Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2423.8
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64374.07$

AÇIKLAMA UZADIKCA

04 Ocak 2019, Cuma 08:38

Ak Parti 31 ilçe belediye başkan adayını bir türlü açıklamadı.

Kamuoyuna yansıyan ilk bilgilere göre başkan adayları 17 Aralık’ta Şeb-i Arus törenleri için Konya’ya gelen, sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacaktı. İl teşkilatı  “açıklanır” düşüncesiyle, ziyaret programına dahi almıştı bu konuyu.

17 Aralık beklentisi aday adayları cephesinde de heyecan yaratmıştı. Teşkilattan  gelecek telefonu bekleyen aday adayları hazırlıklarını çoktan yapmış ve en iyisinden takım elbiseleri alarak  beklemeye başlamışlardı. Heyecan da zirve yapmıştı. Bu arada üç merkez ilçenin belediye başkan adayının kesinleştiği de konuşuluyordu. Konuşulanlara göre Karatay’da Hasan Kılca,Selçuklu’da mevcut başkan Ahmet Pekyatırmacı, Meram’da da Mustafa Asım Güney 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde Ak Partinin belediye başkan adayı olarak belirlenmişti.

Beklenti gerçekleşmedi ve 17 Aralık’da ilçe belediye başkan adayları açıklanmadı. Ayrıca Meram için aday olarak belirlendiği konuşulan Mustafa Asım Güney’in, bir takım özel sebepleri gerekçe göstererek görevi kabul etmediği ileri sürüldü. Ancak ne var ki kamuoyuna yansıyan bu bilginin doğruluğu herhangi bir şekilde ve bir yetkili tarafından teyit edilmedi.

İlçe belediye başkan adaylarının açıklanmasına dönelim. 17 Aralık’ta açıklanmayınca denildi ki”Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara’da Türkiye’deki ilçe belediye başkan adaylarını aynı gün açıklayacak” Bu öngörüde gerçekleşmedi. Bazı illerin İstanbul gibi, Ankara gibi ilçe belediye başkan adayları Büyükşehir Belediye Başkan adaylarıyla birlikte açıklandı.

Peki Konya’nın ilçe belediye başkan adayları ne zaman açıklanacak?

İl teşkilatından sızan bilgilere göre Ocak ayı başında açıklanacaktı başkan adayları. O da olmadı. Gene il teşkilatından sızan bilgilere göre bu hafta sonu açıklanacaktı adaylar. Bu öngörüde olacak gibi görünmüyor. Şimdi diyorlar ki, “Ocak’ın 10’unda açıklanır.” Açıklanır mı, açıklanmaz mı? Bu sorunun cevabını karar verecek olanlar bilir.

Neden açıklanmıyor?

Açıklanması muhtemel tarihler neden rötar yapıyor?

Önceki günkü bilgi şöyleydi.. Aday listeleri henüz kesinlik kazanmadı. Listeler üzerinde aşağı yukarı her gün yeni bir değerlendirme yapılıyor. Aday isimleri havada uçuşuyor. Bir gün listede aday olarak ismi geçen bir bakmışsınız ikinci gün listelerde yok. Genel Merkez adaylarla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi değerlendiriyor.. Hata yapmamaya çalışılıyor. En iyi isim aday olarak gösterilmeye çalaşılıyor. İşte tam da burda sormak lazım: Durum böyleyken adayların açıklanmasıyla ilgili daha önce neden bazı tarihlerden söz edildi?

Adayların açıklanmamasının bir başka nedenine gelince. Galiba burası çok önemli. Çünkü buna göre Ak Parti adaylarını kesinleştirecek muhtemelen. Önemli olan husus şu:Cumhur ittifakına göre Konya’nın bazı ilçelerinde Ak Parti aday çıkartmayıp, MHP’nin adayını destekleyecek. İki parti arasında pazarlık bitmiş değil ve sürüyor. MHP bazı ilçelerde jest bekliyor Ak  Parti’den. Mesela  Ereğli’nin, Kulu’nun, Ilgın’ın  MHP’nin adaylarına bırakılmasının pazarlıkları yapılıyor.

Cumhur ittifakı Konya’da bilindiği üzere yapılacak. MHP  büyükşehir’de başkan adayı çıkartmayacağını daha önce açıklamıştı. Buna karşılık bazı ilçelerin kendilerine bırakılmasını istiyor normal olarak MHP. Bu sayı üç ilçe ile sınırlı olabilir. Ereğli gibi bir büyük ilçenin MHP’ye bırakılması halinde ise, Emirgazi gibi bir küçük ilçe daha MHP’ye verilebilir. Bu arada MHP Ereğli’yi özellikle istiyor.

Sonuç olarak ilçe belediye başkan adaylarının açıklanması bir şekilde uzadıkça merak da,beklenti de artıyor doğal olarak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.