Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70358.73$

AİLENİN OLMAZSA OLMAZLARI (1)

25 Temmuz 2019, Perşembe 09:00

Bireylerin, içinde yaşadığı ailesi için ne kadar önemli olduğunun bilincine varması ve onu hissetmesi gerekir. Bu duygulara sahip bir aile ortamında ilişkilerini

sürdürenler, kendilerinin aileleri için önemli olduklarının farkında olurlar.

Tüm Bireyler Değerlidir: Kendine değer veren insanlar, toplumsalilişkilerinde uyumlu olanlardan çıkar. Ailesi için nekadar değerli olduğunu hissedenler, başkalarıylailişkilerinde de aynı davranışı gösterirler. Değerli olma duygusu; insanı daha hayat dolu, daha sağlıklı, kararlarını uygulamaktan korkmayan ve hepsinden daha önemlisi onun daha mutlu bir kişi olmasını sağlar.

İnsanın değerli olma duygusu güçlendikçe toplumsal hayattaki ilişkilerinde göstereceği cesaret daha da kuvvetlenir. Anne babalar, çocuklarına kendi aileleri için ne kadar değerli olduklarını hissettirdiklerinde, onlara olumlu davranışları kazandırmada zorluk çekmezler. Anne babaların birbirleriyle, çocukların da anne

babalarıyla olan ilişkileri; kendilerinin onlar için ne kadar değerli veya değersiz bir birey olduklarını hissetmelerini sağlar.

Anne babaların, ailesi için önemli olduklarını hissetmeleri, kendi aralarındaki ilişkileri daha sağlıklı hale getirir. Eşlerin, kendilerinin değerli olduklarını hissetmeleri ailenin mutluluğu için çok önemlidir. Birbirlerine değer veren anne babaların çocukları da bu ortamda daha sağlıklı büyür. Çocuklar da anne babaları için kendilerinin ne kadar önemli olduğunu hisseder ve daha mutlu olur. Aile bireylerinin birbirlerine verdikleri değerle, bu duygu doyumuna ulaşan çocuklar toplumla sağlıklı ilişkiler kurar ve daha başarılı olur.

Herkes Kendini Güvende Hissetmek İster: İnsanın, içinde bulunduğu ortamda kendisiningüvende olduğunu hissetmesi ona bulunduğu yerde huzur verir. Kendini güvende hissetmediği anlarda oortamda rahat edemez ve orayı hemen terk ederekkendine güvenilir bir ortam arar.Aile bireylerinin bulundukları bu ortamda

kendilerini güvende hissetmeleri birbirleriyle olan ilişkilerini sağlıklı hale getirir. Anne aile içinde kendini güvende hissetmediği zaman; baba kendisini güvende hissetmediği zaman aile içi ilişkilerde sıkıntılar yaşanır. Bireyler kendilerini güvende hissedecek ortamı veya kendilerine güvenen birilerini arar. Bu güveni veren de ailenin diğer yakınları olduğu gibi başka bir kadın, başka bir erkek de olabilir.

Çocuklar, anne babalarının ilgisizliği karşısında kendilerini güvende hissetmediği zaman bu güveni kendilerine sağlayacak arayışlar içine girer. Bu arayışlarda çocuk, yanlış insanların arasına girebilir ve sonuçta istenmeyen olumsuz olaylarla karşılaşabilir. Güven duygusunun sağlandığı bir aile ortamında büyüyen çocuğun, hata yaptığında ona yol gösterecek ailesinin olduğunu hissetmesi, onun toplumsal hayata uyum sürecini daha da kolaylaştırır. Zorluklarla karşılaştığında arkasında ona güven veren bir ailesinin olduğunu hisseden çocukların gelişimi daha sağlıklı olur. Güven ortamının sağlandığı bir ailede ilişkiler daha sağlıklı yürür. Paylaşma duygusunun bilincinde olan bireyler aile içindeki işleri düzenli bir şekilde yürütür. Bireyler birbirlerine saygılıdır. Bu ortamdayapılan tartışmalar seviyelidir ve çatışmalara dönüşmez.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.