Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64096.99$

BARO SEÇİMLERİ

28 Eylül 2020, Pazartesi 09:42

Konya Barosu 10-11 Ekim’de seçim yapacak.

Yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin seçileceği seçimlerde, Baro tarihinde ilk defa dört  grup yarışacak.

Gruplar şöyle.

-İlke Grubu.. Grubun başkan adayı MHP eski Konya İl Başkanı Av.Murat Çiçek.

-Birlik Grubu.. Grubun başkan adayı  Ak Partiye yakınlığı ile bilinen Av.Fatih Ruşen.

-Vefa Grubu.. Grubun başkan adayı mevcut başkan Av.Mustafa Aladağ.

-Demokrat Avukatlar Grubu.. Grubun başkan adayı Av.Fahri Ercan.

Elimizdeki bilgilere göre grupları değerlendirelim..

Kim kimdir?

Sonra hangi başkan adayının bu önemli yarıştaki şansı ne?

Ayrıca grupların yarıştaki rolü ve etkisi ne kadar olur?

Hadi bakalım..

İlke Grubunun başkan adayı Murat Çiçek bilinen bir isim. Kendisi MHP’nin il başkanlığını yaptı ve bir ara Devlet Bahçeli’nin önem verdiği ve güvendiği il başkanları arasında yer aldı. Çiçek, MHP’nin adayı. Bu kesin. Bunu  seçim işlerini iyi bilen karşı gruptan bir avukata listeler açıklanmadan önce sorduğumda  bana şöyle dedi “ MHP’nin adayı net Murat Çiçek.”

Aldığım cevaptan sonra aynı avukat arkadaşa şunu  da sordum.. MHP’nin adayı Murat Çiçek’se, AK Partinin adayı kim? Fatih Ruşen mi? Eğer böyleyse Ankara’da her konuda ortak hareket eden iki parti Konya Baro seçimlerinde karşı karşıya gelecekler demektir.

Aldığım cevap “ Ak Partinin ne tarafta olduğu belli değil.”

Konuştuğum avukat arkadaşın dilinin altında bakla vardı, ben de onu çıkarması için zorladım.

‘Yani!’ Dedim..’ Yani..’

Dedi ki “Murat Çiçek etkili olabilir bu durumda. Ülkücüler yüklenirse kazanabilir.”

Yineledim ve bir defa daha “Yani” dedim..

Bu sefer  şu cevabı aldım.. “Konya Baro Başkanı’nı MHP’li avukatlar belirler..”

Karşı gruptan çok kıymetli avukat arkadaşımla yaptığım bu konuşmadan sonra İlke Grubu’nun başkan adayı Av.Murat Çiçek’in listesine baktım. Listede  dikkatimi çeken ilk isim Ak Partiye yakınlığı ile bilinen Av.Özkan Öztürk oldu. Özkan bey bu meslekte kitlesi  ve oy getirisi olan sürükleyici bir isim. Murat beye kesinlikle fayda sağlayacaktır.

İlke Grubu’nun listesinde ayrıca Ali Babacan’a yakınlığı ile bilinen ve Ak Parti’de geçmişi olan Av. Latif Cem Baran’da var. Baran’da meslekte kitlesi olan bir isim.

İlke Grubu’nun listesinde eski efsane baro başkanlarından Av.Hasan Özen’de bulunuyor. Özen, tam bir dava adamı. Baro başkanlığı döneminde en zor şartlar altında bile ilkelerinden taviz  vermedi. Başkanlığı döneminde eyyamacılık yapmadı. Herkesin nabzına göre şerbet vermedi. Dimdik durdu. Doğru bildiği neyse onu söyledi ve onu yaptı. Kendisi  ülkücülüğünden ve Türk Milliyetçiliği davasındanda asla taviz  vermedi.  Tam bir kişilik karakter abidesi. Baro ve baro dışında ülkücülerin sözüne güvendiği ve değer verdiği bir “abi”.  Hasan bey listede Türkiye Barolor Birliği Delege adayı olarak yer alıyor. İlke Grubu’nun  böylesine güçlü bir silahı listesine alarak karşı listelere üstünlük sağladığı söylenebilir.

Diğer  başkan adayları ve gruplarla  yazımıza devam edelim..

Birlik Grubu’nun adayı  Av. Fatih Ruşen.. Fatih bey iyi bir isim. Bu meslekte bildiğimiz kadarıyla yamuk yumuk hareketleri olmadı. Kendisinin Ak Partili olduğunu biliyoruz. Yukarıda konuştuğumuz seçim uzmanı diyebileleceğimiz avukat arkadaşa Fatih Ruşen beyin şansını sorduğumda şöyle dedi :    Ülkücüler oyu eşit derecede dağıtırsa aradan Fatih Ruşen çıkar”

Fatih Ruşen bey adı ve kitlesi olan bir isim.Ayrıca Ak Partinin de değer verdiği bir isim. Bütün bunların seçimlerde bir etki ve  getirisi mutlaka olacaktır. Listesinde bu meslek mensuplarının yakından tandığı isimlerden birisi olan Av.Hayrullah Küçükdağ bulunuyor. Sonra Av.Mustafa Derbentli bulunuyor.

Av.Mustafa Derbertli’yi çok yakından ve yıllardır tanıyorum. Dedesi  büyük bir din adamıydı. Rahmetli babası Hasan Hoca’da önemli  bir din adamıydı.  Hasan Hoca ile Sultan Şah Caddesinde mahalle komşuluğu yaptık..Eğilmeyen, bükülmeyen, alavere, dalavere yapmayan, mesleğine siyaset karıştırmayan ender din adamlarından birisiydi rahmetli.  Söylediklerine de sonuna kadar güvenilirdi.Bizim ‘Hoca gibi hoca’ diye, tanımladığımız insanlardandı. İşte Mustafa Derbentli bu mütevazı babanın oğlu. Mustafa bey yıllardır siyasetin ve toplum hayatının içinde. Hiç bir hilesi, hurdası, yanlışı olmadı. Konjonktüre göre bir gün orda, bir gün burda, bir gün başka yerde olmadı. Siyasete başladığı yerde duruyor. O da davasından asla  taviz vermeyen isimlerden birisi. Sözüne itibar edilen ve güvenilen bir  insan. Şartlar ne olursa olsun “Adam gibi adam.”

Demem o ki: Mustafa Derbentli, Birlik Grubu’nun başkan adayı Fatih Ruşen’in elde ettiği tesiri yüksek bir silah. Ayrıca Fatih beye getirisi yüksek olan bir güç.

Gelelim Vefa Grubu’na.

Bu grubun adayı mevcut başkan Mustafa Aladağ..

Mustafa bey sanki yıpranmış gibi. Başkanlıkları döneminde ülkede sıkıntılı  süreçler yaşandı. Bu süreçte böyle görevler insanı yorar ve yıpratır. Dolayısıyla başkan da yıprandı. Herkesin  farklı beklentilerinin olduğu bir dönemde kurumları ve insanları memnun etmek kolay değil.       Devlet aygıtlarını memnun etmek ise hiç kolay değil.

Başkanın listesine baktım. Bir kaç ismin dışında eski  ekip  diyebileceğimiz bir liste ile seçime giriyor. Mustafa beyin  yeniden baro başkanı seçilmesi yüksek bir ihtimal. Fakat önünde büyük bir handikap var.. O handikap şu:  Başkan ülkücü kökenli. Bunda elbette bir mahsur  yok. Handikap ise şurda.. Başkanın arkasında İyi Partili avukat grubu var. İyi Partili avukatların Mustafa beyi destekleyecek olmaları Ülkücü avukatlar  ve Ak Partili avukatlar arasında mutlaka bir endişe ve rahatsızlığa  yol açacaktır. Hatta açmış bile olabilir.

Mustafa Aladağ’a oy vermeyi düşünen ülkücü, MHP’li avukatlar buna ne der, nasıl bakar?

Mustafa Aladağ’a oy vermeyi düşünen Ak Partili avukatlar buna ne der, nasıl bakar?

Dahası MHP ve Ak Parti teşkilatları, İyi Parti destekli Mustafa Aladağ’ın yeniden baro başkanı seçilmesini içlerine sindirebilir mi?Bu işin aşağısı, yukarısı ve tabi bir de Ankara’sı var?

4. Grup Demokrat Avukatlar grubuna gelince..

Kaliteli ve şaibesiz bir isim olan Av.Fahri Ercan bu gurubun başkan adayı..

Demokrat Avukatlar Grubunda Av.Sermet Öten en dikkat çeken isim. Sermet bey sözünü esirgemeyen, mücadeleyi seven, cesur ve korkusuz bir  avukat. Bu meslekte ağırlığı da var.

Lakin Fahri Ercan ve Sermet Öten baro seçimlerini almak için yetmiyor, kurtarmıyor.

Zaten kendileri de bunun bilincinde olmalı.

“O halde neden seçimlere giriyorlar?” diye, sorabilirsiniz..

Söyleyelim.. Tabi girecekler. Neticede onlar da bir kitleyi temsil  ediyor. Sayılarına yani ne kadar olduklarına bakacaklardır.

Sonuç: Baro seçimlerinin anahtarı MHP’li avukatların elinde.Kime sorarsak böyle diyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.