Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9090.13
  • BTC
    69908.05$

BAHAR VE BA'S (DİRİLİŞ MÜMKÜN MÜ?-2

25 Mart 2016, Cuma 08:42

Şair der ki;

Simsiyah tohumu ekersin ak pak olur

Emer esrarını arzın ve yeşil yaprak olur

Reng-i bûlarla İrem bağına benzer

Akıbet cümlesi bir avuç toprak olur

 

Hz. Allah Kur’an’da Bakara Sûresinin 259’uncu ayetinden itibaren Üzeyir (a.s.) ile ilgili başka bir diriltme kıssasını anlatır.

 

Yakın tarihe kadar bu ve benzeri olayları inançlı insanlar imanları ge­reği kabul etseler de, ateist veya zayıf imanlı kişi­ler ya inkâr ediyorlar veya müte­reddit davranıyorlardı. Ama bugün bu hususlara inanmak o kadar da zor olaylar de­ğil. Çünkü bilim adamları da, bu konuya çok bariz deliller olabi­lecek enteresan olaylar gerçekleştirmeye başladılar. Meselâ:

 

Japonya’da bir fare laboratuarda donduruldu ve 16 yıl sonra tekrar çö­zülünce dirildi.([1])  Grönland’da yapılan incelemelerde, 120 bin yıldır içinde sıkışıp kal­dığı buz tabakası içinden ilim adamları canlı var­lıklar çıkarmayı başardı­lar.([2])

 

ABD'nin New Jersey Rutgers ile Boston üniversite­leri tarafından or­tak­laşa yürütülen araştırmada, bilim adamları, Güney Kutbu'nda buz taba­kaları ara­sında sıkışıp kalmış 8 milyon yıllık mikropları laboratuarda di­riltti. Araş­tırmacılar, Antarktika’nın dö­küntülerle kaplı buzullarından al­dıkları 8 milyon yıllık 5 buz örneğini laboratuar ortamında ısı­tıp, bes­ledi ve mikropların yeni­den faal hale gelmesini sağ­ladılar.([3])

 

Bahar Ve Ba’s: Bahar ile ba's (diriliş) arasında çok büyük bir ben­zer­lik vardır. Tabiatın öldükten sonra dirilişine bahar, can­lıların ölümün­den sonra dirilişine de ba's denir.

 

İkisi arasındaki ilgi ve alâkaya bizlerin dikkatini çe­ken Resûl-i Ek­rem: "baharı gördüğünüz     za­man dirilişi hatırla­yın"  mealinde sözler söyle­miştir. Öldü zannedilen tabi­atı, zamanı gelince diriltmeye, yeşert­meye, canlandır­maya kadir olan Allah, insanoğlunu da öldükten sonra dirilt­meye ve huzu­runda topla­maya kadirdir.

 

"Var olan bir şey yok edilemez" diyen Yunan filozo­funa kayıtsız-şart­sız inandığı halde,  ölümü yok olma telâkki eden beyinsize Mevlânâ haz­retleri şöyle so­rar:"Toprağa düşen hangi tane toprakta kalmış ve kay­bol­muş ki, ben kalacağım ve kaybolacağım?"

Konya’nın Çumra İlçesi Çatalhüyük bölgesinde 9000 yıl öncesinden kalma buğday taneleri ekildi ve bire yüz yetmiş verim alındı. Yani bir tane­den 170 tane alındı.([4]) İsrail’liler bir kale yıkıntılarında buldukları 2000 yıl­lık hurma çekir­deklerini fidelendirip yeşerttiler.([5])

 

Gerçekten bir badem, bir ceviz veya benzerleri, se­ne­lerce bir kenarda kaldıktan sonra toprağa düşse, bahar ge­lince, havasını, nemini, ışığını, ısı­sını yeterince alınca hemen filizlenir, fidelenir ve koskoca bir ağaç ola­bilir.

 

Dipnotlar:

1- Yeni Şafak Gazetesi, 05. 11. 2008.

2- TÜBİTAK, a. g. d. Ağustos 2008, sayı: 489, s. 9.

3- Milliyet Gazetesi, 08. 08. 2007.

4- Milliyet Gazetesi, 14. 07. 1994, Yeni Konya Gazetesi, 19. 06. 2008.

5- TÜBİTAK, a. g. d. Ağustos  2008,  sayı 489, s. 9.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.