Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2497.6
  • BIST
    9455.25
  • BTC
    64701.26$

Karapınar GES geleceğin mimarisiyle buluşacak

Karapınar GES geleceğin mimarisiyle buluşacak
Kalyon Holding tarafından 1 milyar dolar yatırımla kurulan Karapınar Güneş Santrali’nin Denetleme, Kontrol ve Veri Merkezi (SCADA) için açılan mimari tasarım yarışması sonuçlandı. Yarışmanın birinci projesi bölge içerisinde yaşam vahası oluşturmayı hedefleyen ‘vaha’ oldu

20 milyon metrekarelik alana kurulan ve tamamlandığında dünyanın en büyük güneş enerjisi üretim merkezleri arasında yerini alacak olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin SCADA Merkezi binası için Kalyon Holding ve Türkiye Tasarım Vakfı iş birliğiyle açılan yarışmada dereceye giren projeler düzenlenen bir ödül töreniyle açıklandı. Yarışmada Türkiye’nin önemli mimarlık ofisleri tarafından hazırlanan 61 proje yarıştı. Jüri değerlendirmesi sonucunda dereceye giren projeler dün düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Katılan projelerin, yenilenebilir enerjinin önemine ve geleceğine vurgu yapabilecek ikonik bir bina tasarımı hedefiyle, mekânsal bütünlük, yenilik, özgünlük, estetik ve uygulanabilirlik yönünden değerlendirildiği yarışmada Y.Mimar Caner Bilgin ve Mimar Begüm Yılmaz Bilgin’in ‘Vaha’ isimli projesi birincilik ödülüne layık görüldü. Birincilik ödülünü alan Vaha projesine uygun şekilde inşa edilecek SCADA Merkezi, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin yönetim binası olmanın yanı sıra bilim insanlarının ve öğrencilerin bir araya geldiği bir bilgi ve teknoloji merkezi olarak da hizmet verecek. Yarışmada, ‘Toprak Kule’ isimli proje ikinci, ‘İçgüdü’ isimli proje ise yarışmada üçüncü oldu. Yer Gök Arası, Güneş Yolu, Çeper, *logos, Tepe, Solark, Çatlak, Vaha 2 ve Zeroone isimli projeler ise yarışmada dereceye giren diğer çalışmalar oldu.

1000 MEGAVAT ÜRETİM KAPASİTESİ

Düzenlenen ödül töreninde katılımcılara hitap eden Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yenilenebilir enerji yatırımlarının Türkiye’nin ve dünyanın geleceği için önemine değinerek, “Bundan yalnızca 8 ay önce, Ankara’da Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikamızın açılış töreninde ‘Çare temiz enerji’ demiştim. Gerçekten hem ülkemizin hem de gezegenimizin geleceğinin anahtarı yenilenebilir enerjide. Hem fabrikamızın hem de Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin Türkiye’ye ekonomik ve çevresel yönden büyük katkı sunacağını ve bu projeyle ne kadar gurur duyduğumuzu da ifade etmiştim. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali tamamlandığında 3,5 milyon adet panelle bin megavat üretim kapasitesine sahip olacak. 2 bin 600 futbol sahası genişliğinde bir alana yayılacak ve Türkiye’nin uzaydan görülebilen ilk yapısı olacak. Ülkemizin toplam enerji üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20 artıracak. Ülke ekonomisine, bölgeye ve çevreye çok büyük katkıları olacak. Şu anda yapımı devam etmesine rağmen 190 megavat üretim kapasitesinin üzerine çıkmış ve halihazırda Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali haline gelmiş durumda” dedi.

YÜZDE 76 YERLİLİK ORANI

Kalyoncu, “Yüzde 76 yerlilik oranıyla ürettiğimiz bu panellerle Konya’da Enerji Santrali kurmaya başladık. Şu an itibariyle 200 megavata yaklaştık. 2022 sonunda bunu tamamlayacağız. 1 milyar dolarlık büyük bir yatırım. Yenilenebilir enerji ile ilgili Türkiye’de yapılacak çok iş var. Güneşte mevcut kurulu kapasitenin neredeyse 4 katına çıkmamız gerekiyor. Rüzgar enerjisi için de çok imkanımız var. Rüzgarda ve güneşte çalışıyoruz. İnşallah orada da seneye yatırımlarımız başlayacak” diye konuştu.

SCADA BİR İŞLETME BİNASINDAN FAZLASI OLACAK

SCADA Merkez Binası hakkında da açıklamalar yapan Kalyoncu, “Güneşten daha çok nasıl verim alırız, nasıl faydalanırız diye bir araştırma ekibimiz ve dışarıdan gelecek akademisyenler, öğrencileri de bilgilendirmek için bir merkez kuruyoruz. Bu merkezin çok güzel olması, hem Konya’ya hem ülkemize hem de bize yakışan bir şekilde olması için de bir yarışma açtık. Estetik ve güzel bir mimari ile inşallah ortaya güzel bir eser çıkacak” dedi. “Geleceği tasarlamak için bunu yaptık” diyen Kalyoncu, “Benzer yarışmaları üniversitemizdeki amfi tiyatroda yaptık. Amacımız estetik, güzel, verimli ve konforlu bir şey ortaya çıkarmak” ifadelerini kullandı.

KARAPINAR’IN ODAĞINDA SCADA MERKEZİ OLACAK

Jüri Başkanı Mimar Melike Altınışık, “Türkiye’de de bu anlamda önemli adımlar atılıyor ve güneş enerjisi adına yapılan en büyük yatırım da Karapınar’da yükselmeye başladı. Karapınar’ın odağında ise SCADA Merkezi olacak. Bu kadar önemli ve stratejik bir yere kurulacak SCADA Merkezi’nin özel olmasını hedefledik. Bu yüzden Karapınar’da yapılması planlanan SCADA Merkezi’nin mimarisinin ‘yenilik ve özgünlük, sürdürülebilirlik, estetik, işlevsellik, mekânsal bütünlük ve uygulanabilirlik’ kriterlerine sahip olması gerekiyordu” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: DHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!