutlaka olmalı. Vizyonsuz olmaz, olmuyor.

Uğur İbrahim Altay ikisi de bu hafta olmak üzere  şehri yönetirken “Ortak Akıl”dan söz etti. Gene şehri yönetirken “Birlikte Yönetim”den , söz etti. Bak işte şayet lafta kalmazsa bunlar çok önemli. Bunların  olması gerekiyor. Bu şehirde yapılması gereken bu.

Bizim “Şehir Milliyetçiliği” dediğimiz de tam böyle bir şey. Bu şehirde ünü ülke sınırlarını aşan kuruluşlarımız var. Konya Ticaret Odası gibi, Konya Sanayi Odası gibi, Konya Ticaret Borsası gibi,MÜSİAD  gibi kurumlarımız ve kuruluşlarımız var. Gene farklı alanlarda etkinlik gösteren STK’larımız var, vakıflarımız, derneklerimiz var. Belediyelerimiz var, parti teşkilatlarımız var. Bugüne kadar şehri ve ülkeyi ilgilendiren hangi bir sorun karşısında yerel  yöneticilerimiz bir araya geldi, getirildi? Mesela  belediyeleri yönetenler gereken hangi  bir büyük hizmet karşılığında, “ortak akla” gerek duydu?

Bu şehirde hizmet gören her kurumun bilgi ve beceri sahibi olduğu bir alan var.O kurumun başındaki yöneticilerin bilgi birikimleri var. Şehre ve ülkeye dair söyleyecekleri  ve kayda geçmesi gereken, faydalanılması gereken bilgileri var. Şehrin ve şehri yönetenlerin bundan istifade etmesi gerekiyor. Ayrıca çok eskiden bu şehirde akil insanlar vardı, “Büyük ağabey”ler vardı. Belediyeleri yönetenler aynı partiden olsun, olmasın onların bilgilerinden, tecrübelerinden istifade ederdi. Şehrin “Ortak Aklı”ydı o  insanlar. Şimdi neden bu yok? Bu güzel gelenek hangi siyasi hırs ve amaçlar uğruna yok edildi?

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay “Bugüne kadar her zaman birlikte yönetim anlayışını ilke edindik. Konya’ya ve hemşehrilerimize fayda sağlayan her türlü fikir ve projeyi önemseyerek hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Şehrimizdeki STK’larla birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz. Çünkü STK’lar bizim en büyük paydaşlarımız. Konyamızın çok daha gelişmesi ve kalkınması adına birlikte hareket etmeye, çaba göstermeeye, Konya’yı ‘ortak akıl’ ile geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz” diyor.

Keşke başkan bu sözlere “Bundan böyle, bundan sonra” diyerek  başlamış olsaydı. O takdirde “Ortak akıl” ve “Birlikte yönetim” için, yeni bir başlangıç ve yeni bir umut olurdu. Bu arada vatandaşlarla bir araya gelmek güzel bir olay, güzel ve farklı bir gelenek olacak gibi de. Vatandaşların fikirleri, talepleri de elbette önemli. Sonuçta belediye başkanları vatandaşa hizmet etmek için var. Ne var ki “Ortak akıl” ve “Birlikte yönetim” ilkesinin altının doldurulması gerekiyor. Kapsamlı ve tutarlı hale getirilmesi gerekiyor. KTO,KSO,KTB,Üniversiteler,vakıflar,dernekler,STK’lar,parti teşkilatları,konusunda uzman olan insanların “Ortak akıl” kapsamına alınması gerekiyor.

Başkan Altay  ustası her kimse siyaseti iyi öğrenmiş, iyi de yapıyor. “Ortak akıl” ve “Birlikte yönetim” tezine bir derinlik kazandırmalı. İçerik ve detay getirmeli. Ayrıca  vatandaş karşısında bunları  söylemek önemli değil. Önemli olan  unsurlarıyla birlikte hayata geçirebilmek yani yapmak yapabilmek. Kısacası uygulamak.

Ortam bunun için müsait.Ayrıca buha ihtiyaç da var. Madem ki böyle bir şey dedin. Lafta kalmasın.  Yönetimde “Ortak akıl” uygulamasına bir yerlerden başlayıver artık. Bak o zaman herkes seni sevecek.            

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.