Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2422.6
  • BIST
    9738.66
  • BTC
    66450.1$

Akdeniz Diyeti Ve Yağ Asitleri

20 Aralık 2019, Cuma 08:26

Akdeniz beslenme biçimi sağlıklı beslenmenin güzel bir örneğidir. Sebze, meyve, kurubaklagiller, tam tahıllar ve kompleks karbonhidratlar baskın şekilde yer alır. Akdeniz diyeti balık ve zeytinyağı ağırlıklıdır.

Temel Bileşen; Zeytinyağı

Akdeniz diyetinin temel görünür yağ kaynağı zeytinyağıdır. Akdeniz diyeti tüketen toplumlarda kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite, kanser ve romatizmal artrit gibi diğer kronik inflamatuar hastalıkların görülme sıklığı diğer gelişmiş ülkelere göre daha az olmakta ve bu oranın geleneksel Akdeniz diyeti ile pozitif korelasyon gösterdiği bilnmektedir. Zeytinde bulunan fenolik bileşikler, zeytin meyvesinin rengini, besinsel değerini, zeytinden elde edilen zeytinyağının stabilitesini, mikroorganizmalara karşı dayanıklılığını etkilemektedir. Bu maddelerin yukarıda adı geçen çeşitli hastalıklardan korunmaya etkili bir şekilde katkıda bulunduğu bildirilmiştir.

Diyetteki Toplam Yağ İçeriği

Diyetteki toplam yağ içeriğini yüzde 25-35 arasında değişiklik gösterebilir. Pratikte günlük tüketilecek yağın üçte biri tereyağ gibi katı yağlardan, üçte biri zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlardan, kalan üçte biri de mısır özü ve ayçiçek yağı gibi çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan yağlardan karşılanması önerilmektedir. Sıvı yağların hidrojenlendirilmesi ile oluşan margarinler trans yağ asitleri içerdiği için günlük beslenmede yer verilmemelidir. Ayrıca yağlar kızartmalarda kullanıldığında da trans yağ asitleri yanında diğer zararlı bileşenler de arttığından kızartmalara da günlük beslenmede yer verilmemelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.