Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2439.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64943.7$

ZEKAT VERİLSE FAKİR KALMAZ

ZEKAT VERİLSE FAKİR KALMAZ
Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, İslam’ın şartlarından biri olan zekatın bir ibadet olduğunu, tüm zenginlerin zekatlarını vermesi halinde dünya da fakir insanın kalmayacağını söyledi

Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, İslam’da ibadetlerin hepsinin insan için olduğunu söyledi. Namaz, oruç, zekat bunların hepsi insan için emredilmiştir diyen Yalman, “Allah namazı iyi insan, orucu nefsimizi terbiye edelim diye emretmiş, fakiri anlayalım diye emretmiş. Zekat’ta malımızı manevi temizliğe çıkaralım diye emredilmiş. Çünkü, ayetlerde cenabı hak der ki, o malları olan zenginlikleri olanlardan zekat al ki, malları temize çıksın. Allah bir insana zenginlik verdiyse onun şükrü gerekir. Her nimetin şükrü de kendi cinsindendir. Sağlık verdiğine namaz kıl oruç tut diyor. Sağlık olmayana oruç tutma diyor. Mal verdiğine de bu malı cinsinden paylaş diyor. Dolayısıyla zekatta asli ihtiyaçları dışında temel ihtiyaçları dışında 80.18 gram altın ve değerinde malı olan borçları dışında insanların üzerine farz olan bir ibarettir” diye konuştu.

ZEKAT MANEVİ KİRLERİ TEMİZLER

“İnsan, ticaret erbabı olabilir, evinde altını olabilir, parası olabilir. Meşru olmak şartıyla borsa da hissesi olabilir” diyen Yalman, “Ölçü olsun diye altın denmiştir. Mesela çiftçilik yapanların da ölçüsü vardır. Belli bir miktarın üzerinde olduğu zaman pancar, arpa, buğday, çilek, bal ne kaldırıyorsa onların hepsinin zekatı var. Dolayısıyla zekat insanın malındaki manevi kirleri temizleyen ve en önemlisi de toplumsal barışı sağlayan bir ibadettir. Zenginle fakirin arasındaki kardeşliği kuvvetlendiren bir ibarettir ve bunu usulü ve üslubuna göre yapıldığı zaman fakirin zengine olan saygısını artırır. Zenginin fakire olan muhabbetini artırır. O yüzden zengin olanların üzerine Allah’ın farz kıldığı esaslardan biridir. Bunun usulü nedir. Yüzde 2,5’dur genel olarak. 40’da bir. Kimlere verileceği kuranı kerim de yazılıdır. 8 sınıf insan sayılır. Burada dikkat edilecek olan şey insana verilir zekat. Kuruma verilmez. Camiye, kuran kursu inşaata verilmez. Çeşme yol hayrına verilmez. Vakfa verilir fakat vakıf onu zekat olarak harcamak şartıyla. Zekat fakirin hakkıdır. Kime fakirlere, yoksullara, yolda kalmışlara, borçlulara Allah için çalışanlara verilir. Bunu da unutmamak gerekir. Günümüzde birçok zekat toplayan vakıf, dernek vardır. Onlar zekat yerine harcamak için emanet alıyorlar. Onlar fakirlere ulaştırıyor öyle zekat verilebilir. Yoksa bir kuran kursu inşaatına zekat verilemez. İnsanlarımızın buna dikkat etmesi gerekir. Zekat, fidye, fitre aynı yere harcanır.

Zekat kimlere verilemez. Kişinin baba dede, yukarı doğru olan büyüklere ve ayağı doğru olan küçüklerine zekat verilemez. Onun dışında kardeşine, amcasına, dayısına verebilir. Damadına, gelinine verebilir. Fakirlerse. Zaman zaman bize soruluyor. Damat vefat etti, kız var çocuklar var. Buna zaten bakmak zorundasın. Zaten bakacaksın. Bunlara zekat olmaz. Fidye ve fitre de birinci derecen yakına verilemez” dedi.

FİDYE VERECEKLER DİKKAT

Fidye, oruç tutamayan kişilerin ileride tutma imkanı olmayan kişiler, ömür boyu oruç tutma imkanı olmayan kişiler fidye verebilir diyen Yalman, “Bu sene hasta seneye iyi olacaksa bu fidye veremez. Kaza imkanı varsa o fidye veremez. Onun miktarı da fitre gibidir. Bu kişiye göre değişebilir. Ölçüsü nedir. Bir kişiyi iftar da ve sahurda doyuracaktır. Mesela kişi, çok güzel imkanlara sahipse 50 lira hatta 100 liraya kadar verebilir” dedi.

DÜNYA DA FAKİR KALMAZ

Herkes zekat veriyor ama eksik veriyor diyen Yalman, “Örneğin, 400 bin liralık zekat hesabı var yüzde 2,5’ğu 10 bin lira yapıyor vermen gereken bu dediğimiz zaman hocam çok diyorlar. Dolayısıyla 10 bin lira vermesi gereken insan bin lira iki bin lira veriyor. Zekat verdim diyor. Oysa borcunu tam ödemiyor. Eğer, Konya’daki zenginlerimiz zekatla mükellef olanlar tam verseler, Konya’yı geç Türkiye’de fakirliğe derman olur. Türkiye’dekiler verse İslam dünyasına derman olur. Bütün Müslümanlar verse dünyada fakir kalmaz. Yüzde 25’luk zekat fakirliği bitirecek olmasaydı Allah onu yüzde 5 yapardı. Yüzde 2,5’da bir hikmet var. Tarihte de bu olmuş Ömer Bin Abdullah zamanında zekat verecek kimse kalmamış. Büyük bir hikmeti var. Zekat sosyal bir ibadettir” ifadelerini kullandı. Haber: Fatih ERSOY

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!