Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2526.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    60567.89$

Aşure Orucunun Fazileti

27 Ağustos 2020, Perşembe 09:01

Aşure gününüz mübarek olsun. 29 Ağustos Cumartesi günü (Bugün) Muharrem ayının 10. günü anlamına gelen aşure günüdür. Aşure orucunu tutmanın sevabı ve mükafatı çok büyüktür.

Araplar’ın Câhiliye devrinde âşûrâ gününe önem verip oruç tuttukları, Hz. Peygamber’in de bi‘setten (peygamberlikten) önce bu oruca devam ettiği sahih rivayetlerle sabittir.

Hz. Aişe (r.a.) der ki "Âşûrâ, Kureyş kabilesinin Cahiliye döneminde oruç tuttuğu bir gündü. Resulullah da buna uygun hareket ediyordu. Medine'ye hicret edince bu orucu devam ettirmişti  ve başkalarına da emretti. Fakat Ramazan orucu farz kılınınca kendisi Âşûrâ gününde oruç tutmayı bıraktı. Bundan sonra Müslümanlardan isteyen bugünde oruç tuttu, isteyen tutmadı." (Buhari, Savm 69;Müslim, “Sıyâm”, 134; Tirmizî, “Savm”, 50; el-Muvattaʾ, “Sıyâm”, 33).

Âşûrâda oruç tutmanın fazileti konusunda sahih hadislerin bulunmasına karşılık o gün yıkanmak, gözlere sürme çekmek, süslenmek, kına yakmak, bayramlaşmak, sadaka vermek, mescidleri ziyaret etmek, kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih bir rivayete rastlanmamıştır. (Yusuf Şevki Yavuz, Aşura, DİA, https://islamansiklopedisi.org.tr/asura)

Hz. Peygamber, Medine’ye hicretinden sonra aşure gününde birkaç defa oruç tutmuş, müslümanlara da tutmalarını emretmiş, ramazan orucunun farz kılınmasıyla birlikte bu orucu isteğe bırakmıştır. (Müslim, Sıyam 134). Bununla birlikte aşure orucunu tutmayı teşvik eden sahih hadis-i şerifler bulunmaktadır.

Aşure günü, Ehl-i Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav), Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. "Bu ne orucudur?" diye sordu.

Yahudiler, "Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı; Firavun'u (Kızıldeniz’de boğarak) helak ettiği gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.

Bunun üzerine Resulullah (sav) da"Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz" buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti.” (İbn Mâce, Sıyam 31).

Bir kişi Peygamber Efendimiz’e geldi ve şöyle sordu:

"Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?"

Peygamberimiz (sav)"Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiştir ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu (Tirmizî, Savm: 40).

"Âşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önceki bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum." (Tirmizî, Savm 47).

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" (İbn Mâce, Sıyam 43) hadis-i şerifi de bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.

Resûl-i Ekrem (sav), yahudilere benzememek için muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Buhârî, “Savm”, 69).

Hanefî ve Mâlikî mezheplerinde muharremin dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir.

Şâfiîler ise bu ayın dokuz ve onuncu günlerinde oruç tutmayı müstehap sayar.

Hanefî mezhebine göre muharremin sadece onuncu günü oruç tutulması, yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.

İbn Kayyim el-Cevziyye, muharrem ayındaki oruçların en faziletlisinin dokuz, on ve on birinci günlerinde tutulan oruç olduğunu, daha sonra da dokuz ve onuncu günlerin, bunun ardından yalnız onuncu günün geldiğini ifade eder (Zâdü’l-meʿâd, II, 76; M. Kamil Yaşaroğlu, Muharrem, DİA, https://islamansiklopedisi.org.tr/muharrem--ay).

O halde bu mübarek muharrem ayının 9. 10 veya 10-11. Günlerinde oruç tutmaya gayret edelim. İçinde bulunduğumuz sıkıntılardan, afetlerden ve hastalıklardan korunmak ve kurtulmak için daha fazla dua edelim. Tedbirleri elden bırakmayalım. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.