Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9093.72
  • BTC
    70160.99$

“Varoluş gayemiz iyilik yapmaktır”

“Varoluş gayemiz iyilik yapmaktır”
Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, HİSDER’de Anadolu Selçuklu Vakıfları’nı anlattı.  Nurullah Osmanlı, Kur’an-ı Kerim’de iman sahibi insanlara Allah tarafından “Rabbınıza kulluk edin, hayır işleyin ki felâh bulabilesiniz” şeklinde uyarıda bulunulduğunu, Kur’an’da 87 defa namaz ve 80 kere de iyilik geçtiğini hatırlatarak “İyilik yaparken sevdiğimiz şeylerden fedakârlık yapmalıyız. Yeni nesle ibadet üzerinde dururken iyilik üzerinde de durmalıyız. Varoluş gayemiz budur” dedi

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, HİSDER’de Anadolu Selçuklu Vakıfları’nı anlattı.  Nurullah Osmanlı, Kur’an-ı Kerim’de iman sahibi insanlara Allah tarafından “Rabbınıza kulluk edin, hayır işleyin ki felâh bulabilesiniz” şeklinde uyarıda bulunulduğunu, Kur’an’da 87 defa namaz ve 80 kere de iyilik geçtiğini hatırlatarak “İyilik yaparken sevdiğimiz şeylerden fedakârlık yapmalıyız. Yeni nesle ibadet üzerinde dururken iyilik üzerinde de durmalıyız. Varoluş gayemiz budur” dedi. Vakfın dini amaçlı ve hukuki bir kurum olmakla birlikte her şeyden sosyal bir kurum olduğuna dikkati çeken Konya Vakıflar Bölge Müdürü Osmanlı, vakfın, sosyal dayanışmanın ve kurumsallaşmanın en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. Konya, Karaman ve Aksaray bölgesinde 325 vakıf bulunduğunu ve Konya’da kurulan en eski vakfın mülhak (aile) vakfı olduğunu söyleyen Osmanlı, Türkiye Selçuklularının vakıf kurulumunu şehirleşmenin kaynağı olarak kullandıklarını belirterek buna misal olarak Seydişehir’i gösterdi. Şehirleşmenin aynı zamanda vakıfların gelişimine de yol açtığını kaydeden Osmanlı, fetihle elde edilen topraklarda Selçuklular tarafından hanların kurulduğunu ve bu hanlara gelen yolculara, tarlalardan elde edilen akarla üç gün ücretsiz hizmet verildiğini ifade ederek “Antalya’dan Sinop’a kadar yol güzergâhlarındaki hanların arkasında vakıf kurumu bulunuyor” dedi. Anadolu Selçukluları Vakıfları arasında en eski vakfın 1202 yılında kurulan Şemseddin Altun Aba Medresesi’nin vakfiyesi olduğunu ve yerinin de Meram Müftülük binasının olduğu yer olduğunu ifade eden Osmanlı, İplikçi Medresesi’nin çok sayıda dükkânlar, araziler, bazı köyler, han ve kervansaraydan oluşan vakıflarıyla devrinin en önemli bilim ve kültür kuruluşu haline geldiğini de söyledi. Osmanlı ayrıca, Cemaleddin İshak Vekfı’nın da eski rektörlük binasının bulunduğu yer olduğunu belirterek Türkiye’de 68 bin vakıf eseri olduğunu ve “İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapmamız” gerektiğini söyledi.

Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbetten sonra Hisder Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı’ya derneğin teşekkür plaketini Meram Tapu Müdür Yardımcısı Hamza Ertaş’la birlikte takdim etti. (Haber Merkezi)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!