Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2424.7
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64283.16$

Bakla, iyi bir C vitamini kaynağıdır

15 Nisan 2020, Çarşamba 08:58

Sevgili okurlarım bu haftam ki köşe yazımda sizler için tam mevsimi olan Bakla’yı araştırdım. Elde ettiğim Bakla’nın faydalarından sizlere söz etmek istiyorum. Baklanın faydalarını hiç merak ettiniz mi? Çoğu kişinin sevmediği ve pişerken ki kokusundan rahatsız olduğu baklanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kilo aldırmayan yemekler listesinde birinci sırada olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz. Hazır mevsiminde baklanın faydalarını öğrenmeniz sizler için oldukça faydalı olacaktır. İşte baklanın faydaları

Bahar mevsimin kendini göstermeye başlamasıyla beraber en çok merak edilen sorular arasında yer almaya başladı. Çoğu kişinin kokusundan dolayı sevmediği baklanın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Baklanın faydaları nedir diye marek ediyorsanız işte sizler için araştırıp bir araya getirdiğimiz baklanın faydaları…

Baklanın ne kadar yararlı olduğunu hiç merak etmiş miydiniz? Kilo alımı konusunda baklayı kesinlikle endişelenmeden tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? Bir ana protein kaynağı olan baklayı artık sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. İçerisinde doymuş yağ içermeyen ve zengin lif kaynağı olan baklanın faydalarını sizler için açıklıyoruz.

Kalp dostu

1 fincan bakla içerisine 36 gram çözünür lif barındırır. Yapılan çalışmalar, çözünebilir lif yüklü gıdaların alınmasının, kolesterol seviyelerini ve ayrıca kan şekerinin kontrol altına almasına yardımcı olacağını düşündürmektedir baklanın içerisindeki lifler aynı zamanda, düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Kolesterolü düşürür

yüksek protein ve yüksek lif bakımından zengin zengin beslenen insanlarda, yüksek karbonhidratlı ve az yağlı bir diyete sahip olanlardan daha iyi sonuçlar görülebileceğini açıklanıyor- Bakla tüketenlerin kolesterol seviyelerinde bir düşüş olurken toplam yağ kaybı da daha yüksek olmaktadır.

Vitamin ve mineral deposu

Bakla içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bakla içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. B1 vitamini, merkezi sinir sisteminizin normal işleyişi için gerekli olsa da, bağışıklığımızı güçlendirmek, kan akışınızı ve kemikleri dengeli ve sağlıklı bir şekilde korumak için bakırda çok önemlidir.

Bağışıklığı güçlendirir

Bakla çok iyi bir manganez ve folat kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat insan metabolizmasında çok fazla önemli olsa da folatta kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sentezi için oldukça önemlidir.

Depresyonla mücadele eder

Yapılan araştırmalarda içerisinde amino asit, dopamin barındıran bakla, ruh halini iyileştirmede harikalar yaratabilir. Böylece depresif hallerinizin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

Parkinson Hastalığı Tedavisi

Baklalar, iyi bir levodopa kaynağıdır. Levodopa, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda bulabileceğiniz kimyasaldır.
Baklanın Parkinson hastalığı üzerinde yapılan çalışmalara göre, baklanın Parkinson ilaçlarından daha etkili olduğu ve semptomları daha iyi bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir.

C vitamini kaynağı

Baklalar iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini de hepinizin bildiği gibi, çok güçlü bir antioksidandır. C vitaminin antioksidan yapısı vücudunuzdaki serbest radikalleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Baklanın içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini yüzdeki kırışıklıkları çeşitli kanser türlerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ham baklanın 100 gramında 1.4 mg C vitamini vardır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir.
Baklanın faydalarından genel olarak haberdar olduğunuza göre bundan sonra sofranızda Bakla’ya yer verirsiniz.

Sağlıklı yaşamak için sağlıklı sebze ve meyveler yiyin. Sağlıklı kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.