Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2424.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64195$

TATİLCİLERİN GÖZDESİ MISIR


TATİLCİLERİN GÖZDESİ MISIR
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşta tatil planlarını yaptı. Peki, Konyalılar tatil için nereyi tercih ediyor. Turizm işletmeleri, Konyalıların yurt dışı tatili için vize uygulaması olmayan ülkeleri tercih ettiğini ülkeler arasında da Mısır’ın ilk sırada geldiğini söyledi

Rehber Hicran Yazıcıoğlu seçimin ikinci tura kalmasının birçok gezi turunun iptaline neden olduğunu söyledi. Seçim belirsizliği nedeniyle otellerin tatilcilere fiyat ve rezervasyon vermediğini aktaran Rehber Yazıcıoğlu, tüm olumsuzluklara rağmen 2023 yılının Konya için seyahat yılı olacağını ifade etti. Yazıcıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sandıktan çıkan sonuç birçok kişinin tatil planları da etkilendi. 15 Mayıs'ta tatil yapmayı planlayan insanlar tatillerini Haziran'a ertelemeye karar verdiler. Bu durum, rezervasyonlarda büyük bir düşüşe yol açtı ve rezervasyonlar yüzde 70 oranında azaldı. İkinci turda oy kullanmak için birçok vatandaş, otobüs biletlerini askıya aldı. 2023 Konya için güzel geçecek çünkü insanlar bu sene deprem felaketi, yorucu bir seçim süreci ve ekonomik krizi yaşadı. Böylelikle vatandaşlar bu krizleri yaşadıkça nefes almak isteyecekler ve nefes aldırabilecek alanlara yönelecek. Yönelirken de mutfaklarından kısarak seyahat edecekler.”

“TANITIM YETERSİZ”

Konyalıların tercihinin bu yıl Balkan ülkeleri ve Karadeniz turları olduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, ülkede yaşanan ekonomik krizin konaklamalı turları vurduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, “Konya’nın tipik bir geleneği vardır. Okulların kapanmasını bekleyen Konyalı aileler genelde Karadeniz gezisini tercih ediyorlar. Yurt içi geziler için günübirlik veya bir gece konaklamalı turlar öne çıkıyor. Günübirlik turlarda konaklama masrafı olmadığından vatandaşlar istedikleri yere gece yolculuğu yapıyor, gündüzleri ise gezerek harcıyorlar.  Son zamanlarda Maşukiye turlarına yoğun bir rağbet var. Neredeyse iki geceleri otobüste geçen vatandaşlar gündüzleri de gezdikleri yerlerdeki güzellikleri görmüş oluyor” ifadelerine yer verdi. Konya’nın gezilecek yerlerinin tanıtımı konusunda yetersiz olduğunu dile getiren Yazıcoğlu, “Yurtdışından gelen ziyaretçilerin ihtiyacına ve merakına göre Konya’da gezdiği yerler değişiyor ama klasik olarak en fazla Mevlana Müzesi’ni görmek için geliyorlar. Geçen günlerde Fransız çift sadece Kilistra ve Çatalhöyük’ü görmek için geldiler. Bilinçli ziyaretçiler daha çok Çatalhöyük’e geliyorlar. Fakat, Konya Çatalhöyük’ün tanıtımı konusunda kısıtlı. Birçok yere seyahat ediyorum, karşıma ‘Konya’da Kelebek Vadisi’ni ziyaret ettiniz mi’ billboardı çıkıyor. Fakat aynı yerde ‘Dünyanın ilk şehri Çatalhöyük’ü ziyaret ettiniz mi’ reklamı bulunmuyor.  Bu bir yandan gerçekten gurur verici ama bir rehber gözüyle baktığımız zaman keşke 15 yıllık Kelebekler Vadisi’ni görmeseydik de 9 bin yıllık Çatalhöyük’ü görseydik diyorsunuz” diye konuştu.

FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Sufi Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Celalettin Göçer ise, Türkiye’de otellerin yüksek fiyatlı olması nedeniyle vatandaşların yurtdışı tatil taleplerinin arttığına dikkati çekti. Tatil yapmak isteyenlerin Schengen vizesiyle alakalı sıkıntı yaşadığı için vizesiz ülkelere yönelmeye başladığını dile getiren Göçer, “Bu kapsamda Konyalılar Mısır ve Balkanlara gidiyor. Türkiye’de tatil maliyetlerin yükselmesi sebebiyle otel fiyatları arttı ve yurtdışı turlarına talep oluşmaya başladı. Vatandaş, Antalya’da her şey dahil bir otele gideceğine yurt dışına tatile gidiyor” dedi.

Bu yıl Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümünün kutlanacağını hatırlatan Göçer, Konya’nın bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Göçer, “Bu yıl Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümünü kutlayacağız. Bu, Konya turizmi için çok önemli, Vuslatın 750. Yıldönümünün duyurulması marka olmak için güzel bir fırsat. Şeb-i Arus’u Mistik Müzik Festivali’ni bunlara göre organize etmek lazım. Konya’ya gelen turist direkt Konya için gelmiyor. Antalya, Kapadokya, Pamukkale Hattında bulunuyoruz ve bu hatta gidip gelen turistler Konya’ya uğruyor. İran’dan gelenler ise Mistik Müzik Festivali ve Şeb-i Aruz için geliyorlar. Özellikle Konya seyahati için bir tur yok. Bu da Konya’nın marka bir şehir olmamasından kaynaklanıyor.”

“KONYALILARIN YENİ GÖZDESİ MISIR”

Cengiz Turizm Sahibi Hasan Fehmi Yıldırım da Konya’nın en çok Pakistan, Güney Afrika, Ortadoğu ve Fas’tan gelen ziyaretçileri ağırladığına dikkati çekti. Gelen ziyaretçilerin yüzde 90’ına yakınının Çatalhöyük’ü ziyaret ettiğini belirten Yıldırım, “Konyalılar daha çok Mısır’a seyahat ediyor. Vize kaldırıldığı için Kahire’ye de yoğunluk var. İtalya ve Orta Avrupa turları çok talepte. Balkanların ucuz olmasından kaynaklı Balkanlar da tercih ediliyor. Fiyatlar 500 eurodan başlıyor bin euroya kadar çıkıyor” dedi. 2023 yılının Konya için verimli geçeceğini dile getiren Yıldırım, “Bizim tek sıkıntımız konaklama. Misafirlerin çoğu sabah gara geliyor, gezisini yapıyor akşam gidiyor. 100 turistten 30’u konaklıyor. Konaklama sorununun en önemli nedeninin başında da tanıtım sıkıntısı geliyor. Yelpazeyi genişletmek lazım. Konya’nın tanıtımıyla ilgili yelpazemizi geniş tutarak sadece Kelebekler Vadisiyle değil, diğer ürünlerimizi de pazarlayarak Konya turizmini genişletebiliriz. Bizim en önemli özelliğimiz gastronomi. Yemek konusunda bir sıkıntımız yok. Kilistra, Çatalhöyük, Sille, Beyşehir gibi yerlerimize daha değişik destinasyonlar katılabilir. Böyle olduğu zaman konaklama daha da fazlalaşır. Böylelikle turistler otel esnafından tutun da Konya’nın tüm esnaflarına böylelikle tüm şehre katma değer sağlamış olur” ifadesine yer verdi.  (Kübra Karaburç)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!