Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2496.7
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62139.44$

3.İlçe Müftüleri Çalıştayı

28 Mart 2019, Perşembe 08:15

Allah’a hamd Hz. Muhammmed (s.a.v.)’e salât ederim.

Diyanet İşleri Başkanlığı ilçe müftüleriyle istişare ediyor:

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 869 ilçe müftüsünün katılımıyla düzenlenen "3. İlçe Müftüleri Kongresi" Ankara Kızılcahamam’da 03.03.2019 - 06.03.2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığınca Ankara Kızılcahamam’da İlçe Müftülerinin katılımı ile çalıştay düzenlendi. 3.sü düzenlenen çalıştayın, 03.03.2019 Pazar günü saat 18.00 de açılışı yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, "Değişen Dünyada Değerlerin Korunmasında Diyanet Hizmetleri" temalı 3. İlçe Müftüleri Kongresi ilçe müftülerinin katılımı ile gerçekleşti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, üç gün süren programın açılışında yaptığı konuşmada, “dünyanın hızlı ve köklü değişimlere sahne olduğunu, bu sürece hakikat, hukuk, güven, huzur gibi değerler açısından bakıldığında insanlığın söz konusu değişimlerin ardında esasında büyük savrulmalar ve kırılmalar yaşadığını” söyledi.

"Bugün insanlığın sosyal, siyasi, iktisadi alanda yaşadığı çıkmazların adını ve sebebini doğru ifade edeceksek bu tam bir değerler krizidir, medeniyet krizidir." diyen Erbaş,” modern dönemde bu değerlerin hiçe sayıldığını belirtti.

Bugün insanlığın, kapıldığı bu türbülanstan çıkarmanın yegane yolunun, “kaybedilen değerleri vahyin rehberliğinde yeniden ihya ve inşa etmek olduğunu dile getiren Erbaş, bunu gerçekleştirmesi gerekenlerin de öncelikle Müslümanlar olduğunu” belirtti. Erbaş, şöyle konuştu:

"Bugün Müslümanların da bir değerler krizi yaşadığını söylemek durumundayız. Kendilerini ayakta tutan ve güçlü kılan değerlerini kaybettiği için bir vücudun azaları gibi birbirine duyarlı, bir binanın tuğlaları gibi birbirine bağlı ve bir tarağın dişleri gibi yan yana olması gereken Müslümanlar maalesef imamesi kopan tespih taneleri gibi dağılmışlardır. Çözüm, meseleleri doğru bilgi ve yöntemle akıl ve ferasetle ele alarak kendi inanç ve medeniyet değerlerimizin rehberliğinde yeni bir hayat ve gelecek inşası için çalışmaktır."

"Başkanlığımız milletimizin ortak zemini ve değeri olmuştur." dedi. Ayrıca;"Her hocamızın 10 gencimize rehberlik etmesini istiyoruz" dedi.

Erbaş, Başkanlığın özel önem verdiği alanlardan birisinin de gençlere yönelik manevi rehberlik çalışmaları olduğunu dile getirerek, "Her hocamıza 10 gencimiz emanet projesiyle eğitiminden, dini ve ahlaki gelişiminden, kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktan, geleceğine rehberlik etmeye varıncaya kadar her hocamızın 10 gencimize rehberlik etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam’ın kapsayıcı ve büyük aidiyeti doğrultusunda milletin birliği ve beraberliğini esas alarak hizmetlerini yürütmektedir. Camilerimiz, kürsülerimiz, minberlerimiz birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve yardımlaşmanın muhkem kaleleridir. Asla fitneye, ayrıştırmaya, tefrikaya alet edilemez. Bu hassasiyeti gözetmeyen herkes için hukukun gereği yapılacaktır." 

Tekfir, tefrik, tehdit, tahrik, tahkir, şiddet ve nefreti esas alan söz ve eylemleri asla tasvip etmediklerini ve meşru bulmadıklarını, İslami anlayışa uygun görmediklerini belirten Erbaş, şunları ifade etti:

"Milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyen, barış ve huzuru bozan, ayrıştırıcı ve tefrikaya sebep olan anlayışlar İslami olamaz. Diğer yandan toplumun genelini ilgilendirmeyen tarihte kalmış, belki özel alanda ilim adamlarının konusu meseleleri kamuoyu önünde tartışarak milletin zihnini meşgul etmeye de kimsenin hakkı yoktur. Bu da bir nevi din istismarıdır. Dolayısıyla dinimiz konusunda konuşan yazan herkes hakikate ve nezakete bağlı kalmak, birlik ve beraberlik duygularına sadık olmak zorundadır."

"İslam’ın izzetini ve sorumluluğunu taşıyoruz"

3. İlçe Müftüleri Kongresinin değerlendirme oturumunda konuşan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Biz aynı gayeyi gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bir aileyiz” dedi.

Erbaş: Gençlik faaliyetleri hızlı bir şekilde ilerliyor” diye belirtti. Çalıştayın bazı konu başlıkları ise şunlardır.

"Sahih Dini Bilginin Topluma Ulaştırılmasında Müftülüklerin Rolü",

"Dini Hayata Rehberlik Etmede Din Hizmetleri",

"Dini Hayata Rehberlik Etmede Eğitim Hizmetleri",

"Dini Değerlerin Topluma Ulaştırılmasında Dini Yayınlar",

"İnsan Kaynakları Bağlamında Yürütülen Hizmetler",

"Diyanet Hizmetlerine Katkısı Bakımından Fiziki Altyapı Hizmetleri",

"Müftülük Hizmetleri Bağlamında Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi",

"Nitelikli Din Hizmetinin Sunulmasında Rehberlik ve Denetim",

"Hukuk Müşavirliğince Yürütülen Hizmetler (Değerlendirme, Tespit ve Teklifler)",

Diyanet İşleri Başkanlığınca “Değişen Dünyada Değerlerin Korunmasında Diyanet Hizmetleri” başlığıyla düzenlenen 3. İlçe Müftüleri Kongresi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın başkanlığını yaptığı değerlendirme oturumunun ardından sona erdi.

Başkan Erbaş, sözlerini 3. İlçe Müftüleri Kongresi’nin hayırlara vesile olması temennisiyle tamamladı.

Mübârek Leyle-i Reğâib’i ihyâ edebilmenin haz ve sevinciyle ,önümüzdeki Receb-i Şerîf’in 27. gecesi “Leyle-i Mirâc’a” daha bir şuurla kavuşup ihya edebilmeyi Allah (c.c.)’dan niyaz ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.