Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.6
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64765.06$

Saç dökülmesine Butter yağı önerisi

Saç dökülmesine Butter yağı önerisi
Saç dökülmelerine karşı birçok farklı çözüm bulunsa da, bunların başında bitkiselsel yöntemler geliyor. Ziraat Mühendisi Ergin, saç dökülmesine karşı Shea Butter ismi ile meşhur karite yağının etkili olduğunu ifade etti

Saç ve cilt bakımında bitkisel yöntemlerin daha etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle saç dökülmesine karşı Shea Butter ismi ile meşhur karite yağının etkili olduğunu söyledi. 

Ziraat Mühendisi Durmuş Samet Ergin, deriyi nemli ve canlı tutan en önemli bitkilerin başında badem yağı, hindistan cevizi yağı ve karite yağının geldiğini belirtti.

Saç dökülmeleri, kepeklenme ve yağlanmaya iyi gelen bitkilerle alakalı birçok çalışma yapıldığını söyleyen Samet Ergin, “Bitkisel ürünler de şöyle bir algı var, her bitki her hastalığa veya her şeye fayda gösterir. İlk başta bu algı yıkmak lazım, özellikle internetteki bu bilgi kirliliği doğru bilgiye ulaşmamıza engel oluyor. İnsanların en çok mağdur olduğu noktalardan bir tanesi saç dökülmesi. Bununla alakalı en hızlı, en iyi netice gösterecek bitkilerin başında; badem yağı, hint yağı, çam terebentin yağları geliyor. Saç yağlanmasıyla alakalı konuya değinecek olursak, lavanta ve çay ağacı yağı geliyor. Çay ağacı bitkisine Hint Defnesi de denilmektedir. Norveç'te eskiden bir göl varmış bu göle giren insanların cilt hastalıkları geçiyormuş. Bu gölün manevi olarak şifa verdiği düşünülmekteymiş. Sonradan gözlemlendiğinde gölün etrafında Hint Defnesi, bugün çay ağacı dediğimiz bitkinin yapraklarının göle düştüğü görülmüş. Bu da çay ağacı yağının çıkmasına sebep olmuş. Bu sebeple göle giren insanlardaki saç problemleri, cilt problemleri tamamen iyileşme göstermekteymiş. Buradan yola çıkarsak, baktığımızda yine arkasında bir bilimsel netice görmekteyiz. Çay ağacı yağını cilt kepeklenmelerine, cilt yağlanmalarına tavsiye ediyoruz. Bugün Türkiye'de özellikle Konya'da dikimi yapılan lavanta yağını, tamamı yağı dediğimiz çok bilinmeyen yağı özellikle kuru ciltlerde, kuru saç yapılı insanlarda kullanılmasını öneriyoruz. Bu aynı zamanda egzama ve sedef gibi saç diplerindeki problemlerde de iyileşme gösteriyor. Bugün gıda olarak da tüketilen Hindistan cevizi yağının içerisinde, Omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır. Saç problemlerinde de kullanılmaktadır. Bir de karite yağı var. Karite yağı Afrika’dan geliyor. Piyasada Shea Butter ismi ile meşhur karite yağı,  kuru saç diplerine kullanıldığı zaman egzama, sedef veya saç dökülmelerine karşı kullanılıyor” dedi.

 Bu bitkilerin uygulama teknikleri ve uygulama süresi hakkında da bilgiler veren Ergin, “ Burada doğru bitki olması çok önemlidir. Bu noktada ilk başta doğru markaların kullanılması gerekiyor. Piyasada seyreltilmiş birçok marka yağ var. Yani işin özü doğru bitki, doğru marka ve doğru uygulama şeklinden geçiyor. Kişi kendi durumuna göre yağları belirleyip, saç diplerine masaj yaparak yedirmesi lazım. En az yarım saat, en fazla 2 saat beklettikten sonra kendisine uygun bir şampuanla veya sabunla yıkanmalı. Dermatologların da önerdiği gibi en az bir ay, haftada 2 defa kullanılması sonucu fayda göreceklerdir. Yağların saçlarda uzun süre bekletilmesi ve kişinin kendi temizliğine dikkat etmemesi bitlenme problemine yol açıyor. Bu yağlardan dolayı değil kullanımdan dolayı kaynaklanan bir problem. Kişi doğru şekilde, doğru bitkiyi, doğru zamanda kullanırsa bu tür problemler hiçbir zaman olmaz” ifadelerinde bulundu.

Bu yağların hangi yaş aralıklarına uygun olduğuna değinen Engin, “Yeni doğmuş çocuklara bu tür yağları tavsiye etmiyoruz. Yaşları büyüdükçe çocuklardaki saç dökülmesi genelde,  ailevi problemlerden ortaya çıkar. Böyle durumlarda 4-5-12 yaş grubuna kadar sadece badem yağını tavsiye ediyoruz.  Ondan sonraki yaşlarda tüm yağlar kullanılabilir hiçbir sakıncası yoktur. Sadece bu yağları kullanmak, kişinin genetik olarak ailesinde saç dökülmesi varsa bunun ötelenmesini sağlar. Ama stresten kaynaklı saç dökülmesinde güzel sonuçlar gösterebilir” açıklamalarında bulundu.

Yağların sahte olup olmadığının ancak aktarın güvenirliğine bağlı olarak anlayabileceğimizin altını çizen Engin, sözlerini şöyle tamamladı: “ Markanın bilinirliğine göre temin edebilirsiniz. Başka türlü hiçbir şekilde bunun doğruluğunu bilemeyiz. Gözle görebileceğimiz tek yağ Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağ katı olur, 25 dereceyi geçtiği zaman sıvı hale geçer ancak onda bile kalite farkları ortaya çıkmaktadır. Yağların fiyat aralığı, seyreltilmiş olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Bugün bir lavanta yağını 10 liraya da bulabilirsiniz, 45 liraya da bulabilirsiniz. Bu durum markasına, seyreltilmiş olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Özellikle uçucu yağlar da seyreltilmemiş olmasına dikkat etmemiz gerekiyor”  Haber: Fatih ERSOY

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!