Konya
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2519.9
  • BIST
    10739.57
  • BTC
    68803.3$

Konya 10 bin yıllık mirasa sahip çıkıyor! 

Konya 10 bin yıllık mirasa sahip çıkıyor! 
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımlarıyla gerçekleştirildi

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımlarıyla gerçekleştirildi
Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, "On bin yıla yakın bir tarihle  dünyanın bilinen ilk şehir hayatının yaşandığı bir yer. Bu yönüyle değeri tartışılmaz. Ve bu yapılan yatırımla Ziyaretçi Karşılama Merkezimiz de kısmen sanal müze niteliğiyle dijital içeriklerin fiziki mekanıyla gerçekten Çatalhöyük için bir dönüm noktası oldu. Bunu hem gururla bir Çumralı olarak ifade ediyor. Hem de tabii ki Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Bakanlığımıza bütün yetkililerimize şükranlarımızı arz ediyoruz" ifadelerini kullandı.


"ÇUMRA BELEDİYESİ OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Başkan Candan,  "Çumramız Çatalhöyük'ten bu yana tarımın beşiği ve  bununla da gurur duyuyoruz. Hayvanların ilk kez evcilleştirildiği bir kısım ürünlerin ilk kez yetiştirildiği bir yer. Bu tesisin de faaliyete geçmesiyle inşallah gerek yurt içi gerekse yurt dışı turizminden daha fazla pay alacağımıza yürekten inanıyoruz. Aynı zamanda tabii ki yerindelik ilkesi gereğince bir müzenin bölgemize kazandırılmasından yana bunu da Sayın Bakanıma arz etmek istiyorum. Bir de KOP proje KOP idaremizin buharlı lokomotifle Çatalhöyük'e bir tur düzenleme düşüncesi var ki biz de Çumra Belediyesi olarak bunu yürekten destekliyoruz. Dolayısıyla operatörlerimizle beraber Konya'ya gelen, ülkemize gelen ziyaretçilerin daha çok ziyaret etmeleri noktasında hep beraber çalışalım. Çumra Belediyesi olarak biz de elimizden geleni yapacağız" dedi. 


"VİZYONUMUZA YAKIŞIR BİR BİNA OLDU"
AK Parti Konya Milletvekili Selman Ozboyacı
, "Türkiye'ye yakışan, bizim vizyonumuza yakışan bir binaya kavuşmamız gerçekten harika oldu. Konya'yı birçok açıdan ele alabiliriz. Mesela Konya'nın hep Hazreti Mevlana'yla anıldığını dünyanın dört bir yanında görürüz. Gerçekten Konya çok büyük değer katan bir isimdir. Ama bunun yanı sıra Konya, Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış bir şehirdir. Biz hep Konya'nın Selçuklu tarihi açısından da ön planda olmasını isteriz ama Konya o kadar zengin bir kültüre ve tarihe sahip ki işte gördüğünüz Çatalhöyük, belki de insanlığın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi. Tarıma ilk geçilen bildiğimiz kadarıyla yerlerden bir tanesi.  Ben gerçekten emeklerinden, vizyonundan ötürü Sayın Bakanımıza Konya halkı adına çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bakan yardımcılarımıza, bürokratlarımıza, büyükşehir belediye başkanımıza, il kültür müdürümüze ve emeği geçen herkese, Konyalılar adına teşekkür ediyorum" açıklamalarında bulundu. 


"BU TOPRAKLAR ÜZERİNDE YAŞAMAK KOLAY DEĞİL"
"Anadolu'nun her tarafı bir miras, Anadolu'nun her tarafı bir uygarlığın kalıntıları, geçmişi işte Çatalhöyük" diyen AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan,  "Tarımın ilk yapıldığı topraklar olarak dünya literatürüne girmiş durumda. Biz geçmişten bugüne konuşmalarımıza başlarken Konya'yı tarif ederken Çağlar öncesi uygarlıkların beşiği diyerek başlarız. Selçuklu Payitahtı deriz. Osmanlı'nın şehzadeler şehri deriz. Cumhuriyet döneminin tarihiyle Cumhuriyet döneminde, devletiyle barışık, devletine, ülke varlığına katkı sağlayan bir yapı olarak, bir varlık olarak bahsederiz. Tabii bu topraklar üstünde yaşamak kolay iş değil. Bu topraklar içinde Anadolu coğrafyasında mutlaka bir yurda açık uymak durumundayız. Bu coğrafyada her zaman olmak durumundayız. Zira bu coğrafya hep gelip geçenlerin sahip olmak istediği ve bizim son yurdumuz. Tarihle, estetiğin kesiştiği, mazileştikbalin kaynaştığı bu şehre, bu merkez çok yakıştı. Bir Konyalı olarak buraya ilk defa gelmiş olmaktan dolayı da Çatalhöyük'ten özür dilemek istiyorum. Konya'ya gelen misafirlerimizi ilk aklımıza gelen yer olarak gezmeye, görmeye getireceğimiz mekan olacak" dedi. 


"ŞEHRİMİZ İLMİN ODAĞI"
Konya Valisi Vahdettin Özkan, "Tarihe ışık tutacak bir mekan. Bizler de dolaşınca gerçekten hem gururlandık, hem tarihimize değerlerimize yönelik bu teveccühü görmekten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade ettik. Şehrimiz her yönüyle esasen ilmin, irfanın odağı. En önemlisi Konyalının vazifesi diye ben de ifade etmek istiyorum.  Konya'mızda da gerçekten bu durum bilimsel olarak ele alınıp değerlerimizle ilgili, tarihimizle ilgili, insanlık tarihine ışık tutacak bu medeniyeti, bu zenginliği bunun üzerinde düşmüş olan tozu bertaraf ederek bunu insanlıkla buluşturma yönünde bir iklim atmosfer var idi. Ve bu bilimsel olarak bu işe yaklaşıldı. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın bu konudaki değerlendirmelerini çok önemsiyoruz. Elbette ki bakanlığımızın belirlenmiş olduğu perspektif ve strateji doğrultusunda bilimsel olarak bu konu kalkınma ajansıyla beraber analiz edilerek ve üniversitelerle iyi bir temas kurularak biz burayla ilgili neler yapmamız gerekiyor çok iyi analiz yapıldı" dedi. 


"KONYA'MIZI GÖRKEMLİ TARİHE YAKIŞIR HALE GETİRMEK VAZİFEMİZ"
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti Konya’mız, Çatalhöyük’le başlayan tarih yolcuğunu yaklaşık on bin yıldır aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Beşiklik ettiği her bir medeniyetin kadim değerleriyle yükselen, 200 yıl boyunca Selçuklu’ya başkentlik yapan ve Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şems-i Tebrîzî, Nasreddin Hoca gibi âlimlerin evi olan bir şehirde yaşıyoruz. Tüm bu değerlere aynı anda ve aynı yerde sahip olmak, her bir Konyalı için eminim ki büyük gurur kaynağıdır. Sahip olduğumuz bu eşsiz mirasa en iyi şekilde sahip çıkmak ve Darü’l-Mülk Konya’mızı her alanda görkemli tarihine yakışır bir hale getirmek, çalışmalarımız içerisinde hep önceliğimiz oldu.Özellikle arkeolojik değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasımıza yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor…Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Listra ve Kubadabad Sarayı gibi arkeolojik kazılara, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli destekler sağlıyoruz" dedi.


İLKLERİN ŞEHRİ ÇATALHÖYÜK BİZİ ŞAŞIRTACAK 
Başkan Altay, "UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Çatalhöyük; binlerce yıl önceki Anadolu yaşamına ve insanlık tarihine ışık tutuyor.Binlerce yıl evvel burada; savaşlardan ve şiddetten arınmış, insani yönleri ağır basan, aile ve ata kültürü gelişmiş, üretkenlik becerisi olan, düzen ve intizama sahip bir topluluk yaşamaktaydı.
Çatalhöyük’te yapılan arkeolojik keşifler; ilk yerleşik tarımın burada yapıldığını, dokumacılığın en eski örneklerinin burada sergilendiğini, hayvanların ilk defa burada evcilleştirildiğini ve çeşitli zanaatların ilk kez burada geliştiğini ortaya koyuyor. Bunlar bizlere açıkça gösteriyor ki; Çatalhöyük sakinleri günümüzden binlerce yıl önce altın çağı yaşayan ve medeniyetlerin öncüsü olan zengin bir topluluk oluşturmuşlardı. Eminim ki yapılacak yeni keşiflerle, “ilklerin şehri Çatalhöyük” bizleri şaşırtmaya devam edecektir… Çatalhöyük’ün bu eşsiz mirasını en güzel şekilde tanıtabilmek ve yarınlara güvenle taşıyabilmek için; Türkiye’nin en büyük Tanıtım ve Karşılama Merkezlerinden birini inşa ettik…Sayın Bakanım; bu büyük eserin temelini 2021 yılının Ağustos ayında birlikte atmıştık. Hamdolsun açılışını yapmak da yine bizlere nasip oldu" ifadelerini kullandı. 
 Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, açılışı gerçekleştirilen merkezin özelliklerinden bahsetti: "4500 metrekare kapalı alana sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz ile; burayı ziyaret eden turistlerin 10 bin yıllık mirasımızı her yönüyle tanımalarını sağlayacağız.
Aynı zamanda büyük bir müze niteliği de taşıyan Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz 7 farklı bölümden oluşuyor. Merkez bünyesinde; ziyaretçilere gezinin nasıl bir deneyim olacağına dair ilk izlenimlerin sunulduğu Prolog bölümü; Devam etmekte olan kazılar, Çatalhöyük'ün tarihçesi ve arkeolojik kazıların nasıl gerçekleştirildiği hakkında detaylı bilgilerin olduğu Kazılar bölümü; Çatalhöyük'ün çevresindeki coğrafyanın her yönüyle anlatıldığı Çatalhöyük ve Çevresi bölümü; Çatalhöyük’te 1400 yıl boyunca nasıl bir yaşam sürüldüğünün anlatıldığı bölüm; Çatalhöyük evlerinin detaylı bir şekilde incelendiği Ev ve Yaşam bölümü;
Gerçek boyutlarda oluşturulmuş bir Çatalhöyük evini deneyimleme fırsatı sunan Ev Rekonstrüksiyonu bölümü;
Ve son olarak; Çatalhöyük'ün mirasının ve günümüze yansımalarının ele alındığı Epilog bölümü yer alıyor… Merkez bünyesinde ayrıca ziyaretçilerimizin buradan ayrıldıkları zaman yanlarında bir hatıra götürebilecekleri hediyelik eşya satış birimi bulunuyor. Tüm bunlara ilave olarak iki höyüğün yukarıdan seyredilebileceği bir seyir kulesi de inşa ettik. Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yatırımı olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi sayesinde; Çatalhöyük artık kusursuz bir arkeolojik alan olarak anılmaya başlayacak. 
İnsanlar Çatalhöyük’ten söz ederken, bu bölgenin yalnızca görkemli tarihinden bahsetmekle kalmayıp; Çatalhöyük’e ne denli önem verildiğinden de bahsedecekler.
Şehrimizin turizm potansiyeline büyük katkı sunacak bu merkezin toplam maliyeti güncel rakamlarla 340 milyon lirayı buldu. Bu bedelin bir kısmı MEVKA ve YİKOB tarafından karşılandı. Aynı zamanda merkezin inşa edilmesi için 26 bin 500 metrekarelik araziyi Büyükşehir Belediyesi olarak kamulaştırdık. Her yönüyle eşsiz bir niteliğe sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’mizin, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Merkezin inşa edilme sürecinde bizlere her daim büyük destek sunan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Yine bu süreçteki değerli katkıları için; Valimiz Sayın Vahdettin Özkan’a, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz Sayın İhsan Bostancı’ya, Valiliğimiz bünyesindeki Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımıza, kazı başkanımıza, yüklenici firmamıza, mühendislerimize, işçilerimize ve emeği geçen herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Konya’mızı görkemli tarihine yakışır bir çehreye büründürmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz inşallah"  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Çatalhöyük; UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yerini alan, hem ülkemizin hem de dünyanın çok önemli arkeolojik değerlerinden biridir. Bu değer dünyaya, insanlığın yaklaşık 9 bin yıl önceki hayat tarzına dair çok kıymetli bilgiler sunmaktadır" dedi. 


BİNLERCE YIL ÖNCESİNE IŞIK TUTUYOR 
Bakan Ersoy, "Evlerin biçimlerinden içerdikleri yapı malzemelerine, duvar resimlerinden rölyeflere sayısız materyal binlerce yıl öncesine ışık tutmaktadır. Çatalhöyük vesilesiyle o dönem Anadolu’sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, ziraî üretimi ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk, oluyoruz. Çatalhöyük, tıpkı Göbeklitepe gibi, uzun asırlar ötesinden devam edip gelen en geniş anlamıyla medeniyetin, temellerini anlamamızda anahtar bir yerleşim yeridir. Çatalhöyük, ülkemizde kurumsal kazı sisteminin tesis edildiği sistematik bir kazı alanı oluşuyla da çok değerlidir. 1958 yılından itibaren belirli aralıklarla süren kazılar bize bu arkeolojik değeri kazandırdı. Bu vesileyle yıllar boyunca buraya emek veren hocalarımız ile ekiplerini şükranla anıyor, teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu. 
TÜM KURUM VE KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ 
"Sanata, kültüre, tarihi değerlere vizyoner bir yaklaşım sergileyen Bakanlığımız; çok uluslu, disiplinler arası yöntemlerle, kurumsallaşmış kazı ve araştırmalarını arttırarak sürdürmektedir" açıklamalarında bulunan Bakan Ersoy, tanıtım merkezi hakkında bilgiler verdi: "Arkeolojik zenginliklerimizin ortaya çıkartılması, restore edilmesi, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması adına tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmaktayız. Ziyaretçilerin etkin bir biçimde katılımını destekleyen bir deneyim sunan Tanıtım ve Karşılama Merkezi, 4.500 m²’lik sergi niteliği taşıyan kapalı alana sahiptir. Bu alanda ziyaretçilere; Çatalhöyük ve çevresi, kazı alanları, dönemin ev-yaşam ve-ölüm temaları hakkında temel bilgiler sunulmaktadır.  Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi; çatısı hariç tamamen ahşaptan yapılmış özgün mimarîsiyle de dikkat çekmektedir. Çalışma ofisleri ile hediyelik eşya satış alanı, çok amaçlı salon, seyir kulesi, kafeterya alanları 151 araç kapasiteli otopark alanına da sahiptir" 
KONYA'MIZIN TURİZM POTANSİYELİNE YAKIŞACAK 
Ersoy, son olarak konuşmasında şu ifadelere yer verdi, "Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi; benzerleri gibi hem bilgi veren hem estetik arayışları karşılayan hem de teknolojiyi en gelişmiş biçimiyle sunan bir çalışma mantığına sahiptir. Burası; ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye yönelik meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçlarının ihmal edilmeyeceği bir merkez, gelenin, bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur.  Bu güzide eserin Konya’mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum. Bir kez daha Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin hayırlı olmasını dilerken; emeği geçen bütün kurum ve şahıslara, müzecilerimize, akademisyenlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum"

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: Hamide YILDIRIM


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

tokyobet-tokyobet-nerobet-tokyobet-goldenbahis-tokyobet-levabet-ngsbahis-ngsbahis-goldenbahis-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ngsbahis-ngsbahis-tokyobet-nerobet-ngsbahis-levabet-levabet-goldenbahis-ilelebet-betibom-ajaxbet-trendbet-anadolucasino-heybet-paribahis-aresbet-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-Deneme bonusu veren siteler-