Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2281.2
  • BIST
    9006.66
  • BTC
    70697.19$

ALLAH SEVGİSİ

15 Mart 2017, Çarşamba 06:57

          İslam'da her müslümanın alemlerin rabbi olan Allah'ı herkesten ve her şeyden çok sevmesinin ve insanlara Allah'ı güzel bir şekilde tanıtıp sevdirmesinin önemi çok büyüktür. Mü'min ve Müslüman olmanın ön şartı önce Allah'ı sonra kulları içinde rasulü Hz. Muhammed'i (sav) çok sevmektir.

          İnsanın Allah'ı sevmesi, Allah'ın emir ve yasaklarına, kaza ve kaderine razı olması, O'na itaat etmesi ve dini görevleri yerine getirmeye itina göstermesi ile belli olur. İnsanın en çok Allah'ı sevmesi gerekir. Çünkü insanı yaratan, yaşatan ve rızık veren Allah'tır. Peygamberimiz (sav) "Sizi nimetleriyle rızıklandırdığı için Allah'ı seviniz" buyurmuştur. (Tirmizi, Menakıb 33)

          Kur'an-ı Kerim'de "İnsanlar arasında Allah'ı bırakıp da O'na ortak koşanlar vardır. Onları, Allah'ı severcesine severler. Mü'minlerin Allah'a olan sevgisi daha güçlü bir sevgidir. Zulmedenler azaba uğrayacakları zaman bütün kuvvetin Allah'ın olduğunu ve Allah'ın azabının pek şiddetli olduğunu bir bilselerdi!" (Bakara, 2/165) ayet-i kerimesinde "İman eden kimseler, en çok Allah'ı severler"  denilmiş ve "Yoksula, yetime ve esire O'nun (Allah'ın) sevgisi için yemek yedirip "biz size sırf Allah rızası için yediriyoruz, sizden bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz" (İnsan, 76/8-9) diyen müminler, " iyiler" ve "Allah'ın kulları" (ibadallah) olarak övülmüş ve kendilerine cennet ve nimetleri va'dedilmiştir (İnsan, 76/5-9) (İsmail Karagöz, Ayet ve Hadisler Işığında Sevgi ve Dostluk, Ankara 2006, s. 30-32).

         Müslümanın bir diğer görevi de insanlara Allah'ı sevdirmeye çalışmaktır. Böylece o Allah'ın sevgisini kazanabilir. Peygamber Efendimiz (sav) "İnsanlara Allah'ı sevdirin ki Allah da sizi sevsin" buyurmuştur (Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir, c. 8, s. 107;Müsnedü'ş-Şamiyyin, c. 2, s. 63;Ebu İshak el- Hatli, el-Mehabbetü li'llah, c. 1, s. 47;Elbani, Silsiletü'l-ehadisi'-daife, c. 3, s. 362; Daifü'l-cami'i's-sağir ve ziyadatühü, c. 1, s. 397).

         İnsanlara Allah'ı sevdirmek nasıl mümkün olabilir?

         Bir rivayette "Allah'ın kullarına Allah'ı sevdiren, kıyamet gününde peygamberlerin ve şehitlerin bile Allah katındaki makamlarına, nurdan minberler üzerinde bulunan konumlarına imrendiği, kendileri peygamber ve şehit olmayan Allah'ın sevgili kulları, insanlara Allah'ın sevdiği şeyleri emrederler, Allah'ın sevmediği şeylerden onları men ederler. Böylece Allah da onları sever" buyuruluyor (Beyhaki, Şuabü'l-iman, c. 1, s. 367, c. 2, s. 12).

         O halde Yüce Rabbimizi herkesten ve her şeyden çok sevmeli ve insanlara Allah Teala'yı sevdirmeye gayret etmeliyiz. Onlara Allah'ın sevdiği ve sevmediği hususları anlatmalıyız. Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi Allah ve Peygamber sevgisiyle yetiştirmeliyiz. Allah bizi sevdiği ve razı olduğu kullarından eylesin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.