Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64096.99$

130 GÜN SONRA BELEDİYELER

09 Ağustos 2019, Cuma 09:07

Herkesin bildiği bir  söz: “Zaman ne çabuk geçiyor.”

Zamanın ne kadar çabuk geçtiğini söyledikten sonra, devamında söylenen ve yine herkesin bildiği o söz: “Sanki daha dün gibiydi”

Zaman gerçekten de çok hızlı akıyor.

İki ay önce Ramazan Bayramıydı, iki gün sonra Kurban Bayramı.              

Bir bakıyorsunuz ay yeni başlamış. Sonra bakıyorsunuz ay bitmiş.

Bir bakıyorsunuz  yeni bir yıl başlamış bir de bakıyorsunuz yıl bitmiş.

Bir bakıyorsunuz çocuğunuz  yeni bir okula başlamış, bir de bakıyorsunuz okul  bitmiş.

Ömürler de öyle.. Yaş 10-15 derken, bir de bakıyorsunuz yaş 50-60 olmuş.

Bu konuda binlerce örnekten söz  etmek mümkün. Mesela, insanoğlunun evrende kaç milyon yıldır var olduğu gibi.. Milyonlarca yılda kaç trilyon insanın yaşadığı ve  ve insanlığın  başına kaç trilyon önemli olayın geldiği gibi.. Lakin konumuz bu değil. Sözü fazla  uzatmadan ve en kestirme yoldan aradan geçen aylara gelelim, buna bakalım.. Çünkü, yazının konusu bu yani geride kalan aylar.

Türkiye 130 gün önce bir yerel seçim yaptı..

Yapılan yerel seçimlerde Konya’nın belediye başkanları da değişti.

Aradan geçen zaman az bir zaman değil.

Başkan adayları seçim öncesinde bir çok önemli vaadde bulundu. Bugüne kadar ne yaptılar, hangi vaadlerini gerçekleştirdiler? Mesela yaptıkları  yeni bir hizmet oldu mu? Belediyelerde  herhangi bir  yenilik var mı?

Büyükşehir Belediyesi’ne eldeki bilgi ve belgelere  göre bir bakalım önce.

Uğur bey seçimlerden önce  bir hayli iddialı projeden söz etti ve  dolayısıyla hizmet taahhüdünde bulundu. Kamuouyu  bunların bir çoğunu biliyor. Onun için başkanın  ne taahhüt ettiğini ve aradan geçen 130 günden sonra ne yaptığını tekrarlamaya gerek yok.

Peki başkan  ne yaptı?

Yaptığı herhangi bir iş yok mu?

Tabi ki var.. Ama fiiziki manada değil.. Başkanın yaptıkları daha çok idari manada.

‘Daha çok idari manada’ derken, şunu söylemek istiyoruz.

Başkan, belediyeye yeni bir anlayış getirerek, gençlik  aşısı yaptı. Aşı tutarsa iyi olacak. Fakat konu madem  buraya geldi.. Küçük bir eleştiride bulunalım... Keşke daha  teknokrat ve daha üst düzey eğitimli  yöneticilerle  aşılama olayı yapılsaydı. Daha  çok vizyon sahibi sahasında bilinen ve ülkede  tanınan teknokratlar transfer edilebilseydi..  Ne   diyelim.. Demek ki başkan mevcut durumun daha doğru olacağını   düşünmüş.

Bakın aradan geçen 130 günde Büyükşehir Belediyesi  idari manada adeta kabuk değiştirdi.19 Daire Başkanı görevden alındı, yerlerine yeni isimler getirildi. 72 Şubu Müdürü görevden alındı, yerlerine yenileri getirildi. Belediye şirketlerinin bazılarını çok kızdıran yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyeleri değiştirildi. Yönetim  kurulu üyelerinin aldıkları  huzur hakkı her ay brüt iki asgari ücret miktarında iken,  yapılan  son değişikliklerle  net  dört bin liraya indirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay en hareketli belediye başkanı olarak görünüyor. Cesur kararlar alıyor ve  uygulamaktan da çekinmiyor. Bu arada aklımıza gelmişken başkanla ilgili bir küçük eleştiri daha yapalım.. Büyükşehir Belediyesi kamuoyunu faaliyetler noktasında fazla bilgilendirmiyor ya da kitle  iletişim araçlarına farklı  muamele yapılıyor. Aynı şekilde başkan da basınla iletişime fazla açık değil. Başkanın ve  belediyenin faaliyetleri sosyal medya  aracılığı ile  duyurulmaya  çalışılıyor. Yeterli olur mu? Yeterli olacağını hiç sanmıyoruz. Yazılı ve görsel medya mutlaka devreye alınmalı. Başkanlık basınla arasına  mesafe  koymamalı.

Büyükşehir Belediyesi’ni işin doğası gereği uzun uzun anlattık.

Seçimlerin üzerinden 130 gün geçtiğini en başta söylemiştik.

Aradan geçen  bu zaman  zarfında merkez ilçe belediye başkanları ne yaptı? Bir de onlara bakalım.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı iyi bir insan olabilir. Ama  gördüğümüz kadarıyla başkanın kafası rahat değil ve çok karışık.Başkanın kafasında çok farklı fırtınalar esiyor. Muhtemelen bu yüzden de kendisini belediyeye  fazla veremiyor. Kimbilir belki de  belediyenin parası ve  projesi yok da ondan böyle. Bu arada Selçuklu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’ne bir hayli  yönetici verdi. Gidenlerin yeri  ne kadar  dolduruldu bilmiyoruz. Bu konuda bildiğimiz şu.. Selçuklu Belediyesi Özel  Kalem  Personeline, diksiyon dersleri vermek üzere bir diksiyoner işe  başlatıldı. Tabi  en başta  diksiyoner lazım(!)

Diğer iki merkez ilçeye bakalım..

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş son derece iyi götürüyor işi. Dikkatli, sakin, ölçülü ve mütevazi. Hiç bir  personeli yerinden oynatmadı. Personeli  rahatsız etmedi. Halkla ve kitle iletişim araçları ile  teması ve arası gayet iyi ve ölçülü. Zamanla  projelerini de tek tek hayata geçirecektir. Meram, en  netameli ve en sıkıntılı  bölgeydi. Fakat, başkan Mustafa Kavuş’un tarzı bölgedeki  zorlukların hakkından geleceğini gösteriyor. Kavuş, davranışları ve tarzı ile “Bu iş, benim işim, yapacağım,yaparım” diyor.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’da, Mustafa Kavuş’tan farklı değil. Bugüne kadar eskiyi aratmadı. Onun da halkla  arası çok iyi. Herkesin ayağına gidiyor ve herkesle görüşüyor. Belediye   personelini ve halkı  tedirgin edecek bir davranış içine girmedi. Görevine  ısınmaya çalışıyor. Eski bir belediyeci olması  ve   şehri tanıması en büyük  avantajlarının başında geliyor. Yakında taahhütlerini yerine getirmeye başladığında değeri daha iyi anlaşılacak.

Yerel seçimlerin üzerinden, 130 gün geçmiş.

“Sanki daha dün gibiydi”

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.