Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2439.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64943.7$

2.ADAM: BİNALİ YILDIRIM

04 Kasım 2019, Pazartesi 09:22

Geride bıraktığımız Perşembe günü eski bakan, eski başbakan, eski TBMM başkanı  Binali Yıldırım Konya’daydı.           

Yıldırım, şehrimizde iki gün kaldı. Partililerle bir araya geldi. Sonra çeşitli  etkinlik ve programlara katıldı.Selçuk Üniversitesinin,  2019-2020 eğitim- öğretim yılının başlama törenine de katılan  eski başbakanının  bu törende yaptığı konuşmayı sonuna kadar dinledik..Etkileyci, ara sıra da karşısındaki insanları güldüren ve ayrıntılı bir konuşma yaptı Binali  Yıldırım..

Eski başbakanı dinlerken bakın bizim aklımızdan  neler geçti..

Ak Parti’nin kurucuları arasında  yer alan ya da yer almayan çok sayıda  siyasetçi bu parti sayesinde milletvekili, bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı oldu. Daha sonra bu limandan ayrılanlar, kaçıp gidenler oldu. Ayrılırken, kaçarken  kaptana ihanet  edenler ve rakip çıkanlar oldu.Bazıları da parti üst yönetimi tarafından  “Aman dosta düşmana karşı daha fazla rezil olmayalım, bölünmeyelim” düşüncesiyle, Ak Parti limanında  taviz  verilerek, mevkii ve mertebe verilerek  elde tutulmaya çalışılıyor.

Koskoca bir organizasyonda( Ak Parti yönetiminde)  hatalar, yanlışlar, eksiklik ve fazlalıklar  hiç yok mu? Elbette vardır.. Bunların olması değil, olmaması anormal bir durum. Anormal olan başka bir durum da şu: Parti ve  iktidarın olumlu ve  doğru bulunmayan icraatlarında  geçmişte eli, ayağı ve dahli olanların günün birinde kendilerini “Sütten çıkmış ak kaşık” gibi görmeleridir. Keşke böyleleri  yanlışları sonuna kadar, dibine kadar davalarına sadık kalarak  çözmeyi  tercih etselerdi. Ama ne var ki “Ben” duygusu bazı insanları günün her saatinde kırbaçlıyor  ve tahrik ediyor.

Binali Beyi dinlerken bunları düşündük..           

Sonra da Binali Yıldırım’a döndük yeniden..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ilk tanışmasını anlatırken şöyle dedi : “ Ben Kasımpaşa’da çalışıyordum. 1976 ya da 1977 yılıydı. Adımı duymuş, kendisi o zamanlar Milli Selamet Partisi Beyoğlu ilçe teşkilatı başkanıydı. Bir gün benim  çalıştığım tersaneye geldi ve bana birlikte siyaset yapmayı teklif etti. Sayın Cumhurbaşkanımızla tanışıklığım böyle başladı.”

Yıllar sonra Tayyip Erdoğan 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, Binali Yıldırım’ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz İşletmeleri Genel Müdürlüğü görevine getirdi.Yıldırım bu görevi 6 yıl boyunca ve çok başarılı bir şekilde yürüttü. Deniz İşletmelerine “reform” denebilecek katkılarda bulundu.

Ak Parti kurulurken  de  Binali Yıldırım kurucular arasında yer aldı.

2002 yılında milletvekili seçildi.              Ulaştırma Bakanı oldu.

4’ü Tayyipp Erdoğan hükümetlerinde 1’i de Ahmet Davutoğlu hükümetinde olmak üzere tam 5 kere Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Cumhuriyet tarihinde bu kadar uzun süre  Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunan  2. Bir isim  daha yok.

Bize göre demek yanlış olabilir.O  bakımdan şöyle   diyelim muhtemelen,  Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti’de  en  çok  güvendiği isim Binali Yıldırım olmalı. Ya değilse onu 5 dönem Ulaştırma Bakanı yapmazdı. Başbakan yapmazdı. Meclis Başkanı yapmazdı. İzmir’e, İstanbul’a  Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapmazdı. Ak Parti’de Erdoğan’ın en çok güvendiği ismin Binali Yıldırım olduğunu, bu değerlendirmelerden anlamak mümkün.

Bugün Ak Parti’nin 2. Adamının  Binali Yıldırım olduğu da   rahatlıkla söylenebilir..

Bakın bu partiden kimler geldi ve geçti. Fakat Binali Yıldırım her zaman Erdoğan’ın yanında oldu ve ve bu yüzden de her zaman değerli ve kalıcı oldu. Mesela; Tayyip Beyin ayaklarının altındaki halıyı çekmeyi aklının ucundan bile geçirmedi. Kendisini ondan daha önemli ve daha bilgili görmedi. “Partinin başında  ben olmalıyım” gibi ,  sinsi ve hain hesaplar içinde  olmadı. Bugün bazılarının yapmaya çalıştığı gibi  sirke olmadan küpe girmek şöyle dursun, sirke oldukdan sonra  dahi küpe girmeyi düşünmedi.

Liderine en zor şartlarda bile vefa gösterdi ve sadık kaldı.

Yıldırım’ın ayrıca Ulaştırma Bakanı ve Başbakan olarak  yaptığı hizmetler de ortada.

Tam bir 2. Adam..

Yıldırım’ı bu noktaya  Ak Parti’nin  ve ülkenin içinde bulunduğu şartlar getirdi.

Onu keşfeden el, onu arkasından iteledi ve o da yürüdü.

Cumhuriyet tarihi boyunca  ülkeyli yöneten  her liderin  bir 2. Adamı oldu.

Atatürk’ün, İnönü’nün, Menderes’in, Demirel’in, Özal’ın da 2. Adamları vardı.. Bülent  Ecevit’in 2. Adamı olduğunu hiç görmedik ve duymadık.

Demem o ki: Ülke yönetiminde ağır yükleri omuzlayan liderlerin yanında bir 2. Adama her  dönemde  ihtiyaç  duyulmuş.

Ak Parti ve  Erdoğan yönetiminin 2. Adamı sayısız testlerden geçtikten sonra, Binali Yıldırım oldu. Güleryüzlü, bilgi ve beceri sahibi, sakin güç Binali Yıldırım siyasi hayatındaki merdivenleri ağır ağır çıktı ama iyi çıktı.

O şimdi merdivenin tepesindeki adamın, bir basamak altında duruyor.

Yani 2. Adam..Hem de tartışmasız 2. Adam.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.