Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2418.3
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66039.9$

1TL = 1 Patates

24 Haziran 2018, Pazar 12:42

Sevgili dostlar seçime artık sayılı günler değil, sayılı saatler kaldı. Demokratik bir ortamda, sağduyu içerisinde bir seçim geçiririz inşallah. Çünkü seçim süreci hiçte sağduyulu geçmedi.

Artık bu günden sonra konuşulacak pekte bir şey yok. Dediğim gibi saatler kaldı seçimlere, artık seçimleri değil seçim sonuçlarını konuşacağız. Ama bugün seçimlerle ilgili değil, tam aksine tarım ülkesi olan güzel Türkiye’mde patates ve soğanın önlenemez yükselişinden bahsetmek istiyorum.

Patatesin fiyatı 6 liraya kadar çıkarken, soğanın fiyatı ise 6.5 lirayı buldu. Bu artışın ardından ortalama bir adet patatesin fiyatı 1 lira oldu. Geçen yıl ve bu yılki fiyatlar arasında uçurum var. Patates fiyatları geçen seneye göre yüzde 75 artarken, soğandaki artış yüzde 400'ü buldu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son günlerde fiyatı hızla yükselen soğan ve patateste ithalata izin vereceklerini açıkladı. İçinde bulunduğumuz dönemde gördüğümüz kadarıyla hangi gıda ürününün fiyatı yükselirse ithalat kapısı açılıyor. Patates ithal edeceğiz, soğan, kuru soğan ithal edeceğiz yurt dışından.

Sosyal medyayı inceliyorum, arkadaşlar arasında sohbet ediyoruz ve buna bile ‘dış güçler’ diyen arkadaşlarım var, ‘Dış güçlerin oyunu’ diyen sosyal medya kullanıcıları var. Dış güçlerle en son alakalı olacak şey patatestir.

Küçücük bir araştırmayla patatesin ülkeler için ne kadar önemli olduğunun ilginç bir örneğiyle karşılaştım. İngilizler İrlanda'yı tecrit edip tüm tarım aletlerini ve hayvanlarını ellerinden aldığında İrlandalılar yaşanan devasa kıtlıktan patates sayesinde kurtulmuş. Çünkü patates bitki aleminin faresi gibidir, kolayca üreyip yayılabilir.

Fiyatların bu kadar yükselmesinin tek açıklaması var: Bu ülke patates ihtiyacını bile karşılayabilecek kadar üretim ya-pa-mı-yor. Tarımı, çiftçiyi ve köylüyü eze eze bitirdik sonunda.

Tarım bakanımız geçtiğimiz ay bir açıklama yapmıştı, ‘Eşim eti 29 TL’ye alıyor, 70 liraya alıyorsanız o sizin probleminiz’ diye. Bakanımız tarım ülkesi olan Türkiye’mize ithal patates geldiği zaman, ‘Eşim patatesi 80 kuruşa alıyor, 6 liraya alıyorsanız o siniz probleminiz’ derimi ki?

Şaka gibi, yaz ayı taze fasulye 14 TL. yanına birde çoban salata yapayım derseniz, domates 6 TL, salatalık 5, soğan 6,5, Patates 6, adet maydonoz 1 TL. Et yeme, ot yeme ne yiyecek bu millet?

Patates ya! Bildiğin patates tanesi 1 lira. Benim için sıkıntı yok, ben bir patatesle doyuyorum ya doymayanlar. Resmen yeni bir para birimi oluştu. 1TL= 1 Patates

Hakkımızda hayırlısı, kalın sağlıcakla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.