Konya
19 Mart, 2024, Salı
logo altı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2241.3
  • BIST
    8851.82
  • BTC
    63618.99$

Semptomlar hastalık ilerledikçe kötüleşiyor

Semptomlar hastalık ilerledikçe kötüleşiyor
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Belirtiler, bir anda yaşanmaz. Semptomlar, hastalık ilerledikçe kötüleşir. Hastalığın ilerlemesini durduracak ilaç ya da tedavi henüz yoktur” dedi

Dopamin eksikliğinden kaynaklı olan Parkinson hastalığının, titreme, hareket yavaşlığı ve vücut katılığı gibi belirtiler verdiğini aktaran Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, bu semptomların bir anda görülmediğini ve şiddetinin hastadan hastaya değiştiğini kaydetti. Doç. Dr. Yılmaz, “Semptomlar hastalık ilerledikçe kötüleşebilir. Hastalığın ilerlemesini durduracak ilaç ya da tedavi henüz yoktur. Ancak belirli bir aşamadan sonra ilaçlar fayda etmemeye başlar ya da fayda gösterse de hastalar ilaç yan etkileriyle mücadele ederler” dedi. İlaçların yan etkileri ile ilgili detaylı bilgi veren Doç. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu yan etkiler bulantı, kusma, diskinezi (Parkinson belirtilerinden farklı olarak ilaçların neden olduğu istemsiz hareketler), uyku problemleri, baş dönmesi, hastalıklı kumar oynama isteği, zihin karışıklığı gibi problemleri içerir. Yan etkiler arttığında parkinsonun kendisi kadar hayatı zorlaştırabilir. Beyin pili ameliyatı bu noktada en uygun ve kendisini kanıtlamış tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkar.”

Parkinson hastalığında tüm semptomların bir anda yaşanmadığının altını çizen Doç. Dr. Yılmaz, “Her hasta yakınmaları aynı sırayla veya aynı yoğunlukta deneyimlemez. Parkinson hastalığında aşamalar halinde tanımlanan tipik ilerleme kalıpları vardır” diye konuştu.

Semptomların şiddetini sınıflandırmak için kullanılan Parkinson evrelerinin incelenerek tedavi zamanına karar verildiğini söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, “1’inci evre, parkinson hastalığının ilk evresidir. Tanı genellikle bu evrede konulur. Hastalığın belirtilerinin çok az görüldüğü en hafif olduğu evredir. Genellikle hastanın kendisi vücudunun sadece bir bölümünde istirahat titremesi veya hareket yavaşlığı fark eder. Bu aşamada Parkinson kişinin yaşamını etkileyebilecek boyutta değildir. Kişi ilaca ihtiyaç duymayabilir. Düşük dozda ilaçlar yakınmaları giderir. 2’nci evre, birinci evreye göre semptomlar daha belirgindir. Titremeler yabancı kişiler tarafından da fark edilebilir. Yürüme güçlüğü gelişebilir ancak devamlı değildir. Vücut katılığı, duruş farklılıkları gözlemlenebilir. Kişi yardımsız bir şekilde yaşamını idame ettirebilir. Semptomlar vücudun her iki yanında da hissedilmeye başlar” dedi.

Hastaların yaşamını olumsuz etkilemeye başlayan evrenin 3’üncü evre olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yılmaz, “3’üncü evre, orta aşamadır. Hastalar halen yardımsız yaşayabilir. Ancak yeme, içme, giyinme gibi günlük rutinleri yapmakta oldukça zorlanırlar. Duruş bozukluğu ve hareket güçlüğü görülür. Refleks hareketlerde de yavaşlama söz konusudur. Yürürken ayak sürümesi görülebilir. Düşme yaşanabilir. Bu evreden itibaren beyin pili ameliyatı düşünülebilir. Çünkü hasta bu aşamadan itibaren yavaş yavaş yardımsız yaşayamaz hale gelmeye başlar. Artan ilaç dozları hem yakınmaları eskisi gibi gidermez hem de istenmeyen yan etkilere neden olur. Yan etkiler Parkinson hastalığı kadar zor olabilir. Uygun Parkinson hastasında beyin pili ameliyatı yakınmaları yüzde doksana ulaşan oranlarda azaltır. Hastalığı ilk evrelerine geri çeviren, hastaların yaşam kalitelerini önemli ölçüde arttıran bir tedavidir” ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: DHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!