Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2438.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64641.34$

11 AYIN SULTANI RAMAZAN DA NASIL BESLENMELİYİZ?

07 Mayıs 2019, Salı 08:33

Ramazan ayın da insanlar beslenmeyle ilgili çok sorun yaşamaktadır. Genellikle ramazan ayında kilo da artış yaşandığından şikâyetler artmaktadır. Özellikle yaz aylarında tutulan oruçta çok uzun süre aç kalındığından iftara doğru kan şekerimiz düşmektedir. İftara az bir zaman kala yemek yeme istediği yerine kan şekerimizi yükseltme isteği olur. Bu yüzden de hemen tatlı ve şekerli besinlere yükleniriz ve yedikten sonra mayışıp kalırız. Çok hareketsiz kalındığından da kilo artışı kaçınılmazdır. 

Ramazan ayın yaşadığımız diğer bir problem ise çok uzun süre aç kalındığından metabolizmanın yavaşlamasıdır. Bunun üstüne birde sahur yapılmadığı zaman bireylerin kilo alma olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden sahurda yeterli ve dengeli miktarda beslenmeniz oldukça önemlidir. Sahurda tercih etmek istediğiniz besinlerin tok tutucu olmasına dikkat edin. Bunun dışında bu besinler kan şekerinizi hızlı yükseltmemeli ve susuz kalmamanıza yardımcı olacak besinler olmasına dikkat edin.

Sahura kalkmadan sadece su içip niyet etmek ve gece yatmadan önce yemek yiyip yatmak oldukça zararlıdır.  Gece yenilen ağır yemeklerde uyku halindeyken metabolizma hızı yavaşladığından bu besinlerin yağa dönüşme, özellikle karın ve kalça bölgesinde yağlanma riski yüksektir. Sahurda ağır ve yağlı besinlerden uzak durup, yumurta, süt ve süt ürünleri, lifli besinler tüketilmelidir. Tercihinizi zeytinden yana yapmak isteyen bireylerin az tuzlu veya suda bekletilmiş zeytin tüketmesinde yarar var.

İftarı da açarken sağlıklı besinlerden yana tercih ediniz.  İftarda mercimek, sebze çorbası gibi hafif çorbalar tercih edilebilir. Ana yemekte az yağlı et yemekleri, kurubaklagil, mevsim salataları, yoğurt gibi besinler tercih edilebilir.

Tatlı tercihi iftardan 1-2 saat sonra yapılabilir. Tatlı seçimizi sütlü tatlılar veya sade dondurmadan yana kullanabilirsiniz.

Suyla birlikte sıvı ihtiyacınızı az şekerli komposto, ayran, bitki çayları, az şekerli limonatayla karşılayabilirsiniz.

11 Ayın Sultanı Ramazan ayımızın huzur dolu, bereketli, sağlıklı geçmesi dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.