Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2423.4
  • BIST
    9750.61
  • BTC
    66310.47$

BAKANLARIN ZİYARETİ

08 Ağustos 2018, Çarşamba 07:36

Yeni hükümet sisteminin iki bakanı  hafta sonu şehrimizde önemli temas ve incelerde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, ihtiyaç ve sorunları yerinde tespit amacını taşıyan ziyaretleri şüphesiz ki  anlamlı ve önemli. Neden mi? Nedeni şu.. Bakanların ziyaretini  özel ve resmi temaslar olmak üzere iki ayrı bölümde değerlendirmek gerekiyor. İkisi de gerekli ve önemli. Özel bölümde halkla sıcak temas, resmi bölümde ise Konya’nın ihtiyaç ve sorunlarının ele alınması var ki, bu daha da önemli.

Öne çıkan başlıklar şöyle..

Kentsel dönüşüm,

Millet bahçeleri,

Alt gelir grubuna yönelik konut,

Şehir hastanesi.

Her iki bakan da kendi bakanlıklarının görev ve sorumluluk alanlarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Açıklamalardan  Millet Bahçelerinin yüz günlük eylem planında  olduğunu öğreniyoruz. Demek ki ilk planda gerçekleştirilecek hizmet bu. Sonra Şehir Hastanesinin 2019’da hizmete gireceğini öğreniyoruz. Sağlık alanında Şehir Hastaneleri şüphesiz  ki çok önemli. Devrim gibi bir gelişme. Ak Parti iktidarının Türkiye’de yaptığı değerli  bir hizmet bu.

Alt gelir grubuna yönelik konut çalışmaları da önemli.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un  konuyla ilgili açıklamalarına bakılacak olursa,bu konuda da bir ivedilik söz konusu. Organize Sanayi Bölgelerinde çalışmakta olan on binlerce işçinin konut ihtiyacını karşılamak amacı taşıyan bu proje için yer çalışmasına başlanacağını öğreniyoruz.

Geçmişte de böyle bir proje vardı. Yirmi  yıl kadar önc eydi. O dönemin yöneticileri ilk olarak gündeme getirmiş ve yer olarak da Tömek ve Yukarı Pınarbaşı’nın, Ankara yoluna paralel alanları   düşünülmüştü. Lakin gerçekleşmedi. Proje atıl kaldı. Organize de çalışan işcilerin, işyerlerine konut uzaklığı açısından taşınması ve zaman kaybı sorun oldu. Şimdi bu proje yeniden gündeme geliyor. Olumlu bir gelişme. İnşaallah gerçekleşir.

Bakanlardan eylem planındaki projelerin yüz günde ihalelerinin yapılacağını öğreniyoruz. Demek ki hızlı hareket edilecek. Olayın Konya projelerini  ilgilendiren bölümü bizim için önemli.

Araya önemli bir takım ihtiyaç ve projeler konulabilir.

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu 2015 genel seçimleri öncesinde Konya’ya Metro sözü vermişti. Davutoğlu yirmi bir aylık başbakanlığı döneminde Metro’yu çok konuştu. Fakat konuşulduğu yerde kaldı. Şimdi Metro için yeni bir fırsat olabilir.

Yerel yöneticiler Sağlık Bakanıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanına acaba Metro’dan hiç söz ettiler mi? Bu konu akıllarına geldi mi? Gelmediyse vakit varken gerekli bilgi ve dosyalar hazırlanarak Ankara’ya  gidilmeli.

Şehir için Metro’nun önemi ortada.

Toplu ulaşımın büyük kısmını hala  Belediye otobüsleriyle sağlıyoruz. Şehir trafiği felç olmuş durumda. Metro bu sorunu büyük ölçüde çözecektir.

Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun’a, Büyükşehir Belediye Başkanı’na, il başkanı’na tarihi bir görev ve sorumluluk  düşüyor. Metro’nun olacağı da, olmayacağı da, geleceği de, gelmeyeceği de onların göstereceği performansa bağlı.

Başka?

Merkezde altyapı  sorunu var. Ana arterler  çok yağdığı zaman yağmur suyunu taşıyamıyor. Yıllardır el atılmadı bu sorunlara. Ayrıca yeni çevre yolu yapımının da bitirilmesi gerekiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.