Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2430.5
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66596.92$

ARMAGEDDON / KIYAMET

09 Ekim 2020, Cuma 09:33

Şüphesiz ki, kıyamet saatinin bilgisi Allah yanındadır. Yağmuru O yağdırır, rahimlerde ne varsa (erkek veya dişi oluşunu, renk ve özelliklerini) O bilir. Hiçbir kimse yarın ne kazanacağını bilmez. Hiçbir kimse hangi yerde öleceğini de bilemez. Şüphesiz ki Allah her şeyi hakkıyla bilir, her şeyden haberdardır. (LOKMAN/34)

İncil ve Tevratağırlıklı olarak ele alınması gereken konulardan biri olarak görmekteyiz kıyameti yaşatacak olan bir savaşı yani “Armageddon”u.

Armagedon, insan yönetimleriyle Tanrı arasında gerçekleşecek son savaşa atfeder. “Armagedon” sözcüğü Tevrat’ta sadece bir kez, Vahiy 16:16 ayetinde geçer. Vahiy kitabı “yeryüzünün bütün krallarının”, “İbranice Armagedon denilen yere” “Mutlak Güce Sahip Tanrı’nın büyük gününde yapılacak savaş için” toplanacaklarını gösterir (Vahiy 16:14).

Tevrat ve İncil metinlerinde yer alan rivayetler doğrultusunda oluşan evangelist (bir nevi gerici Amerikan tarikatı) inanca göre; Kıyamet yaklaştığında Kudüs yakınlarındaki Magedon denilen yerde, Şeytanın önderliğinde GogMagog denilen yaratıklar türeyecek, Armageddon savaşlarını yaparak tüm dünyada karışıklık çıkaracaklardır.    

Bunun akabinde Hz. İsa yeryüzüne inecek, kendisine inanan geçmişteki insanları dirilterek bin yıl (Milenyum) yeryüzünde adalet ve egemenliği sağlayacaktır.

Armagedon’da kimler savaşacak?

İsa Mesih Tanrı’nın düşmanlarına karşı zafer kazanmak için göklerde meleklerden oluşan bir orduya önderlik edecek (Vahiy 19:11-16, 19-21). Tanrı’nın düşmanları O’nun yönetimine karşı çıkan ve O’nu umursamayan kişilerdir.

Armageddon, Hıristiyanlıkta da, Müslümanlıkta da benzer şekillerde anlatılmıştır. Kıyamet öncesi yaşanacak olan bu büyük savaş, Mesih ile Deccal arasında olacaktır. Hıristiyanlar, Mesihi Hz.İsa olarak kabul ederler ve kıyametten önce İsa Mesih gelecek ve tanrının yardımı ile Deccalı ve ordularını mağlup edecektir. İncilde Armageddon’dan şöyle bahsedilmektedir:

“Fakat şunu anla ki son günlerde sıkıntılı zamanlar gelecek. Zira insanlar benliklerine, paraya, gurura, kendini beğenmişliğe, sövgüye, ukalalığa düşkün, ebeveynine itaatsiz, nankör, günahkar, zalim, öfkesine yenik, müfteri, sefih, gaddar, iyilik düşmanı, hain, pervasız, gururla şişkin, Tanrıyı sevmekten çok hazlara düşkün, dinin kudretini inkar ederken onun sadece biçimini gözeteceklerdir. Bu insanlardan yüz çevir.”

“O günlerin hemen sonrasında Güneş kararacak, ay ışığını vermez olacak, yıldızlar gökten düşecek ve göksel güçler sarsılacak.” Yeryüzündeki son savaş olduğuna inanılan bu son savaştan sonra kıyamet kopacak ve yaratıcıya hesap verilecek.

“Rab'bin kendisi, bir emir çağrısıyla, baş meleğin seslenmesiyle ve Tanrı'nın borazanıyla gökten inecek. Önce Mesih'e ait ölüler dirilecek ." Selaniklilere 4. Bab, 16–17

Bundan sonra Kıyamet olacak, İsa ve inananları Hıristiyan ve Yahudiler cennete gideceklerdir. Bu Protestan Evangelist inanç aslında yeni değildir. İncil'in Vahiy kitabında yer alan şu ifadelere bakalım: " Bin yıl dolunca, şeytan zindanından çözülecektir ve yerin dört köşesinde olan milletleri, Gog ve Magog’u, saptırmak ve onları çenk için bir araya toplamak üzere çıkacaktır. Onların sayısı denizin kumu gibidir .”İncil /Vahiy 20. Bab 7–8 “Üç kötü ruh, kralları Armagedon denilen yere topladılar.” Vahiy 16:16

Armageddon İbranice Megiddo Tepesi anlamına gelen "Harmegiddo" kelimelerinin Yunanca okunuşu. "iyiler ve kötülerin" kıyameti oluşturacak son büyük savaşına sahne olacak mekân. İsrail'de Hayfa limanının 18 mil güneydoğusunda, Kudüs'ün 55 mil kadar kuzeyinde. Eski Ahit'teki kehanete göre dünyayı ele geçirmeye çalışan güçler, yeryüzünün ve tüm dünyanın kralları, Doğu'dan, Fırat nehrinin doğusundan gelen krallar toplanacak ve korkunç büyüklükte ordularla, dehşetli silahlarla çarpışacaklar. Evangelistler Armageddon savaşında Deccal'le, yani Müslümanlarla savaşacaklarını düşünüyorlar. Evangelistlere göre inançsızlar da bu savaşta Müslümanların yanında alacak. 

İsa'nın ölümünden itibaren, iki bin yıldır bu senaryonun oluşacağını veya oluşmaya başlayacağını öne süren Hıristiyanların; Protestan evangelist denen son yüzyıl radikal formatları; Gog ve Magog savaşları olarak, komünizm – kapitalizm çatışması, daha sonra sarı ırk ( Çin) - beyaz ırk arasındaki bir çatışması olacağını öne sürmüşler ancak geçmişte bekledikleri Armageddon savaşları oluşmamıştır.

Bu fanatik anlayış şimdi Arap – İsrail, İslam – Hıristiyan, medeniyetler çatışması beklentisi ile Armageddon'u beklemekte veya bu çatışmaya gelinmesi için olayların akışını hızlandırmaya çalışmaktadırlar. 

Kur’an’ da, Armageddon diye bir şey geçmemektedir. Kıyametten önceki son savaşın Hıristiyanlık ve Yahudilikteki ismi Armageddondur. İslam da ise, kıyamete yakın büyük bir savaş olacağı ve peşine kıyamet kopacağı inancı vardır. Fakat hadislerce rivayet edilmiş bilgiler vardır. Şöyle ki, Deccal yeryüzüne inecek fitne,fesat çıkaracak. İnsanlara çeşitli büyüler göstererek tanrı olduğunu iddia edecek ve birçok yandaş toplayacak. Dabbetül-Arz denilen bir yaratık gelecek. 40 gün boyunca Deccal, tüm Dünyayı dolaşacak ve yandaşlarını toplayacak. Bu 40 günün ilk günü 1 yıl gibi geçecek, 2. Günü 1 ay gibi geçecek, 3. Günü ise 1 hafta gibi geçecek ve diğer günler normal gün uzunluğunda olacak. 40 gün sonunda İsa-Mesih inecek ve Deccalı öldürecek. Mesih, Mehdinin ordularına katılacak ve karşı gelenler temizlenecek. Bundan sonra Dünyada bir süre barış olacak ve düzen kurulacak. Bu da uzun sürmeyecek ve kıyamet kopacaktır.

İslamiyette kıyametin büyük alametleri şöyledir:

1-Sahte Mesih ( Deccal ) ortaya çıkacak ve insanları kötülüğe sevk edecek.

2- Dünyayı 40 gün boyunca bir duman kaplayacak.

3- Dabbetül-Arz denilen yaratık ortaya çıkacak.

4- Güneş batıdan doğacak.

5- İsa-Mesih yeryüzüne inecek ve Deccalı öldürecek.

6- Yecuc, Mecuc denilen bozguncu milletler ortaya çıkacak.

7- Yeryüzünde 3 büyük deprem meydana gelecek.

Tüm bunların gerçekleşmesinden sonrada kıyamet kopacaktır.

Cumanın feyzi ve bereketi üzerinize olsun inşallah.

“Ben, beni seven ümmetimi almadan cennete girmem.” diyen Sevgilinin (S.A.V) ümmeti olmanın hakkını verebilmek duası ile hayırlı cumalar dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.