Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.06
  • ALTIN
    2326.7
  • BIST
    9138.94
  • BTC
    70086.72$

AİLEDE UYUM NASIL SAĞLANIR? (1)

16 Mayıs 2016, Pazartesi 08:43

 İster kadın ister erkek olsun hiç kimse huzursuz bir ortamda sürekli bulunmak istemez. Çoğu uyumsuz çiftler, evliliklerini çocukları için devam ettirdiklerini söylerler. Peki böyle uyumsuz bir anne baba ortamında büyüyen çocuğun gelişimi de ne kadar sağlıklı olur, gerisini siz düşünün. Bu durumdaki anne babalar bencil oldukları için gururlarına yenik düşerler. Birbirlerine kendilerini dinleme, anlama fırsatı tanımadıkları için de bu eziyeti ömür boyu çekerler. Kendileri yetmiyormuş gibi çocuklarına da bu cehennem hayatını yaşatarak onlarda büyük tahribatlar  yaparlar.

1.Kültürel Farklılıklar: Her toplumun kendisine ait yıllardan beri süregelenbir kültürü vardır. Aynı toplumda her ailenin de kendine özgü gelenek, görenek, örf ve  ad etlerdenoluşan bir kültürü vardır. İnsanlar evlenmeden önce içinde bulunduğu ailesinin kültürüyle yaşamlarını devam ettirir. Çoğu insan evlendiğinde kendi ailelerinden aldıkları kültürü, yeni ailelerinde de devam ettirmek ister. Eşlerin her birinin kendi ailelerinden getirdikleri kültürü yeni ailelerine kabul ettirmesi, bazen çok uzun bir zaman diliminde gerçekleşir. Özellikle evliliğin ilk yılları, bu çatışmalardan kaynaklanan sorunlar yüzünden, evlilik müessesesini yıkılma noktasına getirebilir. Bazı aileler, bu kültür çatışmalarını hiç yaşamaz, birbirlerine hoşgörüyle yaklaşır, birbirlerinin kültürlerine uyum sağlayarak kendi ailelerine özgü yeni bir kültür oluşturur. Bu çatışmaları yaşamayan, birbirine hoşgörüyle yaklaşan eşler, kendi ailelerinin geleceğiyle ilgili kararlarda daha mantıklı hareket eder.

Kültür, insan yaşantısına uzun bir zaman sürecinde yerleştiği için, bunu kısa sürede değiştirmek zordur. Kültür değişimi uzun bir süreci gerektirir. Evlenen bireyler, kendi aile kültürünü eşine kısa sürede benimsetmeye çalışması ve kendi kültürüne hemen adapte etmek istemesiyle ilişkilerde sıkıntılar yaşayabilir. Birbirini olduğu gibi kabul edip birbirlerine anlayış gösteren çiftler, ilişkilerinde sıkıntılarla karşılaşmadıkları gibi kendi aileleriyle ilgili yeni bir kültür oluşturur.

2.Ekonomik Durum: Ailelerin kendi gelirlerinin üstünde bir beklenti içinde olması, eşlerden birinin hayattan beklentisinin yüksek olması, eşlerden birinin ekonomik imkanının diğerine göre yüksek olması eşler arasında uyum sorunları yaşanmasına neden olabilir.Eşlerden birinin temel gereksinmelerde kısıtlamalar getirmesi, diğer eşin harcamalarda savurgan tutumu, ilişkilerde tartışmalar, çatışmalar yaşanmasına nedenolur. Aile giderlerinin, gelirlerle orantısız olması, aşırı borçlanmalar, ödemelerin gününde yapılmaması ailenin ekonomisini etkiler. Bu durum da karı koca arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkiler.Eşlerin ailenin öncelikli ihtiyaçlarını ortak karar alarak tesbit etmesi, bireysel alışverişlerde birbirlerini bilgilendirmeleri aile bütçesinin planlı bir şekildeharcanmasını sağlar. Bu da eşler arasındaki uyumu daha sağlıklı kılar.

 3.Anne Babanın Eğitimi: Eşlerden her birinin eğitim durumları onlararasındaki uyumu olumlu veya olumsuz etkiler. Eğitim durumları aynı seviyede olan çiftlerde çoğunlukla uyum sorunları yaşanmazken eşlerden birinin eğitim seviyesinin diğerinden yüksek olması nedeniyle sorunlar yaşanabilir. Eğitim seviyesi diğer bireyden yüksek olan eşin, sürekli onun eğitiminin düşük olmasını gündeme getirmesi ve ona kendisinin yardımcı olmaması uyumda sıkıntıları da beraberinde getirir.

Ülkemizde “ana-baba okulu” programlarını birçok kuruluş düzlenmektedir. Bu kurslarda çocuk gelişiminden başlayıp aile içi iletişim konularına kadar seminerler düzenlenmektedir. Bu programlara katılan eşlerin, birbirleriyle ve çocuklarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurdukları görülmektedir.Anne babaların eğitimli olması, onların üniversite bitirmiş olması demek değildir. Anne babalar aile eğitimiyle, çocuk eğitimiyle ilgili kitaplar okuyarak;televizyondaki ailede sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesine yönelik proğramları izleyerek de kendilerinieğitebilirler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.