Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9072.35
  • BTC
    69952.79$

‘Glokomda erken tanı görme kaybını engeller’

‘Glokomda erken tanı görme kaybını engeller’
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Bozkurt, ‘Göz Tansiyonu’ olarak da bilinen ‘Glokom’ hastalığında erken tanının büyük önem taşıdığını belirterek, “Glokom her yaşta görülmekle beraber özellikle 40 yaş sonrası ve ailesinde glokom hikâyesi olanlarda daha fazladır. Erken tanı görme kaybını engeller.” dedi

 

Prof. Dr. Banu Bozkurt, Dünya Glokom Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, glokomun dünyada ‘geri dönüşümsüz görme yetisinin kaybolmasına yol açan hastalıklar’ arasında ilk 3 sırada yer aldığını söyledi. Genellikle ağrısız olduğu ve erken dönemde merkezi görmeyi etkilemediği için glokomun fark edilemediğini ifade eden Bozkurt, “Göz içi basıncının yüksek olması görme siniri hasarının gelişmesinde en önemli risk faktörüdür ve mutlaka düşürülmesi gerekmektedir. Günümüzde uzman hekime ulaşımın daha kolay olması ve gözdeki glokom hasarını tespit eden ileri teknolojik cihazların hastanelerde yaygınlaşmasıyla glokom hastalığına çok daha erken dönemde tanı konulabilmektedir. İlaç, lazer ve cerrahi seçeneklerinin artmasıyla beraber hastaların büyük kısmında görme kaybı önlenebilmektedir. Bu nedenle hastaların rutin kontrollerini aksatmaması son derece önemlidir. Glokom her yaşta görülmekle beraber özellikle 40 yaş sonrası ve ailesinde glokom hikâyesi olanlarda daha fazladır. Erken tanı ve tedavi için herkesin düzenli olarak göz tansiyonlarını ölçtürmesi ve detaylı göz muayenesi yaptırması gerekmektedir. Zira hastalık sinsi olduğu ve geç belirti verdiği için tanı konulduğunda bazen görme sinirinde ağır bir hasar meydana gelmiş olmaktadır ve bu dönemde yapılan tedaviler de görmeyi geri getirmemektedir. Her sene olduğu gibi bu sene de sloganımız ‘Göz tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün, glokomun dünyanızı karartmasına izin vermeyin. Erken tanı glokomda görme kaybını engeller.” diye konuştu.

“GLOKOMA FARKINDALIĞI ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Toplumda glokom hastalığına farkındalığı artırmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftasında tüm dünyada eğitici toplantı, televizyon/radyo programı, yazılı ve dijital medyada çeşitli yayınların gerçekleştirildiğini aktaran Bozkurt, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl Dünya Glokom Haftası’nda Selçuk Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ve Türk Oftalmoloji Derneği ile beraber ‘Glokom farkındalığını artırmak için’ bisiklet şehri Konya’da, geçmiş dönem Valimiz Sayın Cüneyit Orhan Toprak’ın tam desteği, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Bisiklet Federasyonunun organizasyonuyla göz hekimleri, sağlık çalışanları ve profesyonel bisikletçilerin katılımıyla büyük ses getiren bisiklet etkinliği gerçekleştirdik. Bu sene 7-13 Mart 2021 ‘Dünya Glokom Haftası’nda her yıl olduğu gibi amacımız halkımıza glokomun tehlikeli bir göz hastalığı olduğunu anlatmak ve erken tanının son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktır. Kovid-19 salgını nedeniyle daha önce yüz yüze yaptığımız aktiviteleri ne yazık ki bu sene gerçekleştiremeyeceğiz. Bu nedenle basın ve yayın kuruluşlarının desteğiyle glokom farkındalığını artırmaya çalışacağız.” (Haber Merkezi)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!