Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.926$

Güvenli liman altın

Güvenli liman altın
Konya Sarraflar Çarşısı Başkanı Yusuf Yaşar, dolar ve altında yaşanan yükselişin nedenlerini açıkladı. Dolar ve altındaki yükselişin altında birçok nedenin olduğunu söyleyen Yaşar, “Amerika Merkez Bankası FED’in faiz artıracağı beklentileri var” dedi

Dolar ve Altındaki hareketliliğin bu hafta başladığına dikkat çeken Yaşar, “Bunu bir ve birden çok sebebi var. Bunların başında Amerika’daki FED’in faiz artırımının beklentileri. Önümüzdeki ayın 14-15’inde FED’in yaklaşık yüzde 0.50 civarında faiz artırması bekleniyor. Faiz artırınca da doların yükselmesi bekleniyor. Tabi ki buda bütün dünya piyasalarına yansıyor. Haliyle bizi de etkiliyor” dedi. 26 Mayıs Perşembe günü saat 16.00’da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklayacağına dikkat çeken Yaşar, “Piyasalar, finans kuruluşları Merkez bankasının faizini değiştirmeyeceğini düşünüyor” dedi.

ALTIN GERGİNLİĞİ SEVER

Altın ONS fiyatlarına değinen Yaşar, “ONS geçen hafta bin 800’lerdeydi. Hatta bin 790’a kadar düştü. Şu anda bin 860’ın üstünü zorluyor. Bu fiyatların yükselmesinin sebeplerinin en başında dünyadaki krizler geliyor. Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu’daki gerginlikler. Altın gergin havaları çok sever. Bir gerginlik, bir ateş, bir bomba patladığında altının fiyatının yükselmesi kaçınılmazdır” dedi.

KRİPTO PARA PİYASASI ÇÖKTÜ

Kripto paraların geçen haftalarda iki trilyon dolar hacminin bir trilyon doların altına düştüğünü söyleyen Yaşar, “Kripto paradan insanlar kaçmaya başladı. Altın güvenli bir liman. Bu yüz yıllardır böyle. İnsanlar dünyanın her tarafında güvenli limana gemilerini çekmek istiyorlar. Altın uzun vadede kazandırır. Biz insanlarımıza, vatandaşlarımıza mutlaka tasarruf sepetinde altının olmasını şiddetle öneriyoruz. Yani altından vazgeçilmesin. En azından bu sepetin yüzde 50’si altın olsun” dedi.

KRİPTO PARA KUMARDIR

Kripto paralar her zaman söylüyoruz, kumar hatta çok büyük bir kumardır diyen Yaşar, “Basit bir örnek vereyim LUNA diye bir kripto para var. Tanesi 120 dolara kadar çıkmış. Bugün itibariyle 0,0016 seviyelerinde. Büyük bir yatırımcının 1 milyar 250 milyon dolar parası varmış. Şu anda 2 bin 500 dolara düşmüş. Buna kimsenin katlanacağını sanmıyorum. Eğer öyle bir şeye girilecekse bile kenara atacağınız, yakacağınız, unutacağınız, ümidi keseceğiniz bir para olabilir. Bunların en büyüğü ilk çıkan bitcoin’in tanesi 66 bin dolara kadar çıkmıştı, şu anda 30 bin dolar civarında. Düşünürsek dolar bazında bu para, dolar bazında yarı yarıya indi. TL bazında ise 100 milyar yatırmışsanız bugün 25 milyar civarına kadar düştü. Yani kripto paralardan uzak durmak gerekir. Tabi devletimizin, Türkiye’miz de yaklaşık tabi tam net tespit edilemiyor ama 5 milyar dolar civarında Türk insanının kripto paraları varmış. Bu bir milyara düşmüş, belki daha da aşağılara düşmüş olabilir. Aman diyoruz, güvenli liman altın” ifadelerini kullandı.

ÇOK YÜKSELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUZ

“Altının ONS fiyatı dünyada bin 860 dolar civarında, bizim çeyrek satışımız bin 610 lira, kulpsuz ATA Cumhuriyet 6 bin 610 lira, Tek lira satışımız 6 bin 640 lira” diyen Yaşar, “Döviz piyasası da Euro şu an itibariyle 17,16, Doların fiyatı ise 16.06’dan işlem görmektedir. Çok yükseleceğini söyleyemeyiz ama düşmeyeceği de kesin. İnşallah düşer” diye konuştu. Fatih ERSOY

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!