Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63587.088$

Karapınar’da hububat hasadı başladı

Karapınar’da hububat hasadı başladı
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Karapınar Ziraat Odası Teknik Danışmanı, Prof. Dr. Süleyman Soylu,  Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ile birlikte Karapınar’da hasat yapılan tarlalarda inceleme yaptılar

Soylu, bu yıl Konya ovasında hububat hasadında 3 milyon ton üzerinde rekolte beklediklerini söyledi.  Prof Dr Soylu, hasat zamanında biçerdöverlerin dane kaybını en aza indirmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ekim döneminde Karapınar’da 450 bin dekar arpa ve buğday ekildi. Kıraç alanlarda ve kısmi su verilen arpaların hasat başladı. Hasadın yüzde 10’u gerçekleşti. Kıraç alanlarda dekarda 200-400 kg arasında sulu alanlarda dekarda bin kg civarında seyrediyor. Bayram süresince hasatın hızlı olacağını tahmin ediyoruz. Bölgemizde çiftçilerimizin  gerek bitki besleme gerekse Toprak seçimi noktasında hassa olması sebebiyle  Konya’daki en yüksek  düzeydeki verime ulaştığını söyleyebiliriz. Geçen yıl çok kötü bir yıl yaşadık.Aşırı bir kuraklık vardı.Ama bu yıl Nisan ayındaki kuraklık dışında  ciddi anlamda bir kuraklı yaşanmadı.Şu anda da hasat zamanında zaman zaman lokal yağışlar alıyoruz.Tabi bunlarında riskleri var.Hasat zamanındaki yağışlar ciddi manada olumsuzluklar oluşturabiliyor.Dileğimiz  çiftçilerin büyük girdiler vererek yetiştirdiği hububatların  hasat edilip depolardaki yerlerini alması ve insanlarımızın  gıda hayvanların yem  ihtiyacı  için sağlıklı bir  boyuta- gelmesidir.Konya ovası  Türkiye’nin buğday ve arpa ekiminde  yüzde 10’luk bir kısmını karşılıyor.650 bin hektar  buğday 350 bin hektar arpa ekimi  alanı var.Her yol dokuz yüz bin ton arpa,2  milyon ton bin ton buğday hasatı vardı . Bu yılda uzun yıllar ortalamasına yakın bir rekolte bekliyoruz. Bölgemizde 3 milyon ton üzerinde Arpa ve buğday rekoltesi bekliyoruz. Geçen yıla oranla önemli bir artış diyebiliriz. TMO’nunda son ilave açıkladığı ekstra ilave ücret farkıyla iyi bir hasat sezonu yaşayacaktır. Hasat sezonu biçerlerde  ve sağlıklı hasat yapmasıdır. Teknoloji değişti. Konya ovasında da Üst model biçerler kullanılıyor bakanlık yüzde 2 ye kadar biçerdöverlere  kayıp izni verse de gıdanın önemli olduğu günümüzde yüzde 2 de büyük rakam.  Biçerdöver hem de tarla sahiplerinden ricamız titiz davranmalarıdır.Sapta çok değerli hem dipten hem de yavaş  bir biçimde hasat yaparak  dane kaybını en aza indirecek  bir hasat gerçekleştirmelerini istiyoruz..Hem biçercilerin  hem tarla sahiplerinin ortak noktada buluşup çiftçinin uzun emekler verdiği ürünün heba olmasının önüne geçilmesi hem ülke ekonomisi açısından hem çiftçimiz açısından son derece önemli.

 Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner,  Karapınar’ın önemli bir tarım yeri olduğunu söyledi. Başkan Üner ,Çiftçinin her zaman destelenmesi gerektiğini belirterek Şunları ifade etti: Konya ovasında yemlik arpanın hasadı başladı.Yağış rejimi uzun yıllar ortalamana baktığımızda bu yıl biraz daha iyi.arpa ile hasat başladı.Hem bizim için hem Konya’daki çiftçilerimiz için bereketli bir yıl olur.Buğday ve arpa’da TMO le Tarım ve orman bakanlığının ortaklaşa açıklamış olduğu fiyatlar inanılmaz derecede fiyatlara katkı sağladı.Üreticinin ayakta kalması noktasında ,tarımda sürdüre birliği noktasında iyi bir destek oldu.kıraçta ekili arazimiz çok az.Hububatı ulu tarım olarak yapıyoruz.dünyada ve ülkemizde  yaşanan kuraklık olduğu için sulama sayısı arttı.Geçen yıl kuraklıkla birlikte sula sayısı artı ve maliyette artmıştı.Yıllık yağışı 270 mm olan Karapınar’da yağış şu an 300 milimetreyi geçmiş durumda.o da maliyetlere olumlu şekilde yansıdı.geçen yıla göre ekmeklik buğdayda  10 bin dekar arttı.Şu anda 250 bin  dekar ekmeklik buğday  ekimi yapıldı.arpada artış oldu 150 bin dekar ekim yapıldı.Sonbahar döneminde gübre artışı nedeni ile gübre tarlaya atılamadı   veya atılması gereken  gübrenin % 50’ si atıldı.Bunun sonucu hasat döneminde göreceğiz.Yağış rejimin iyi olduğu dönemde rekoltenin düşeceğini sanmıyorum. Karapınar son yıllarda tarım ve sulama teknolojisi gelişti. Yüzde 80 sulu tarım yapılıyor. Teknolojiyi iyi kullanıyor. Gıda dünyada çok önemli. Buğday Türkiye’de 19 milyon ton civarında  rekolte bekleniyor.Tüketim 21 milyon ton.Civarında Burada yapılan hububat tarımı önem arz ediyor.tona verilen  ek 400 lira destek  çok ciddi destek.hakkaniyet şekilde  ücretin artırılması ve çiftçinin desteklenmesi gerekir.üreten insanların ayakta alması gerekiyor.” (Vehbi Gürcan-Mithat Korkusuz)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!