Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2293.3
  • BIST
    9056.01
  • BTC
    70817.65$

AK PARTİLİLER  ÇOK ÇALIŞTI

27 Mart 2019, Çarşamba 08:45

Ak Partinin 2004’de Konya’da girdiği ilk yerel  seçimleri hatırlıyorum. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahir Akyürek sahadaydı, iyi çalıştı. Milletvekilleri  ve parti teşkilatları da çalıştı. Fakat kamu oyu bu çalışmaları pek fark etmedi ve ilgi de göstermedi. Oysa Tahir beyin karşısında güçlü sayılabilecek bir rakibi  vardı ve o rakip mevcut başkan olmanın her türlü imkanını kullanıyordu.

2004’de sonuçları itibariyle kritik sayılabilecek başkanlık seçiminde, Ak Parti rahattı.

Parti , fazla heyecan yaratmayan normal bir seçim kampanyasından sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, Meram, Karatay ve Selçuklu Belediye Başkanlıklarını kazandı. Ayrıca çok sayıda  ilçe belediye başkanlığını da kazandı o seçimlerde Ak Parti.

İlk yerel  seçimlerin acemiliği ya da konsantrasyon eksikliği miydi bilemiyoruz. Bildiğimiz yavan sayılabilecek bir yerel seçim sürecinin yaşanmış olmasıydı, Konya’da.  Tekrar ifade edecek olursak, o seçime katılan başka güçlü adaylar ve partiler de vardı.

2009’da yapılan yerel seçimlerde de Ak Parti rahattı ve seçimlere fazla asılmadı.

Tahir Akyürek ikinci dönem başkan adayı olarak yine sahadaydı. Ekibiyle beraber  çok çalıştı.Fakat o seçimlerde de partiye mensup bakanlar, partinin üst düzey yöneticileri, milletvekilleri ve teşktilatlar rahattı. Neye göre rahat olduklarını yazacağız ve   tabi bu günle mukayese edeceğiz.

2014 yerel seçimlerine gelindiğinde ise rakipler havlu atmıştı. Rakip partiler seçimlerin  tek galibinin Ak Parti ve onun belediye başkan adaylarının olacağını önceden kabullenmişti. Başkan Akyürek ve arkadaşları da artık ustalaşmıştı ve kendilerini fazla yormadan yapılan her seçimi  kazanıyorlardı. Gelelim 31 Mart 2019’da (Pazar günü) yapılacak olan yerel seçimlere.

Ak Parti, yine seçimlerin en güçlü partisi.

Üstelik bir de  yapılan seçim ittifakı   var. Seçim ittifakı demek bir rakibin  azalması ve o rakibin desteğinin alınması demek. Dolayısıyla belediye başkanlıkları “çantada keklik” gibi bir şey. Özellikle Konya’da.

Fakat önceki yerel seçimlere göre çok farklı bir durum var ortada

Ne var, ne oldu, ne  oluyor?

Ak Parti Konya’da ilk defa bir yerel seçime girecek olmanın heyecanını yaşıyor sanki. Herkes çalışıyor ve  çok çalışıyor.

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Uğur İbrahim Altay on aydır sahada ve seçim çalışması yapıyor. Herhalde en az gittiği yere 2-3 defa gitmiş olmalı başkan. Bire bir yapılan ziyaretlerin, heyetlerle yapılana ziyaretlerin sayısını başkan hatırlamayabilir. STK ziyaretleri, dernek, vakıf ziyaretleri önceki seçimlerde yapılmadığı kadar çok yapıldı. Kitle iletişim araçlarını kulanma konusunda da ileri derecede yetenek sahibi olan başkan hakikaten geçmişte yapılan benzer çalışmalara büyük fark attı.

Bakanların biri geliyor birisi gidiyor ayrıca. Konya’ya gelen her bakan seçim çalışmalarına katılıyor, partiye ve başkan adaylarına inanılmaz destekler sağlıyor. “Hemşehrimiz” demekten, her Konya insanının gurur duyması  gereken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un son aylarda Konya’ya kaç defa geldiğinin sayısı bilinmiyor. Bakan beyin galiba  gitmediği seçim çevresi kalmadı.Kendisi bir çok yere gitti ve başkan adaylarıyla seçim çalışması yaptı. Murat Kurum tıpkı başkan Uğur İbrahim Altay gibi seçim işini en başından itibaren ciddiye aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da bir çok defa geldi ve  partinin seçim çalışmalarına katıldı.O da seçim çevrelerini her fırsatta ziyaret etti ve başkan adaylarına destek verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı gibi bir Konyalı olan Fahrettin Koca’da Konya’ya ve  seçim çalışmalarına önem verdi. Bakan beyin Konya’ya gelip, gitmeleri sırasında önemli hizmetleri de oldu.

Sonra bir Leyla Şahin Usta faktörü var ki, ona ayrı bir parantez açmak lazım.

Nasıl bir enerji o öyle? Leyla Hanım seçim çalışmaları sırasında ve her zaman her yerde olmayı başardı. Kendisi sahadan hiç ayrılmadı. Muhtemelen o da daha önce gittiği bir seçim çevresine bir kaç defa gitti. Sadece mahalleleri, beldeleri,STK’ları, parti ilçe teşkilatlarını, dernekleri, vakıfları değil bir bayan olmasına rağmen partisinin belediye başkan adaylarıyla birlikte dükkanları, sanayileri  ziyaret etti. Leyla Hanımın  adım atmadığı yer kalmadı, Ak Partinin Konya’da artıracağı her oy da onun büyük payının olduğunu bilmek ve söylemek  lazım. Çok çalıştı ve verimli oldu. Ayrıca Leyla Hanım seçmen tarafından cana yakın  ve samimi bulundu. Alışılmamış bir siyasetçi tavrı  gösterdi.

Gelelim  parti teşkilatlarına.

İl Başkanı Hasan Angı geçmişte seçim tecrübeleri yaşamış olan bir başkan. Ama o da ne öyle?Hasan başkan ilk defa bir seçim çalışmasına katılıyormuş gibi hareketli ve heyecanlıydı. Başkan çok çalıştı. İyi ve tecrübeli bir orkestra şefi olduğunu  gösterdi. Parti teşkilatlarını ve aday arkadaşlarını iyi organize etti. Kampanya boyunca farklı bir ses çıkmadı parti teşkilatlarından. Tek seslilik hakimdi ve teşkilat mensupları partinini oylarını artırmak için kilitlenmişti. Hasan beyin sağladığı bu ortam seçim öncesinde önemliydi.

Ak Parti 2004, 2009, 2014’de yapılan yerel seçimlerle mukayese edildiğinde çok farklı bir anlayışla 2019 yerel seçimlerine hazırlandı. Önceki yerel seçimlere göre çok çalıştılar ve çok koştular.İnanılması güç bir  performans  gösterdi  başkan adayları, bakanlar, milletvekilleri ve parti teşkilatları.

Ak Partinin Konya’da seçimlere bu kadar asıldığı ve çok çalıştığı bir dönemi hatırlamıyoruz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.