Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2433.2
  • BIST
    9726.99
  • BTC
    66852.27$

AK PARTİ KONYA MİLLETVEKİLLERİ

23 Aralık 2019, Pazartesi 08:35

24 Haziran 2018’de yapılan 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin üzerinden 1.5 yıl geçti.

Meclis’te 2020 bütçesi kabul edildikten sonra, Meclis iki haftalık ara tatile girdi.          

Milletvekillerimiz çok yoruldu, dinlenecek.

Biz bu yazıda maksadı belli bir takım yazan/konuşanların yaptığını yapmayacağız. Yani milletvekillerinin yeni sistemdeki  kıymeti harbiyesinden  falan söz etmeyeceğiz. Milletin oylarıyla Meclis’e gelen bir milletvekili her şekil ve şartta milletvekilidir. Sisteme karşı yapılan eleştiriler bu insanların değerini düşürmez. Sevin ya da sevmeyin ama seçilen insanlara saygıda kusur etmemek lazım.Lakin ve maettessüf bizim toplum olarak geleneksel siyasi kültürümüz buna pek uygun değil. İllaki “Belden aşağı vurmak” için bir sebep  arayıp, bulunmalı.       

Neyse yazının konusu, milletvekillerinin ne kadar değerli oldukları ya da olmadıkları değil.

‘Seçimlerin üzerinden 1.5 yıl geçti’ demiştik.

Ara sıra dostlarla yaptığımız bir değerlendirmeyi, Meclis’in iki hafta ara tatile girmesi nedeniyle Cumartesi günü de yaptık.

Konu  Ak Parti Konya Milletvekilleri’nin “Tanınırlığı/bilinirliği/çalışmalarıydı”

Toplam altı kişiydik.

Aramızda bulunanlar  üniversite eğitimli, iyi meslekleri olan, kültürlü ve geçmişten beri de siyaseti iyi takip eden ve koklayan insanlardı.

Geçmiişte  Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş, Turgut Özal ve  günümüzde Tayyip Erdoğan hakkında da bilgi  sahibi olan bu insanlarla ülke siyaseti  hakkında uzun uzadıya değerlendirmeler yaptıktan sonra sıra,  Ak Parti Konya Milletvekilleri’ne geldi.

Ak Parti’nin Konya Milletvekillerini tanıyan bu  altı kişilik gruba sordum..

Milletvekilleri’nin  çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? diye.

Yazıya girişte belirttiğim bana göre  önemsiz olan sebeplerden dolayı,”Milletvekilleri’ne fazla iş düşmüyor ki” diyenler oldu. Bu cevaba karşılık ben de ‘Ama 2020 yılı bütçesi gece yarısı milletvekillerinin oylarıyla Meclis’ten geçti’ dedim. Sonra Meclis’te  bulunan onlarca  komisyonda  dikkate alınması gereken konuların karara bağlandığını  ve  şekil aldığını falana söyledim. Maksadım milletvekillerinin iradesinden söz etmekti. Bu arada milletvekillerinin seçim bölgeleriyle ilgili faaliyetlerini de anlatmaya çalıştım. Milletin oylarıyla seçilenleri neredeyse “yok” saymak,” eşyanın tabiatına aykırı” bir durum. Ben  böyle bir olayı şahsen milletvekillerinin hak ettiğini düşünmüyorum.Kaldı ki  herhangi bir şekilde de olsa karşılaşmadığım ve tanışıklığım olmayan milletvekilleri var Ak Parti’de. Bazılarını eskiden, bazılarını da  çevremizden dolayı tanıyoruz.

Milletvekillerinin çalışmaları konusunda baktım ki  dostlarla ortak bir noktada buluşmamız kolay olmayacak. Ayrıca biz de bazı milletvekillerinin seçim çevresine ve seçmene ne kadar faydalı oldukları noktasında derin tereddüte sahibiz. Milletvekillerinin ülke ve sisteme fayda/ katkı/gerekliliği noktasındaki fikrimiz başka. Seçim çevrelerine ve seçmene hizmet noktasındaki fikrimiz başka. Gerçekten de bu anlamda zayıf kalan milletvekillerimiz var. Durum böyle olunca konuyu değiştirmek  zorunda kaldık.       

Konuyu değiştirdik ve  altı dostumuzla hangi milletvekilinin daha çok çalıştığı, şehre ve ülkeye faydalı olduğu vei tabi “Tanınırlık/Bilinirlik” noktasına geldik.

Önce milletvekillerinin adlarını A-4 bir kağıda tek tek yazdık.

Sonra sözünü ettiğimiz altı eğitimli insan arasında mini bir oylama yaptık. En baştan söyleyeyim.  Dostlardan bazıları kendileri gibi konuştukları insanların da fikrinin, aynı istikamette olduğunu söylediler. Yani yakınları ve arkadaşları da aşağı yukarı kendileri gibi düşünüyormuş.

Sonunda en çok çalışan, şehre ve ülkeye faydalı hizmetleri olan, “Tanınırlık/Bilinirlik” oranı yüksek olan milletvekillerini seçtik kendi aramızda. Bu arada itiraf etmeliyim ki bazı milletvekillerine sallayanlar da oldu. Onlardan sadece birisini söyleyim. Mesela birisi dedi ki “Ziya yıllardır uğraşıyordu.Kendisi bir türlü milletvekili olamadı. Ama  oğlunu nasıl  becerdi bilmem ama milletvekili seçtirdi.” Anlayacağınız buna benzer daha başka özel değerlendirmeler de oldu. Ben baktım ki olay bireysel değerlendirmelere gelecek. ‘Konumuz bu değil’ dedim ve konuyu kapattım.

Altı dostla yaptığımız şehre ve  ülkeye faydalı hizmetleri olan, “Tanınırlık/Bilinirlik” oranı yüksek olan milletvekili sıralamasına gelince.

O liste sırasıyla şöyle.

1. Tahir Akyürek,

2.Leyla Şahin Usta,

3.Orhan Erdem,              

4.Ahmet Sorgun,

5.Ziya Altunyaldız,

6.Halil Etyemez,

7.Abdullah Ağralı,

8.Selman Özboyacı,

9.Gülay Samancı,

10.Hacı Ahmet Özdemir.

NOT: Bir milletvekili her zaman milletvekilidir. Sistemin adı fazla önemli değil. Ülkede bir meclis varsa, seçim, seçmen varsa milletvekili de olacak. Maksadı üzüm yemek değil de, bağcıyı dövmek olanlar  çok hissi davranmamalı ve olayları kişiselleştirmemeli. Maksadı  belli  ve yeni sistemi durmadan kaşıyan yazan/konuşan bir takım  insanların yerden yere vurduğu bu sisteme, milletin oylarıyla  geçildi. Demokrasi bu değil mi?

Neyse  meclis iki haftalık tatile girdi.

Milletvekilleri dinlenecek.

Bu ara tatil dolayısıyla biz de Ak Parti Konya Milletvekilleri’ne dostlarımızla birlikte değerlendirmiş  olduk. İnanın sıralama böyle  çıktı. Biz üstünde oynamadık.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.