Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2495.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63551.84$

2019’DA AKILDA KALANLAN

01 Ocak 2020, Çarşamba 11:08

Bir yılı daha geride bıraktık.

Bir yıl önce 2018  bitmiş, 2019 yılı başlamıştı.

Klişe bir söz ama aslında çok doğru söylenmiş bir söz: Sanki daha dün gibiydi.

Bir yıl önce 2018’i bitirirken, 2019’un bu kadar süratli bir şekilde geçeceğini  hesaba katmamıştık.

Yıllar, bir ay bilemediniz bir kaç ay kadar çabuk geçiyor.            

Bir bakmışsınız yeni bir ay başlıyor, bir de bakmışsınız ayın sonu gelmiş.

Bir bakmışsınız yeni bir yıl başlıyor, bir de bakmışsınız yılın sonu gelmiş.            

Takvim  yaprakları bir bir yere düşüyor ve rüzgarın önünde bilinmeyen istikamet ve yolculuklara doğru, uçarcasına ve kaçarcasına kaybolup  gidiyor. Giden zamanın arkasından ne bir el ne de bir mendil bile sallanmıyor.

Aylar, yıllar yalnız  zamanı değil ömürleri de  beraberinde alıp götürüyor çaktırmadan.

Yakın zamanın çocukları bir de bakmışsınız delikanlı olup çıkmış.

Bugün delikanlı dediklerimiz, yarın orta yaşlı sanki  bir sonraki gün de yaşlı olmuş.

Bir de bakmışsınız serviliklerin(son yolculuğun) zamanı gelmiş.

Hülasa  geride kalan sadece anılar ve mekanlar oluyor.              

Ömürler ve yaşanmışlıklar  geride kalıyor.

Türk  edebiyatının büyük ustası yazar ve şair Yahya Kemal Beyatlı bu durumu “Artık demir almak günü gelmişse zamandan, meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan” mısralarıyla noktalıyor.

Daha dün gibiydi.

Lakin bir yılı geride bıraktık.

2019’ yılı yanımızdan, uçak hızını aratmayan bir hızla ve aniden gelip geçti.

2020’ye bugün “merhaba” dedik.

Önceki gün gazetede Yazı İşleri Müdürümüz Zekeriya Sağlık bizden, 2019 yılının önemli olaylarını konu alan bir yazı yazmamızıı istemişti. Zekeriya bey’e ‘Tabi olur! “ demiştim. 2019’da Konya’da yaşanan olaylarlar ile ilgili kronojik bir sıra yapmanın zorluğu ile boğuşurken,  farklı düşüncelere  daldık. Geçmiş  yıllar yakamızdan tuttu ve  yukarıda  okuduğunuz satırları  küçük ayrıntılara  izin vermeden  bize  bir şekilde  yazdırdı. Ne de olsa hatırı vardı yaşadığımız  yılların. Ayrıca “Olmaz! Yazmam.”  diyecek halimiz de  yoktu. “Ne yazdın ki?” derseniz.. Doğru düşünüyorsunuz. Yılların hızla akıp gittiğini ve kaybolduğunu  yazdık. Sonra günün sonunu yani  kaçınılmaz sonu bir kaç cümleyle anlatmaya çalıştık.

Yılların insafsızlığını ve acımasızlığını uzattık.

Bu bahsi değer ve üzerine bu işin uzmanları tarafından ciltler dolusu kitap yazılacak konuyu bir kenara koyalım.

2019 yılında şehrimizde yaşanan olaylara bakalım.

2019 yılında en önemli olay siyaset alanında yaşandı.

Bilindiği üzere 31 Mart 2019’da yerel seçimler yapıldı.

Üç dönem aralıksız Büyükşehir Belediye Başkanı seçilme başarısını gösteren Tahir Akyürek, 24 Haziran 2018’de yapılan milletvekili genel seçimlerinde milletvekili olunca  onun yerine yeni bir Büyükşehir Belediye Başkanı seçmek gerekiyordu. Daha önce iki  dönem Selçuklu Belediye Başkanlığını yapan Uğur İbrahim Altay, 31 Mart 2019’da  yapılan yerel seçimlerde  aday oldu ve Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Altay’ın kararlı duruşu onun hem  aday olmasını hem de başkan seçilmesini sağladı. Buna “Şansı yaver” gitti demek, galiba  daha doğru bir ifade olur. Büyükşehir Belediye Başkanlığı  için adı geçen ve bu görev için ondan daha şanslı görünen isimler mütereddit davranınca, Uğur İbrahim Altay aradan sıyrılıp çıktı. Tabi Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ak Parti Genel   Başkan Yardımcısı Leyla Şahin usta ve özellikle de Altay’a bu yolda  baştan beri büyük destek veren  Tahir Akyürek’in itici ve tesirli güçlerinin hakkını  teslim etmek lazım .          

Peki Uğur İbrahim Altay 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçilince ne yapptı?

Başkanın  yaptığı ilk iş Genel Sekreter ve  Genel Sekreter Yardımcıları başta olmak üzere, Daire Başkanlarını ve 70’in üzerinde şube müdürünü kadro ve görev anlamında değerlendirmek oldu.Başkan bu tasarrufu yaparken eski dönemin ünlü belediye bürokratları ya emekliye sevk edildi ya da kızağa çekildi. Bu durum yadırgandı ve hatta  tepki gördü. Fakat  başkanın bu tasarrufu zaman içerisinde  unutuldu ve hatta haklı bulundu. Bize göre de  her yeni başkan, yeni takım arkadaşlarını seçme hakkına sahip olabilmeli. Bunun bir ölçüsü olmalı mı? Bu bizim bileceğimiz bir konu değil.Teknik direktör ve takımın  içinde olanlar bilir bunu ancak.        

2019’a bakıyorum başka ne oldu? diye.

Meram Belediye Başkanlığı’na Mustafa  Kavuş adında  tam bir şehir beyefendisi seçildi.          

Karatay Belediye Başkanlığı’na aynı şekilde Hasan Kılcı adında  bir beyefendi seçildi.

Gerek Kavuş ve gerekse Kılca, Ak Partinin ve siyasetin yeni ve taze yüzleri olarak insanlara güven veriyor. Her iki ilçede de bu tarzda iki başkana gerçekten ihtiyaç vardı.             

Selçuklu için aynı değerlendirnmeyi  yapmakta başkan alınmasın ama zorlanıyoruz. Kalemimiz bu konuda bize “Dur bakalım!Daha çok erken. Selçuklu’nun başkanı icraatı  cami  buluşmaları ile  sınırlı  kalmaya devam ederse, yanılabilirsin” diyor. İnşaallah başkan  hizmet anlamında icraatlar da koyar ortaya.

2019’a dair ne  diyelim başka?

METRO’nun ihalesi yapıldı.

Konya’da belgeli Suriyeli sayısı bir önceki  yıl  110 bin iken, 2019’da 180 bine yükseldi. Belgesizlerin sayısını bilen yok. Bilinen sayılarının  hızla artmaya devam etmiş olması. Bu arada sadece Suriyeliler değil. Her milletten insan var artık bu şehrin sokaklarında. Mesela Irak,İran,Somali, Sudan, Afganistan, Pakistan, Uganda, Ukraynalılar aramızda dolaşıyor ve ne yazık ki nefesleri, nefesimize  karışıyor. Sonra da “Hastalıklar arttı. Bizim çocuklar işsiz kaldı” diye,  şikayetçi oluyoruz.        

2019’da yeni il emniyet müdürü geldi.

2019’da Konya Teknik Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle   Ankara  Yolu’nda Havaalanı karşısında kendisine tahsis edilen 780 bin metrekare büyüklüğündeki “kupon” arazinin  550 bin metrekaresini  bir  yerlere kaptırdı. Teknik Üniversiteye   bunun karşılığında Ardıçlı Bölgesinde yüzde 25-50 arasında eğimli olan  bin milyon 200 bin metrekare arazi verildi. Yüksek  eğiminden dolayı  burada  Teknik Üniversiteye ait binaların nasıl yapılacağı tartışılmaya başlandı Bu bakımdan 2019  yılında Konya’da yılın en cömert adamı olarak  Teknik Üniversitenin rektörü seçilmeli.          

2019’da yeni YHT Gar Binası inşaatı bitme noktasına getirildi.

Bu arada unuttuklarımız mutlaka  vardır. Kastımız yok. Affola.

2020 yılı herkese, hepimize  huzur, mutluluk, sağlık ve başarı getirsin.

Bir de  2020  yılı bırakıp gitmek için acele etmesin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.